Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Unakıtan: Gelir vergisi sistemi tamamen değişecek (02.11.2007) PDF Yazdır e-Posta
02 Kasım 2007
Image
  
  
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, gelir vergisi sisteminin 2008 yılında tamamen değişeceğini belirterek, mevcut uygulamanın yamalı bohçaya benzediğini söyledi.

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, İzmir Ticaret Odası'nın (İZTO) 122. kuruluş yıldönümü kutlamaları kapsamında vergi ödemede ve ülkeye döviz kazandırmada başarılı olan üyeler için İzmir Ekonomi Üniversitesi'nde (İEÜ) düzenlenen ödül törenine katıldı. Törende bir konuşma yapan ve seçim yılı olmasına rağmen mali disiplinden taviz vermediklerini belirten Unakıtan, ödeyebilecekleri tutarın üzerinde masraf yapmadıklarını, bu çizgide devam edeceklerini söyledi. 2008 bütçesine yönelik tahminlerin yapıldığını ve mali programın çizildiğini belirten Unakıtan, ''Bugünlerde benden sakın KDV indirimi istemeyin, yapmam çünkü'' diye konuştu. 2008 yılında yapısal reformlara ağırlık verileceğini dile getiren Unakıtan, sosyal güvenlik reformunun mutlaka çıkarılması gerektiğini kaydetti. Gelir vergisi sisteminde değişiklik yapacaklarını, vergiyi tabana yayıcı önlemler alacaklarını, cezalara gözden geçireceklerini ifade eden Unakıtan, şöyle konuştu:

''Kayıt dışı konusunu çok daha yakın takibe alıyoruz. Maliye olarak tespit ettiğimiz stratejiye göre 10 sene içinde bu konuyu gelişmiş ülkeler seviyesine getireceğiz. 2008 yılında gelir vergisi baştan aşağı değişecek. Eskisi yamalı bohçaya dönmüş.''

Vergi borcu bulunan mükelleflerin banka hesaplarına el koyma konusuna ilişkin değerlendirmede bulunan Unakıtan, geçen yıllarda kriz sonrasında ekonomi yeteri kadar gelişmediği için firmaların gücünün yerinde olmadığını göz önünde tutarak harekete geçmediklerini ancak kriz ortamının aşılmasıyla bu uygulamalara başlamak durumunda kaldıklarını aktardı. Unakıtan, ''Alacağım var, orada da para duruyor, alırım. Kusura bakmayın. Sizin kabahatiniz beni buraya göndermeniz'' diye konuştu. Türkiye'nin krizleri artık unuttuğunu belirten Unakıtan, cari açığın şu an risk oluşturmamasına rağmen buna çare bulunması gerektiğini ifade etti.

"Türkiye ne zaman kalkınsa bir problem çıkıyor"

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, konuşmasında dünyadaki bir çok ülkenin terörle mücadele ettiğini belirterek, bu konuda ülkelerin işbirliği içinde hareket etmesi gerektiğine dikkat çekti. Türkiye'nin terörle mücadelede kararlı olduğuna değinen Unakıtan, "Türkiye'de ne zaman kalkınma, toparlanma ve iyileşme yaşansa karşımıza mutlaka bir problem çıkarılıyor. Bu millet bunun da altında kalkacak, üstesinden gelecektir. İnşallah bu problemi hep beraber çözeceğiz. Bizim bir sözümüz vardır. 'Mevzu bahis vatansa gerisi teferruattır'. Tüm Türk milleti bu anlayışta tek yürek olmuştur. İnşallah milletimiz güzel günler görecektir'' dedi.

