İşlem Adı
OKUL KANTİNLERİ
Kurum Adı
İl Özel İdaresi
Kısa Bilgi
Mülkiyeti Özel İdare Müdürlüğüne ait İlköğretim ve Lise Kantinleri ihale usulü işletmeye verilir.
Başvuru Koşulları
1. T.C Vatandaşı olmak,
2. Sabıka kaydı bulunmamak,
3. Mülkiyeti Özel İdare Müdürlüğüne ait olan okullardan birinin kantinini işletiyor olmamak.
Gerekli Belgeler
Okul kantinleri ile ilgili olarak işletme sözleşmesi yapılması ile ilgili belgeler ;
İşletici için istenilen belgeler;
1. İkametgah senedi, (Muhtarlıktan son bir ay içerisinde alınmış olması gerekmektedir.)
2. Nüfus cüzdanı sureti,(Muhtarlıktan son bir ay içerisinde alınmış olması gerekmektedir.)
3. Vekaleten başvuru var ise vekaletname.
4. Vekaleten olması durumunda kanuni vekil için de yukarıda 1 ve 2 nci düzenlenecektir.
Kefil İçin İstenilen Belgeler:
Kefil olan şirketse;
1.Ticaret Sicil Gazetesi,
2.İmza Sirküleri,
3.Vergi Levhası,
4.Şirket Yetkilisinin İkametgahı,
5.Nüfus Cüzdanı Sureti,
Kefil şahıs ise;
1.İkametgah,
2.Nüfus Cüzdanı Sureti,
3.Vergi Levhası.(Kefilin Vergi Mükellefi olması esastır.)
Okul kantinlerinin işletilmesi ile ilgili ihaleye müracaat etmek isteyenler için ;
1.Nüfus cüzdanı örneği (Muhtardan),
2.İkametgah Senedi, (Muhtardan, ikametgahın ihale tarihinden önceki son 1 ay içinde alınması zorunludur.),
3.Şartname ekindeki örneğine uygun Taahhütname.
4.Adli Sicil Kaydı(sabıka kaydı olması halinde Mahkeme kararının aslı veya tasdikli örneği, Sicil kaydının ihale tarihinden önceki son 1 ay içinde alınmış olması zorunludur.)
5.Şartname bedeline ait makbuz,
6. Geçici-İdari Teminata ait alındı makbuzu veya banka teminat mektubu, (Teminat mektupları, 2886 Sayılı Yasa Hükümleri uyarınca İl Daimi Encümen Başkanlığına hitaben ihale konusu okul kantini adına alınacaktır.)
7.Şartname ekindeki örneğe uygun Teklif Mektubuna havi iç zarf.
İşlem Adımları
1.7 günlük ilan süresi içerisinde gerekli olan belgeler ile birlikte kişinin şahsen Özel İdare Müdürlüğüne müracaatta bulunması,
2.Özel İdare Müdürlüğü tarafından tebligat ile adrese gönderilerek bildirilen ihale gününden 1 gün önce ihaleye iştirak edecek kişilerin İdari ve Geçici teminatını nakil veya teminat mektubu olarak yatırması,
3.Yapılacak kantin ihalesine müracaat eden kişinin bizzat kendisinin ihaleye katılması,
4.İhale sonucunda okul kantinini alan işletmecinin işletme sözleşmesini yapabilmesi için İta Amirinin ihale kararını onayına müteakip yasal süresi içerisinde dosyası ile birlikte Özel İdare Emlak Müdürlüğüne müracaat etmesi.
Başvuru Yeri
İl Özel İdare Müdürlüğü (Emlak Müdürlüğü)
Başvuru Şekli
Postayla yapılan başvurular kabul edilmez.
İlgili kişi şahsen başvurmak zorundadır.
Özel Durumlar
1.Okul kantininin ihalesine iştirak edecek istekli tarafından ilanda belirtilen süre içerisinde istenilen belgeler ile birlikte şahsen müracaatta bulunulması.
