Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Diğer Bültenler
diğer bülten tanımı

2008 yılı programının uygulanması koordinasyonu ve izlenmesine dair karar (BKK 2007/12701)
 
Devamını oku...
 
Sigorta ve Reasürans ile Emeklilik şirketlerinin teknik karşılıklarına ve bu karşılıkların yatırılac

18 Ekim 2007 PERŞEMBE

Resmî Gazete

Sayı : 26674

YÖNETMELİK

            Başbakanlık (Hazine Müsteşarlığı)’tan:

SİGORTA VE REASÜRANS İLE EMEKLİLİK ŞİRKETLERİNİN TEKNİK

KARŞILIKLARINA VE BU KARŞILIKLARIN YATIRILACAĞI

VARLIKLARA İLİŞKİN YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK

YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

 

                MADDE 1 – 7/8/2007 tarihli ve 26606 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Sigorta ve Reasürans Şirketleri ile Emeklilik Şirketlerinin Teknik Karşılıklarına ve Bu Karşılıkların Yatırılacağı Varlıklara İlişkin Yönetmeliğin 5 inci maddesinin beşinci, yedinci ve sekizinci fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

                "(5) Aracılara ödenen komisyonlar, reasüröre devredilen primler nedeniyle alınan komisyonlar, üretim gider payları ile bölüşmesiz reasürans anlaşmaları için ödenen tutarların gelecek dönem veya dönemlere isabet eden kısmı ertelenmiş gelirler ve ertelenmiş giderler hesapları ile diğer ilgili hesaplar altında muhasebeleştirilir. Her ne ad altında olursa olsun; poliçeye bağlı olarak verilmeyen teşvik, kârlılık ve benzeri komisyonlar ertelenmiş gelir ve gider hesaplamalarında dikkate alınmaz."

                "(7) Belirli bir bitiş tarihi olmayan emtea nakliyat sigortası sözleşmelerinde, istatistiki verilere göre tahmini bitiş tarihlerinin tespit edilmesi ve buna göre kazanılmamış primler karşılığı ayrılması gerekmektedir. Bu hesabın yapılamaması durumunda, son üç ayda tahakkuk etmiş primlerin % 50'si kazanılmamış primler karşılığı olarak ayrılır.

                (8) Kazanılmamış primler karşılığı reasürör payı tutarının hesabında yürürlükte bulunan reasürans anlaşmalarının şartları dikkate alınır."

                MADDE 2 – Aynı Yönetmeliğin 6 ncı maddesinin üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

                "(3) Bu test yapılırken, net kazanılmamış primler karşılığının beklenen net hasar prim oranı ile çarpılması gerekmektedir. Beklenen net hasar prim oranı, gerçekleşmiş hasarların (muallak  tazminatlar (net) + ödenen tazminatlar (net) - devreden muallak tazminatlar (net)) kazanılmış prime (yazılan primler (net) + devreden kazanılmamış primler karşılığı (net)- kazanılmamış primler karşılığı (net)) bölünmesi suretiyle bulunur. Müsteşarlıkça belirlenecek branşlar için beklenen hasar prim oranının % 95’in üzerinde olması halinde, % 95’i aşan oranın net kazanılmamış primler karşılığı ile çarpılması sonucunda bulunan tutar o branşın devam eden riskler karşılığı olarak hesaplanır."

                MADDE 3 – Aynı Yönetmeliğin 17 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

                "MADDE 17 – (1) Bu Yönetmeliğin;

                a) 16 ncı maddesi 30/9/2007 tarihinden geçerli olmak üzere yayımı tarihinde,

                b) Diğer maddeleri 1/1/2008 tarihinde,

                yürürlüğe girer."

                MADDE 4 – (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

                MADDE 5 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Hazine Müsteşarlığının bağlı bulunduğu Bakan yürütür.

 

 
Yatırım Fonlarına ilişkin esaslar tebliğinde değişiklik yapılmasına dair tebliğ (Seri:VII, No:34)

18 Ekim 2007 PERŞEMBE

Resmî Gazete

Sayı : 26674

TEBLİĞ

             Sermaye Piyasası Kurulundan :

YATIRIM FONLARINA İLİŞKİN ESASLAR TEBLİĞİNDE

DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ

(SERİ: VII, NO: 34)

             MADDE 1 – 19/12/1996 tarihli ve 22852 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Seri: VII, No: 10 sayılı Yatırım Fonlarına İlişkin Esaslar Tebliğinin 43 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinin (4) nolu alt bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve (b) bendine (4) nolu alt bentten sonra gelmek üzere aşağıdaki paragraf eklenmiş olup mevcut son paragraf buna göre teselsül ettirilmiştir.

             "4) Sözleşmelerin fonun fiyat açıklama dönemlerinde makul değeri üzerinden nakde dönüştürülebilir olması zorunludur."

             "Garantili yatırım fonları ve koruma amaçlı yatırım fonlarının portföylerine borsa dışından alınan sözleşmelerin bu bendin (2) ve (4) nolu alt bentlerinde sayılan niteliklere uygunluğunu tevsik edici tüm bilgi ve belgeler, sözleşmelerin portföye dahil edilmelerini takip eden 10 işgünü içinde Kurula gönderilir. Gerekli nitelikleri taşımadığı Kurulca tespit edilen sözleşmeler fon portföyünden çıkarılarak Kurulumuz düzenlemelerine uygun olan sözleşmeler portföye dahil edilir. Sözleşmelerin portföyden çıkarılması nedeniyle doğan masraf ve zararlar fon malvarlığına yansıtılamaz."