Son 5 yılda ülke ekonomisinin büyük ilerleme kaydettiğine dikkat çeken Unakıtan, Türkiye'de 2006'da 400 milyar dolar olan Gayri Safi Milli Hasıla'nın (GMSF) 2007'de 488 milyar dolara yükseldiğini, sene sonunda ise 490 milyar doları bulacağını söyledi. GSMH'nin artması için üretimin şart olduğunu belirten Bakan Unakıtan, "Bir ülkenin büyüklüğü, zenginliği, insanlarının refahı üretimi kadardır. Bir ülkenin GSMH'si ne kadar büyük olursa, ekonomileri de o kadar büyük olur. GSMH Fransa'da 2 trilyon 200 milyar dolar, yani bizden 4.5 kat daha büyük. Almanya'da 3 trilyon dolar, ABD'de ise 13 trilyon dolar civarındadır. Orada artık ölçü kaçıyor. Böl çarp insan yoruluyor. Demek ki ne yapmamız gerekiyormuş, sürekli üretim yapmamız, çalışmamız gerekiyormuş. Tabi üretim yapabilmemiz için de yatırım yapmamız şart. 2002 yılında 59 milyar YTL'lik yatırımlar, 2007 yılında 159 milyar YTL'yi buldu" ifadelerini kullandı. Üretimin arttırılması için, üreticinin önündeki engellerin kaldırılması gerektiğine vurgu yapan Unakıtan, "Taşıma su ile değirmen dönmez. Biz hükümet olarak elimizden geleni yaparız. Ama devlet teşviki ile de işler düzelmez" dedi. İzmirli girişimcilerin, oldukça modern ve çalışkan olduklarını söyleyen Unakıtan, "İzmirliler sadece kendi işlerinde çalışıyorlar. Dış alanlara açılmıyorlar. Öyle topraklarda yaşıyorsunuz ki, yabancılar kıymetini sizden iyi biliyorlar. Türkiye vitrinindeki en güzel yerdesiniz. 15 milyar dolarlık ihracat İzmir için oldukça az" diye konuştu.

"Yıllardır Petkim'i koruyucu yasalar nedeniyle Türk petrokimya sektörü gelişemiyor"

Hükümet olarak yatırımın önündeki engelleri kaldırmak için çalışmaların sürdürüldüğünü belirten Bakan Unakıtan, bu çalışmaların sonuçlarının alınmaya başlandığını kaydetti. Unakıtan, yatırımları özel sektörün sırtlanması nedeniyle Türkiye'nin rekabet gücünü artırdığına değindi. Devletin özel sektörün çalışmalarına gölge etmeme anlayışıyla çalıştığını belirterek, "Haksız rekabet böylelikle engellenmiş olacak. Özelleştirmeler de bu anlayışla yapılmaktadır. Yıllardır Petkim'i koruyucu yasalar nedeniyle Türk petrokimya sektörü gelişemiyor. Türkiye ihtiyacının ancak yüzde 27'sini karşılar durumda. Şimdi burayı da özelleştirdik. Bakın görün, orada bundan sonra yapılacak yatırımları. 'Devlet gölge etmesin, başka ihsan istemem' diyorlar. Devlet artık gölge etmiyor'' dedi.

Devlet teşviğiyle ekonomide büyüme sağlanamayacağını belirten Unakıtan, ''İktidara geldiğimiz dönemde tekstil sektörü 'teşvik vermezseniz ölürüz, başka yere gideriz' diyordu. Sonunda sektör anladı ki devlet teşviğiyle, taşıma suyla değirmen dönmüyor. O dönemde AB ülkeleri de Çin'e yönelmişti. Ama Çin'den gelen ürünlerin kalitesiz olduğunu anladılar. Şimdi yine Türkiye'ye döndüler. Çünkü Türkiye'de Tekstil sektörü verimliliğini, kalitesini artırdı'' diye konuştu.

2008 bütçesine göre GSMH'nin 2008 yılı sonunda 716 milyar 596 milyon YTL olacağını, kişi başına düşen milli ıyor. Bu millet bunun da alt gelirin 7 bin dolara çıkacağını belirten Unakıtan, Türkiye'nin bakış açısının, ekonomik hadiselere karşı tavrının değiştiğini söyledi. Unakıtan şöyle konuştu:

"Terör bile ekonomik unsurlara bağlı. Kişi başına düşen milli gelir 15 bin dolar olsun, bakın kimse ne dağa ne başka bir yere çıkar. Orada AK Parti çok oy aldı. Çünkü oradaki halkın da bakış açısı değişiyor. Herkes biliyor ki terör örgütü, Kürt vatandaşların temsilcisi olamaz. Onların terörün, insanlık suçunun temsilcisi. Bunu vatandaşlar giderek daha da iyi anlayacaktır.''

İzmir'deki müteşebbislerin yeniliğe açık, modern ve çalışkan olduğunu ancak dünyaya yeterince açılmadığını belirten Unakıtan, ''Öyle topraklar üzerindesiniz ki bunun kıymetini bilin. Türkiye'nin vitrinindeki en güzel yer İzmir'dir. Bu kent düşünemediğiniz oranda gelişim gösterecek. 15 milyar dolar ihracat yaptık diye sevinmeyin, bu 100 milyar dolar ihracat yapan Türkiye için çok az. Bu konumda olan başka bir yer yok. İstanbul'dan sonra İzmir ikinci. İzmir, Türkiye'nin gelişmesinden isteseniz de istemeseniz de pay alacak. Ama buna hazırlıklı olmalısınız. Belediyeniz 30 sene sonrayı planlamazsa İstanbul'dan beter bir yer olur burası. İstanbul şimdi kilitlenmiş. Önümüzde EXPO var. İnşallah onu alacağız. Öyle ya da böyle alacağız. Hükümet buna çok önem veriyor. Moralinizi yüksek tutun. Ama her şeyi hükümetten beklemeyin'' ifadelerini kullandı.