2.İhale uhdesinde kalan işletmecinin adrese tebliğinden itibaren 15 gün içerisinde kati teminatı ve üç aylık işletme bedelini peşin olarak yatırması ve bu süre içerisinde sözleşmesini notere tasdik ettirerek ikinci nüshasını Özel İdare Müdürlüğüne vermesi zorunludur.
EMLAK MÜDÜRLÜĞÜ OKUL KANTİNLERİNİN İŞLETME İŞLEMLERİ İÇİNSE;
Yukarıda belirtilen evraklar ile birlikte hazırlayacakları Kapalı Zarflarını ihale günü belirlenen saate kadar sıra numaralı alındılar karşılığında İstanbul İli Daimi Encümenine vermeleri gerekmektedir.
--------------------------------------
OKUL - AİLE BİRLİKLERİNDE VERGİLENDİRME İLE İLGİLİ KARŞILAŞILAN SORUNLAR
I-GENEL AÇIKLAMALAR
Okul-Aile Birlikleri ülkemizde Milli Eğitim Bakanlığından hiçbir şekilde bir yardım almayan ve kendi imkanları ile okullarda öğrencilere eğitim ve öğretimin devamında maddi katkı koymaya çalışan birliklerdir. Okul aile birliklerinin gelirleri, bu gelirlerin toplanması, burada istihdam edilen işçilerin durumu, kantin, büfe, açık alanlar, salonlar vb. yerlerin çalıştırılması veya işletilmesi şeklinde kiracılara kiraya verilmesi vb. konular uygulamada vergilendirme açısından çeşitli sorunlara neden olabilmektedir.
Bilindiği gibi, okul-aile birlikleri 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunun 16. maddesine göre, eğitim kurumlarının amaçlarının gerçekleştirilmesinde katkıda bulunmak üzere okul ile aile arasında bir işbirliği ve yardımlaşma esasına dayanmaktadır. Bu amacın gerçekleştirilmesine yönelik olarak ise okullar bünyesinde okul-aile birlikleri
Oluşturulmaktadır(1).
Gerek 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunun 16. maddesinde ve gerekse Milli Eğitim Bakanlığı okul-aile birliği yönetmeliğine göre, okul-aile birliklerinin neler yapacağı ve hangi hizmetleri sunacağı konusunda ayrıntılı olarak bilgilere yer verilmiştir(2).
Okul-aile birliklerinin yönetmelik madde 15 de yer alan muhtelif gelirleri bulunmaktadır. Diğer taraftan okulun kantinleri, boş açık alanları, salon vb. yerlerin kiraya verilmesi neticesinde yönetmelik madde 17 de yer alan gelirleri elde edebilmektedirler. Okul-aile birlikleri, kantin, açık alan, salon vb. yerleri öğretim ve eğitimi aksatmayacak bir şekilde öncelikle işletmecilere kiralama usulü ile işlettirebilir veya kendileri de işletebileceklerdir. Belirtilen bu yerler 2886 sayılı Devlet İhale Kanunun 35,51 maddeleri uyarınca “pazarlık usulü” ile kiraya verilir ve kiralamada taraflar arasında bir sözleşmeye bağlanmalıdır. Bu yerlerin muhammen bedel saptanması ve kiralanması da belirli formalitelerin tamamlanması ile mümkün olacaktır. Konumuz itibari ile söz konusu yerlerin vergileme ile ilgili konularına yer vererek yazımızı devam ettirmek istiyoruz.
II-MUHTASAR BEYANNAME VE GELİR VERGİSİ KESİNTİSİ
193 sayılı GVK’nun 94/1 maddesinin 5 nolu bendine göre ve GVK’nun 70. maddesinde yer alan mal ve hakların kiralanması karşılığında bugün itibari ile %20 gelir vergisi stopajı söz konusudur. Birlikler, il ve ilçe Milli Eğitim Müdürlükleri gelir vergisi mükellefi olmadıklarından dolayı elde ettikleri kira gelirleri gelir vergisi kesintisine tabi değildir. Dolayısıyla da muhtasar beyanname söz konusu olamayacaktır. Bununla beraber okul-aile birliklerinin gelirleri her türlü vergi, resim ve harçtan muaftır.
