Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Naylon Faturalar şimdi daha basit tespit ediliyor PDF Yazdır e-Posta
01 Şubat 2010

Image

7 Ocak'ta Maliye Bakanı Şimşek'in duyurduğu "KDV İdaresi Risk Analizi Projesi" çok önemli yenilikler getiriyor. Sistem işlemeye başladı. Daha önce kağıt olarak verilen 4 belge, (İndirilecek KDV, Yüklenilen KDV, Satış Faturaları ve Gümrük Çıkış Beyannamesi listeleri) artık elektronik ortamda alınıyor.

Milyonlarca fatura birbiriyle haberleşmeye başladı. Daha önce ulaşılamayan sınırsız derinlikte kontrol yapılabilecek. 'Tek tuşla çapraz sorgu' kalpazanların yol açtığı mikrobik ortamı temizleyecek, sahteyi anında yakalayacak, doğru talebi anında sonuçlandırıp dürüst mükellefi ödüllendirecek.

Tüm faturalara yayılınca 9-10 milyar gelir

Yeni sistem KDV kaçağını önlerse, devletin bütçesine önemli katkı yapacak. KDV iadelerinin yıllık tutarı yaklaşık 14 milyar lira civarında. Bunun yüzde 10'u kadar kaçak olduğu tahmin ediliyor. Yeni sistem bunu beklendiği gibi önlerse yaklaşık 1.5 milyar liralık haksız ödemenin önüne geçilecek. Asıl büyük etkinlik uygulamanın tüm fatura ve KDV indirimlerine yayılması ve 'sahte fatura'nın önüne geçilmesiyle olacak. Bu olduğunda, KDV iadesi kaçağının en az 5 katı büyüklüğünde (7.5 milyar lira) olduğu tahmin edilen genel KDV indirimleri kaçağı da önlenmiş olacak. Maliye, 10 milyar liraya yakın geliri kurtarmış olacak.

Klasörler dolusu belgeler ile masalarda belge belge el yordamı ile kontrol edilmeyi bekleyen KDV iade tutarlarının inanılmaz yükü artık sona erecek. Sahte belgelerin cirit attığı bir ortamda, hem mükelleflerimiz , hem Vergi Dairelerimizde fedakarane hizmet eden personelimiz ve hem de KDV iade tutarlarını tasdik eden yeminli mali müşavirlerimiz maddi-manevi ağır sorumluluklarla karşı karşıya kalıyordu.

27 Ocak 2010 tarih ve 53 seri nolu sirkülerde detayları yer alan ve Ocak 2010 ayı iade hakki doğuran işlemler için geçerli olacak. yeni sistemi genel hatları ile değerlemek gerekirse mevcut durum ile varılmak istenen hedef şöyle ifade edilebilir.

. "İndirilecek KDV talep listesi", Yüklenilen KDV listesi" "Satış Faturaları Listesi" ve bunların eki belgeler kağıt ortamında elden teslim ediliyordu. Yeni uygulama ile İnternet Vergi Dairesi üzerinden

elektronik ortamda gönderilecek.

. Bu belge ve bilgilerin kontrolü uzun zaman alıyordu, simdi otomasyon ortamında yapılacak kontroller, çok hızlı gerçekleşecek.

. Evvelce uygulama birliği ve uygulama standartları sağlanamıyordu, artık tam bütün mükellefler için uygulama birliği sağlanmış olacak.

. Evvelce yeminli mali müşavirlerimizin çapraz yani fatura veren mükellefler nedzinde yapmaya çalıştıkları karşıt incelemelerin zorlukları sona erecek, is yükleri büyük ölçüde hafifleyecek.

. Sahte belgelerin her yerde kol gezdiği ortamda Vergi dairelerinin kendilerini ve devleti koruma gayreti ile Kod sistemi Uygulamalarındaki aşırılığa kaçan ve dürüst mükellefleri mağdur eden

uygulamaları, yeni sistemde iyi ile kötüyü ayırt eder şekilde merkezden "bir tuşla" kontrol edilir hale gelecek.

. Milyonlarca fatura anında birbiri ile haberleşecek; eleğin altında-üstünde kalanlar vergi dairelerinin KDV iade masalarındaki ekrana anında düşecek.

. El emeği ile yapılan kontrollerde belli sınırların ötesine güç yetirilemiyordu. Simdi hem doğru hem de sınırsız derinlikte kontroller yapılabilecek.

. Evvelce KDV iade sureleri uzun zaman alıyordu, simdi daha kısa surede yapılabilecek ve bu dürüst mükelleflerin finansman imkanlarına güç katacak.

. Sahte belge kalpazanlarının yol açtığı mikrobik ortam yeni donemde temizlenecek. Sahteciliğe yönelenler ise anında yakalanacak.

. Vergi dairesi başkanları ve müdürleri, artık ekipleri ile birlikte yüzlerini daire dışına, etrafta neler olup bittiğine çevirebilecekler; mükelleflerini ziyaret edip "hal-hatır sormaya!" zaman ayırabilecekler. artık mükellefler vergi dairelerini kendilerine daha yakınlaşmış hissedecek.

Geçiş döneminde karşılaşılacak zorlukların aşılmasında, mükelleflerimizin ve Yeminli Müşavirlerimizin Gelir İdaremize yardımcı olacaklarına inanıyorum.

Asil önemlisi ise su: sahte fatura konusu sadece KDV iadesinde ortaya çıkmıyor, normal KDV indirimlerinde de sahte faturalar kullanıldığı bir gerçek. Bu proje başarıya ulaşırsa Gelir İdaremiz, tüm KDV indirimlerinin de elektronik ortamda İnternet vergi dairelerine bildirilmesini isterse hiç şaşırmayalım. Bu olursa ekonomideki tüm değerler zinciri ortaya çıkmış olacak ki kayıt dişiliğin önlenmesinde çok büyük bir adim atılmış olur. mükellefler ne yapmalı sorusunun kısa cevabi ise şöyledir:

Bugünden geleceği gören mükellefler artık kayıtlı sisteme nasıl geçilir biraz ilgilenmeli ve davranış kalıplarını değiştirmeliler. karşılaşılacak olumsuz durum sadece para cezasından ibaret değil, ucunda hapis cezası da var. Dolaysıyla emin olmadıkları kişi veya kurumların faturalarına daha çok dikkat etmeli ve ödemelerini ise mutlaka banka hesabi üzerinden gerçekleştirmelidirler.

Bu sistem için harcanan emeklerin kısa surede devletin gelir hanesine yazılması ise işin diğer bir cephesidir. KDV iadelerinin yıllık tutarının yaklaşık 14 milyar TL civarında olduğunu biliyoruz. Bu uygulama şayet tüm KDV indirimlerine yaygınlaştırılırsa inanıyorum ki bütçeye ciddi katkılar getirecektir.

Dünya