             MADDE 2 – Aynı Tebliğin 45 inci maddesinin birinci fıkrasının (e) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             "e) Bunlar dışında kalan sermaye piyasası araçları piyasa fiyatını en iyi yansıtacak şekilde fon kurulu tarafından belirlenecek esaslar çerçevesinde değerlenir. Garantili yatırım fonlarının ve koruma amaçlı yatırım fonlarının portföylerine borsa dışından alınan ters repo, opsiyon ve forward sözleşmeleri ile Kurulca uygun görülen diğer sermaye piyasası araçlarının güvenilir ve doğrulanabilir bir yöntemle değerlemeye tabi tutulması zorunludur. Kurucu, değerleme yöntemlerinin güvenilirliğinin ve doğrulanabilirliğinin sağlanması için gerekli tedbirleri almakla yükümlüdür."

             MADDE 3 – Aynı Tebliğin 46/A maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             "Bağımsız denetim yapılan dönemlerde aşağıdaki hususlara ilişkin bilgileri ve bağımsız denetçi görüşünü içeren bir rapor hazırlanır ve bağımsız denetim raporu ile birlikte Kurula gönderilir.

             a) Fon portföylerindeki varlıkların Kurulca belirlenen esaslara uygun olarak saklanıp saklanmadığı.

             b) Borsa dışında taraf olunan sözleşmelerin Tebliğin 43. maddesinin (b) bendinin     (3) numaralı alt bendinde yer alan niteliklere uygunluğunun sağlanması için fon içtüzüklerinde belirlenen yöntemlerin uygulanıp uygulanmadığının tespiti de dahil olmak üzere birim pay değerinin mevzuata, içtüzük ve izahnamede belirlenen değerleme ilkelerine uygun olarak hesaplanıp hesaplanmadığı.

             c) Risk kontrol sistemini de içeren iç kontrol sistemi.

             Bu madde kapsamında hazırlanacak bağımsız denetim raporlarında Kurulun bağımsız denetim standartları ile ilgili düzenlemelerine uyulur.

             Ayrıca, fon içtüzüğünde belirlenen vade sonunda başka bir fona dönüşecek olan garantili yatırım fonları ve koruma amaçlı yatırım fonları Kurulun bağımsız denetim standartları düzenlemeleri kapsamında özel bağımsız denetime tabidir."

             MADDE 4 – Bu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

             MADDE 5 – Bu Tebliğ hükümlerini Sermaye Piyasası Kurulu yürütür.

 

 
Sermaye Piyasasında faaliyette bulunanlar için lisanslama ve sicil tutmaya ilişkin esaslar hk.tebliğ

18 Ekim 2007 PERŞEMBE

Resmî Gazete

Sayı: 26674

TEBLİĞ

        Sermaye Piyasası Kurulundan:

SERMAYE PİYASASINDA FAALİYETTE BULUNANLAR İÇİN LİSANSLAMA

VE SİCİL TUTMAYA İLİŞKİN ESASLAR HAKKINDA

TEBLİĞDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA

DAİR TEBLİĞ

(SERİ: VIII, NO: 55)

                MADDE 1 – 11/8/2001 tarihli ve 24490 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Seri: VIII,No: 34 sayılı Sermaye Piyasasında Faaliyette Bulunanlar İçin Lisanslama ve Sicil Tutmaya İlişkin Esaslar Hakkında Tebliğin Geçici 2 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

                “GEÇİCİMADDE 2 – Kurul düzenlemeleri çerçevesinde geçiş süresinden yararlanan kişiler 2009 yılı Eylül ayı sınav sonuçlarının açıklandığı tarihe kadar görevlerine devam ederler.Lisans belgesi almaya hak kazanamayanlar söz konusu tarihten itibaren lisansa konu alanlarda çalışamazlar.”

                MADDE 2 –Bu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girer.    

                MADDE 3 – Bu Tebliğ hükümlerini Sermaye Piyasası Kurulu yürütür.

 

 
Ulusal Marker Uygulaması ile İlgili 2007/25 Sayılı Başbakanlık Genelgesi yayınlanmıştır.

Ulusal Marker Uygulaması ile İlgili 2007/25 Sayılı Başbakanlık Genelgesi 15 Ekim 2007 Tarihli ve 26671 Sayılı Resmi Gazetede yayınlanmıştır. İlgili Genelgede EPDK tarafından yürütülen ulusal marker uygulamasının başarıyla sürdürülebilmesi, akaryakıt kaçakçılığı ve standart dışı akaryakıt satışının önüne geçilebilmesi, bu suretle haksız rekabet ve kazanç imkânlarının ortadan kaldırılması ve vergi kayıplarının önlenmesi için akaryakıt satın alan kamu kurum ve kuruluşlarınca alınması uygun görülen bir takım tedbirler de yer almaktadır.

Ulusal Marker Uygulaması ile İlgili 2007/25 Sayılı Başbakanlık Genelgesi

Devamını oku...
 
<< Başlangıç < Önceki 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 Sonraki > Son >>

Sonuçlar 1921 - 1925 / 1991