Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Haczi duyan vergi dairesine koştu Maliye karlı çıktı (02.11.2007) PDF Yazdır e-Posta
02 Kasım 2007
Maliye Bakanlığı'nın vergi borçları nedeniyle 130 bin şirketin banka hesaplarına blokaj koyması, haciz gelmeyenleri de harekete geçirdi. Gelir İdaresi Başkanlığı'ndan bir yetkilinin verdiği bilgilere göre operasyonu duyan çok sayıda borçlu esnaf, haciz işlemi olmadan gelip borcunu ödedi.

Maliye Bakanlığı, vergi borcu operasyonundan karlı çıktı. Bakanlığı'nın vergi borçları nedeniyle geçtiğimiz günlerde 130 bin şirketin banka hesaplarına blokaj koyması, haciz gelmeyenleri de harekete geçirdi. Gelir İdaresi Başkanlığı'ndan bir yetkilinin verdiği bilgilere göre operasyonu duyan çok sayıda borçlu esnaf, haciz işlemi olmadan gelip borcunu ödedi.

Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı'ndan üst düzey bir yetkili, operasyonun psikolojik olarak haciz yapılmayan mükellefleri de etkilediğini belirterek, "Bu nedenle haciz işlemi yapılmadığı halde vergi borcu olan çok sayıda mükellef borcunu ödemek için vergi dairelerinde sıraya girdi. Bu durum bizim açımızdan sevindirici. Çünkü beklediğimizin oldukça üstünde bir tahsilat gerçekleştirmiş olacağız" açıklamasını yaptı. 130 bin şirkete yönelik başlattıkları operasyonun yüzde 80'inin tamamlandığını da belirten Maliye Bakanlığı yetkilisi, 15-20 gün içinde net sonuçların ortaya çıkacağını kaydetti. Yetkili, "Maliye Bakanlığı'nın tahsilat miktarını kamuoyuna açıklamasını bekliyoruz. Ama tahminlerimiz bu rakamın 1 milyar YTL'nin üzerinde olacağı yönünde" dedi.

Maliye Bakanlığı bayram sonrasında 130 bin esnafa yönelik vergi operasyonu başlatmıştı. Bu kapsamda vergi borcu olduğu tespit edilen esnafların banka hesaplarına blokaj konulmuştu. Bu durum esnafın büyük tepkisine yol açmıştı. Başta Ankara Ticaret Odası olmak üzere esnaflar bu operasyona büyük tepki göstermiş ancak Bakanlık geri adım atmamıştı.

Para var borç ödenmiyor

Yapılan işlemin yeni bir uygulama olmadığını ifade eden yetkili, "Normalde vergi daireleri dönemler itibariyle alacak tutarlarına göre mükelleflerin mal varlığını araştırıyorlar. Çıkan sonuca göre de borçlu mükelleflerin banka hesaplarına haciz koyuyorlardı. Bu kez ise bu işlem toplu bir şekilde yapıldı. Bu nedenle de sanki ilk kez yapılıyormuş gibi algılandı. Halbuki her vergi dairesinin zaman zaman yaptığı rutin bir işlem bu" diye konuştu. Söz konusu borçlu mükelleflerin banka hesaplarının incelendiğini ve büyük bir kısmının yatırım hesaplarında çok fazla para olduğunun görüldüğünü anlatan yetkili, "Yani bu mükelleflerin bankada parası var ama devlete olan vergi borçlarını ödemiyorlar" dedi.

Haciz işlemine tepki gösteren mükellefler olduğunu hatırlatan yetkili şunları söyledi: "İtirazdan ziyade itirazın haklı olup olmadığına bakmak gerekiyor. Çünkü bu işlemi yapmamıza olanak veren 6183 sayılı Amme Alacakları Tahsili Usulü Hakkındaki Kanun insan hatasına imkan vermeyecek kadar iyi bir kanun. Ama yine de itirazları alıyoruz, gerekli değerlendirmeler yapılıyor. Ancak bizim bu işlemden hukuken geri adım atmak gibi bir şansımız yok."

'Bu tahsilat terörüdür'

İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon Fasoncuları Derneği Başkanı Yılmaz Kocaoğlu, Tahsilat Genel Tebliği'ne göre haciz işlemine maruz kalan mükelleflerin İstanbul'daki vergi dairesine olan borcunu ödese bile başka şehirlerdeki borçları nedeniyle hacizi kaldıramadığını söyledi. Bu durumun esnafın elini kolunu bağladığını vurgulayan Kocaoğlu, insanların vergi dairelerinin önünde perişan olduğunu kaydetti. Kocaoğlu, "Eskiden ödeme emri gönderilir, 7 gün içinde ödemezse vasıta araçlarına haciz konulurdu. Bu haciz de teminat yoluyla çözülürdü. Bu kez ise hiçbir ödeme emri gönderilmeden direkt banka hesaplarına haciz konuldu. Bu bir tahsilat terörüdür" dedi.

Derneğin 1178 üyesinin yüzde 99'unun haciz işlemine maruz kaldığını ifade eden Kocaoğlu, "Sözkonusu borçlar istihdam üzerindeki yükler nedeniyle oluştu. Bu nedenle borcu olmayan esnaf yok. İddia edildiği gibi herkesin hesabında da parası yok" açıklamasını yaptı.

Eskişehir TO: Esnaf itibar kaybetti

Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Cemalettin Sarar vergi borcu olan mükelleflerin banka hesaplarının bloke edilmesinin esnafın iş ve itibar kaybetmesine yol açtığını söyledi. Sarar, "Bu uygulama, çeke bağlı vadeli işlemlerle varlığını sürdürmeye çalışan esnafı zor duruma düşürdü" dedi. (AA)

İzmit TO: 3 bin üyemiz mağdur

İzmit Ticaret Odası Başkanı Hüseyin Zeytinci, Maliye Bakanlığı'nın haciz uygulamasından 3 bin üyelerinin mağdur olduğunu söyledi. Çek ve senet ödemelerinde paranın bankada bloke olmasından kaynaklanan sorunlar yaşandığını anlatan Zeytinci, "Borç tutarının bloke edilip, geri kalanının serbest bırakılmasıyla sıkıntı aşılır" dedi.

Unakıtan: Parası alınanlar biraz üzülür

İzmir Ticaret Odası Vergi Ödül Törenine katılmak üzere dün İzmir'e gelen Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, vergi borcu bulunan mükelleflerin banka hesaplarına yapılan haciz uygulamasıyla ilgili olarak “Parayı alınca, parası alınanlar biraz üzülür ama vergisini ödeme alışkanlığı edinir” dedi. Devletin alacağını almaktan aciz olmadığını söyleyen Unakıtan, “Bir tarafta alacağımız var, haber gönderiyorsunuz. Tebliğ gönderiyorsunuz, borcu ödeyin diyorsunuz ve bankada da para var. Para bize, biz ona bakıyoruz. Böyle şey olmaz. Alacağımızı alırız. Vergi borçlularımız borçlarını ödesinler buna kayıtsız kalmasınlar istiyoruz” diye konuştu

 

http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=82518&ForArsiv=1