Diğer taraftan okul-aile birliklerinde çalışan işçilerin ücretlerinden dolayı da gelir vergisi söz konusu değildir. Muhtasar beyannamede doğal olarak verilmeyecektir(3). İzmir vergi dairesi başkanlığının vermiş olduğu bir özelgede de GVK’nun 23/6. md hükmüne göre okul-aile birliklerinde çalışan kimselerin ücretlerinin gelir vergisinden istisna edilmesi gerektiği vurgulanmıştır(4).
III-KDV AÇISINDAN DURUM NEDİR?
3065 sayılı KDVK’nun 1/3-f mad. hükmüne göre ve GVK’nun 70. mad. belirtilen mal ve hakların kiralanması işlemleri KDV’ye tabidir. Söz konusu kanunun KDV’ye istisna edilen diğer işlemlerin sayıldığı 17. maddesinin 4/d bendine göre iktisadi işletmelere dahil olmayan gayrimenkullerin kiralanması işlemleri KDV’den müstesnadır.
Diğer taraftan GVK’nun 70/5 md. yer alan arama, işletme ve imtiyaz hakları ….. gibi hakların kiralanması KDV’ye tabidir. Anılan haklar gayrimenkul özelliğinde bulunmadığı için KDVK’nun 17/4-d md. hükmüne göre istisnadan yararlanamayacaktır.
KDV 30 Seri Nolu Genel Tebliği hükmüne göre kiralama işlemlerinde sorumluluk konusu tebliğin (F) bölümünde ayrıntılı olarak yer verilmiştir. Birlikler kiralama yerine, kantin, açık alan, salon vb. yerleri kendileri işlettikleri takdirde KDV mükellefi olmaları gerekecektir. Zira, KDVK’nun 1/1 maddesine göre Türkiye’de yapılan ticari, sınai, zirai faaliyetler ve serbest meslek faaliyeti kapsamında yapılan teslim ve hizmetler KDV’ye tabidir.
Okul-aile birliğine ait kantin, büfe, açık alan, salon vb. yerleri müstecire kiralanması durumunda bu yerlerin bizzat yüklenici tarafından işletilmesi ve kantin işletmesinde 3100 sayılı kanuna göre yazar kasa kullanılması gerekmektedir. Yazar kasa kullanılmayan durumlarda ise 213 sayılı VUK hükümlerine göre fatura veya perakende satış fişi düzenlenecektir.
IV-GELİR VEYA KURUMLAR VERGİSİ YÖNÜNDEN MÜKELLEFİYET DURUMU NEDİR?
Gerek 5520 sayılı yeni KVK’nun 4. maddesine göre ve gerekse 193 sayılı GVK’nun hükümlerine göre okul-aile birliklerinin kurumlar vergisi veya gelir vergisine tabi olamayacağı görüşündeyiz. Yine aynı şekilde kamu idare ve kuruluşları tarafından sosyal amaçlarla işletilen şefkat, rehin ve yardım sandıkları, sosyal yardım kurumları, yoksul aşevleri, ceza ve infaz kurumları ile tutukevlerine ait işyurtları, darülaceze atölyeleri, öğrenci yurtları, pansiyonları ve benzeri kuruluşların kurumlar vergisinden muaf olacağı belirtilmiştir. Aynı şekilde okul-aile birlikleri tarafından işletilen büfe, kantin vb. yerlerden elde edilen gelirler, gelir veya kurumlar vergisine tabi olamayacağı görüşündeyiz(5). 12/12/2007
Dr. Mustafa ALPASLANSMMM
Doç. Dr. Mustafa SAKAL
-----------------------
Bkz. RG. 24/6/1973 gün ve 14574 sayılı
Bkz. RG. 31/5/2005 gün ve 25381 sayılı
GVK md. 23/6.
İzmir Vergi Dairesi Başkanlığı özelgesi, 19/11/2007 gün ve 9881 sayılı.
İzmir Vergi Dairesi Başkanlığı özelgesi, 28/9/2007 gün ve 8090 sayılı. |