Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Yatırımlarda Devlet Yardımları Tebliğinde Değişiklik PDF Yazdır e-Posta
22 Ağustos 2009

Image

Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararın Uygulanmasına İlişkin 2009/1 sayılı Tebliğin üç maddesinde değişiklik yapıldı.

20.08.2009 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararın Uygulanmasına İlişkin 2009/1 Sayılı Tebliğde Değişiklik Yapılmasına İlişkin Tebliğ ile 28.07.2009 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan 2009/1 sayılı Tebliğin üç maddesinde değişiklik yapılmıştır.

Söz konusu değişiklikler aşağıda özetlenmiştir.

1. Sabit Yatırım Tutarı ve Asgari Kapasitelerle İlgili Değişiklik

Tebliğle, Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararın Uygulanmasına İlişkin 2009/1 sayılı Tebliğin 5. maddesinin birinci fıkrasının son cümlesi değiştirilmiştir.

Değiştirilen fıkranın eski ve yeni hali aşağıdaki gibidir:

Değişiklik Öncesi Düzenleme

Değişiklik Sonrası Düzenleme

Sabit yatırım tutarı ve asgari kapasiteler

MADDE 5- (1) Yatırımın, teşvik belgesine bağlanabilmesi için asgari sabit yatırım tutarının, I inci ve II nci bölgelerde yapılacak yatırımlarda 1 milyon Türk Lirası, III üncü ve IV üncü bölgelerde yapılacak yatırımlarda 500 bin Türk Lirası olması gerekmektedir. Ancak, büyük ölçekli yatırımlar, bölgesel yatırımlar ile genel teşvik sisteminden yararlanacak yatırımların Karar eki ek-2’de yer alan yukarıdaki tutarların üzerindeki asgari sabit yatırım tutarı ve/veya asgari kapasite şartlarını sağlaması gerekmektedir.

Sabit yatırım tutarı ve asgari kapasiteler

MADDE 5- (1) Yatırımın, teşvik belgesine bağlanabilmesi için asgari sabit yatırım tutarının, I inci ve II nci bölgelerde yapılacak yatırımlarda 1 milyon Türk Lirası, III üncü ve IV üncü bölgelerde yapılacak yatırımlarda 500 bin Türk Lirası olması gerekmektedir. Ancak büyük ölçekli yatırımlar, bölgesel yatırımlar ile genel teşvik sisteminden yararlanacak yatırımların Karar eki listelerde yer alan yukarıdaki tutarların üzerindeki asgari sabit yatırım tutarı ve/veya asgari kapasite şartını sağlaması gerekmektedir.

Değişiklik tamamen teknik bir düzeltme işlemidir. Asgari sabit yatırım tutarına ve asgari kapasite şartına ilişkin sınırlamalar Kararın sadece 2 no.lu ekinde yer almayıp, diğer eklerde de benzer sınırlamalar olduğundan, bu düzeltme yapılmıştır.

2. Teşvik Belgesi Kapsamında Değerlendirilmeyen Harcamalarla İlgili Değişiklik

Tebliğle, Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararın Uygulanmasına İlişkin 2009/1 sayılı Tebliğin 9. maddesinin ikinci fıkrasının (d) bendinde yer alan “baskı” ibaresi iptal edilmiştir.

Değiştirilen bendin eski ve yeni hali aşağıdaki gibidir:

Değişiklik Öncesi Düzenleme

Değişiklik Sonrası Düzenleme

Teşvik belgesi kapsamında değerlendirilmeyen harcamalar

MADDE 9- (1) ...

(2) Teşvik belgeleri kapsamında;

d) Ulusal çapta yayım yapan günlük gazete basım hizmetlerine yönelik teşvik belgeleri hariç diğer teşvik belgeleri kapsamında baskı, basım ve matbaa makinaları

değerlendirilmez.

Teşvik belgesi kapsamında değerlendirilmeyen harcamalar

MADDE 9- (1) …

(2) Teşvik belgeleri kapsamında;

d) Ulusal çapta yayım yapan günlük gazete basım hizmetlerine yönelik teşvik belgeleri hariç diğer teşvik belgeleri kapsamında basım ve matbaa makinaları

değerlendirilmez.

Değişiklik, ulusal çapta yayım yapan günlük gazete basım hizmetlerine yönelik teşvik belgeleri hariç, baskı makinelerinin teşvik belgesi kapsamından çıkartılmasından ibarettir.

