4817 Sayılı Yabancıların Çalışma İzinleri Hakkında Kanunda Yaplılan Değişiklik |
04 Şubat 2010 | |
4817 sayılı Yabancıların Çalışma İzinleri Hakkında Kanunun 12’nci Maddesinde yapılan değişiklikler Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edilmiştir. Henüz Resmî Gazete’de yayınlanıp, yürürlüğe girmemiş olan bu değişikliklerle, usul ve şekil şartlarını haiz ve eksiksiz olan başvuruların sonuçlandırılma süresi 90 günden 30 güne indirilmiştir. Mühendis, mimar gibi ‘mesleki hizmetler’ kapsamında çalışacak yabancılara akademik yeterliliklerini kanıtlamak için almaları gereken belgeleri alana kadar çalışabilmeleri için 1 yıla kadar ön izin verilebilme olasılığı sağlanmıştır. Ayrıca mühendis, mimar vb. diploma sahibi olup mesleki eğitim alanı dışında çalışacak yabancılar için kolaylıklar getirilmiştir. 4817 sayılı Yabancıların Çalışma İzinleri Hakkında Kanunun 12’nci Maddesinde yapılan değişiklikler Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edilmiştir. Henüz Resmî Gazete’de yayınlanıp, yürürlüğe girmemiş olan bu değişikliklerle, usul ve şekil şartlarını haiz ve eksiksiz olan başvuruların sonuçlandırılma süresi 90 günden 30 güne indirilmiştir. Mühendis, mimar gibi ‘mesleki hizmetler’ kapsamında çalışacak yabancılara akademik yeterliliklerini kanıtlamak için almaları gereken belgeleri alana kadar çalışabilmeleri için 1 yıla kadar ön izin verilebilme olasılığı sağlanmıştır. Ayrıca mühendis, mimar vb. diploma sahibi olup mesleki eğitim alanı dışında çalışacak yabancılar için kolaylıklar getirilmiştir. 1. 5951 sayılı Kanunla, usul ve şekil şartlarını haiz ve eksiksiz olan başvuruların sonuçlandırılma süresi 90 günden 30 güne indirilmiştir.
lır” denilmekteydi.
5951 sayılı Kanunla yapılan değişiklikle, ilgili madde, “Usulüne uygun olarak yapılan başvurular, belgelerin tam ve eksiksiz olması kaydıyla Bakanlık tarafından en geç 30 gün içinde sonuçlandırılır" denilerek 90 günlük süre 30 güne çekilmiştir.
2. ‘Mesleki hizmetler’[1] (Mimar, mühendis, şehir planlamacıları vb.) kapsamında çalışacak yabancılara, gerekli diğer işlemleri tamamlayıncaya kadar, bir yılı geçmemek üzere ön izin verilebilmesi mümkün hale geldi.
Mevcut düzenlemeler çerçevesinde, ‘mesleki hizmetler’ kapsamında çalışacak yabancıların çalışma izni alabilmeleri için, öncelikle ‘akademik ve mesleki yeterlilik’ ile ilgili işlemleri tamamlamaları gerekmektedir. ‘Akademik yeterlilik’ işleminin tamamlanması, yabancı çalışanın Yüksek Öğretim Kurumu’ndan (YÖK), mesleki unvanını ispat edebilmesi amacıyla, diploma denklik belgesi alması anlamına gelmektedir.
5951 sayılı Kanunla yapılan değişiklikle, ‘mesleki hizmetler’ kapsamında çalışacak yabancılara ‘akademik ve mesleki yeterlilik’ ile ilgili işlemleri tamamlanıncaya kadar, ilgili mevzuat hükümleri saklı kalmak kaydıyla, bir yılı geçmemek üzere ön izin verilebilmesi mümkün hale gelmiştir.
3. ‘Mesleki hizmetler’ kapsamındaki konularda diploma sahibi olup da Türkiye’de mesleki eğitim alanı dışında çalışmak isteyen yabancılar, ‘akademik ve mesleki yeterlilik’ ile ‘lisans talep ve yeterlilik’ uygulamaları dışında bırakılmıştır.
Yukarıda (2) numaralı başlık altında bahsedilen, ‘akademik ve mesleki yeterlilik’ işlemleri, kural olarak, mesleki hizmetler kapsamındaki konularda diploma sahibi olan tüm başvuru sahiplerinden, bu kişilerin fiilen bu meslekleri icra edip etmeyeceğine bakılmaksızın geçerliydi. Buna göre, Türkiye’de Genel Müdürlük veya Finans Müdürlüğü yapması düşünülen bir yabancının, mühendislik diploması olması halinde, fiilen mühendislik eğitiminden faydalanmayacağı halde, akademik yeterlilik işlemlerini tamamlaması gerekiyordu.
5951 sayılı Kanunla yapılan değişiklikle, mesleki eğitim alanı dışında çalışacak yabancıların akademik ve mesleki yeterlilik ile lisans talep ve yeterlilik uygulamaları dışında tutulmuştur. Ayrıca, bu gibiler için Kanunda belirtilen diğer kurumlardan istenecek görüş talep edilmeyeceği hükme bağlanmıştır. Not: Yukarıda belirtilen 5951 sayılı yasa Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edilmesine rağmen henüz Resmî Gazete’de yayınlanmamış olduğundan yürürlüğe girmemiştir. Resmî Gazete’de yayınlandığında ayrıca duyurulacaktır. pwc [1] Yabancıların Çalışma İzinleri Hakkında Kanunun Uygulama Yönetmeliği’ndeki tanımı: Akademik ve mesleki yeterlilik gerekleri yerine getirilerek sunulabilen uzmanlık gerektiren hizmetleri, (Bu hizmetler, ulusal ve uluslar arası yeterlilik istemleri ve lisans istem ve prosedürlerine tabidir.)
|