Unakıtan, EXPO konusunda bir road show yapılması önerisinin değerlendirilmemesini eleştirerek, ''Ben de Necip Kalkan gibi size bunu büyük kartlara yazarak mı anlatayım? Şimdi ben de burada bir pankart açarım görürsünüz'' dedi. Unakıtan, İzmir'de yapımı süren çevre yoluna ödenek ayrılması konusunda da yakında iyi bir haber vereceklerini ifade etti. Unakıtan, konuşması sonrası ilde en fazla vergi veren şirket temsilcilerine plaketlerini verdi. Plaket alanlar arasında bulunan CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam, Bakan Unakıtan'a devletin babalık görevini yaparak banka hesaplarına haciz koyma işlemini durdurması gerektiğini söylemesi üzerine Unakıtan, ''Evlatlar da borçlarını ödesin o zaman'' dedi.

"Kayıt dışı konusunda sivil toplum örgütlerinin de böyle yakınması bizim işimizi kolaylaştırıyor''

İZTO Meclis Başkanı Necip Kalkan, törende yaptığı konuşmada kayıt dışından yakındı. Kalkan, izlediği bir filmde bir erkeğin çekingenliği nedeniyle kıza aşkını ilan edememesi nedeniyle derdini kartonlara yazdığı yazıyla anlatmasından etkilendiğini belirterek, Unakıtan' a iş dünyasının Maliye'den beklentilerini içeren mesajların yazılı olduğu kartonları gösterdi. Unakıtan ise konuşması sırasında Necip Kalkan'ın kızı tavlayan delikanlı rolünde kartonları gösterdiğini, kendilerinin de okuduğunu belirterek, ''Okuduk ama onları paket et, ben alayım. Bakanlığa götürüp duvara asayım. Bürokratlar ve ben her gün bakalım. Yaptığımızı indirip sana gönderelim. Yapamadığımız duvarda kalsın. Kayıt dışı konusunda artık sivil toplum örgütlerinin de böyle yakınması bizim işimizi kolaylaştırıyor'' dedi.

Konuşmasında döviz kurundaki düşüşün ihracatçıları olumsuz yönde etkilediğine dikkat çeken İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, bu sıkıntılara rağmen ihracatçı ıyor.

Bu millet bunun da alt firmaların yeni pazar arayışına devam ettiklerini söyledi. Ekonomide yaşanan gelişmeleri değerlendiren Demirtaş, "Türkiye ekonomisine duyulan güven sayesinde uluslararası doğrudan net yatırımlar, 2005 yılında 9.7 milyar dolara, 2006 yılında 20 milyar dolar seviyelerine ulaşmıştır" diye konuştu. İzmir'in ekonomik anlamda olumlu gelişmelerden payını aldığını belirten Demirtaş, 2006 yılında İzmir'den yapılan ihracatın 15.7 milyar dolara ulaştığını söyledi. Ülke ekonomisi ile gelecek için kaygılarının olduğuna dikkat çeken Demirtaş, ihracat artışının giderek ithalata bağımlı olmasının kendilerini korkuttuğunu ifade etti. Demirtaş, "Döviz fiyatlarındaki düşüş, Çin'den ithal edilen mallarla KOBİ'nin zor duruma girmesi ve yüksek faiz oranları ekonomide oldukça sıkıntı yaratmaktadır. Bu sorunlara çözüm arayışı getirilmelidir" dedi.

İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, devlet hazinesine 40 düğüm atıp mali disiplini sağladığı için bunu simgeleyen kilit kabartmalı bir plaketi bakana sunduklarını belirterek, bugün de vergi indirimlerinin yapılarak iş adamlarının rahatlatılması için o kilidin anahtarını hediye edeceklerini söyledi. Demirtaş, anahtarın bulunduğu plaketin camını kırarak Unakıtan' a takdim etti.

 

http://www.dunyagazetesi.com.tr/news_display.asp?upsale_id=332702