3. Devam Eden Yatırımlarla İlgili Değişiklik

Tebliğle, Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararın Uygulanmasına İlişkin 2009/1 sayılı Tebliğin 36. maddesinin dördüncü fıkrasının son cümlesi değiştirilmiştir.

Değiştirilen fıkranın eski ve yeni hali aşağıdaki gibidir:

Değişiklik Öncesi Düzenleme

Değişiklik Sonrası Düzenleme

Daha önceki yıllara ait Bakanlar Kurulu Kararlarına istinaden düzenlenmiş teşvik belgeleri için uygulanabilecek hükümler

MADDE 36-

(4) Halen geçerli teşvik belgesi kapsamına, Karar eki ek-4’te yer alan “Genel Teşvik Sisteminden Teşvik Edilmeyecek Yatırım Konuları” için makine ve teçhizat ilave edilemez. Ayrıca, tekstil, hazır giyim ve konfeksiyon yatırımlarına yönelik teşvik belgeleri kapsamındaki yeni makine ve teçhizatların kullanılmış olarak ithaline izin verilmeyeceği gibi iplik ve dokuma konusunda düzenlenmiş teşvik belgelerine de sadece modernizasyona yönelik makine ve teçhizat ilave edilebilir. Bölgesel desteklerden yararlanamayacak yatırım konularındaki teşvik belgeleri kapsamında devam etmekte olan yatırımlar için ilave kapasite artışına izin verilmez.

Daha önceki yıllara ait Bakanlar Kurulu Kararlarına istinaden düzenlenmiş teşvik belgeleri için uygulanabilecek hükümler

MADDE 36- …

(4) Halen geçerli teşvik belgesi kapsamına, Karar eki ek-4’te yer alan “Genel Teşvik Sisteminden Teşvik Edilmeyecek Yatırım Konuları” için makine ve teçhizat ilave edilemez. Ayrıca, tekstil, hazır giyim ve konfeksiyon yatırımlarına yönelik teşvik belgeleri kapsamındaki yeni makine ve teçhizatların kullanılmış olarak ithaline izin verilmeyeceği gibi iplik ve dokuma konusunda düzenlenmiş teşvik belgelerine de sadece modernizasyona yönelik makine ve teçhizat ilave edilebilir. Yatırımın yapılacağı yerde bölgesel desteklerden yararlanamayan, genel teşvik sistemi içerisindeki yatırım konularında düzenlenmiş teşvik belgeleri kapsamına makine ve teçhizat, bina-inşaat vb. yatırım harcamaları ilave edilebilir. Ancak söz konusu teşvik belgelerinde faiz desteği öngörülmüş olması halinde, ilave harcamalar için faiz desteği uygulanmaz.

Tebliğ ile 2009/1 no.lu Tebliğin 36. maddesinin bir cümlesi değiştirilmiştir. Ancak yeni düzenleme iki cümleden oluşmaktadır.

Yapılan değişiklikle,

§ Bölgesel desteklerden yararlanan yatırım konularındaki teşvik belgeleri kapsamında devam etmekte olan yatırımlar için ilave kapasite artışına izin verilmeyeceği hükmü kaldırılmış,

§ Mevcut teşvik belgesine sahip yatırımcıların, yeni teşvik mevzuatı kapsamında bölgesel teşvik kapsamına girmeyen ek yatırımlarında, genel teşvik sistemi içerindeki yatırım konularında düzenlenmiş teşvik belgeleri kapsamına, makine ve teçhizat, bina-inşaat ve benzeri yatırım harcamalarının ilave edilebilmesine olanak sağlanmıştır. Böylece söz konusu ek yatırım harcamaları için de genel teşvik unsurlarından yararlanılması mümkün hale gelmiştir.

Tebliğde ayrıca, mevcut teşvik belgelerinde faiz desteği öngörülmüş olması halinde, ilave harcamalar için faiz desteğinin uygulanmayacağı belirtilmiştir.pwc

İlgili Genel Tebliğ metnine aşağıdaki bağlantı yardımıyla ulaşabilirsiniz.

§ Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararın Uygulanmasına İlişkin 2009/1 Sayılı Tebliğde Değişiklik Yapılmasına İlişkin Tebliğ (Tebliğ No: 2009/2)