Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Kayıtlarda arsa olarak görünen Binanın Emlak Vergisi PDF Yazdır e-Posta
04 Şubat 2010

Maliye Bakanlığı Özelgesi
Tarih : 24.11.2009
Sayı : B.07.1.GİB.0.02.66/6651-156

Kayıtlarda arsa olarak görünen taşınmazın bina olarak kullanıldığının mükelleflerce bildirilmesi veya herhangi bir şekilde belediyenin bilgisi dahiline girmesi halinde emlak vergisinin bina vergisi olarak tarh edilmesi gerektiği hk.

Bilindiği üzere, 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu’nun 23. maddesinde, bu Kanun’un 33. maddesinde (8 numaralı fıkra hariç) yazılı vergi değerini tadil eden sebeplerin doğması halinde (geçici ve daimi muafiyetten faydalanılması hali dahil) emlâk vergisi bildirimi verilmesinin zorunlu olduğu, bu bildirimlerin yeni inşa edilen binalar için, inşaatın sona erdiği veya inşaatın sona ermesinden evvel kısmen kullanılmaya başlanmış ise her kısmın kullanılmasına başlandığı bütçe yılı içerisinde, bu Kanun’un 33. maddesinde (8 numaralı fıkra hariç) yazılı vergi değerini tadil eden sebeplerin doğması halinde, değişikliğin vuku bulduğu bütçe yılı içerisinde ilgili belediyeye emlak vergisi bildirimi verileceği hükme bağlanmıştır.

Aynı Kanun’un 21. maddesinin (b) fıkrasında, arazi vergisinin ilgili belediye tarafından; 33. maddenin (1) ilâ (7) numaralı fıkralarında yazılı vergi değerini tadil eden sebeplerle bildirim verilmesi icabeden hallerde, vergi değerini tadil eden sebeplerin meydana geldiği bütçe yılını takip eden yılın Ocak ayı içinde, vergi değerini tadil eden sebep bütçe yılının son üç ayı içinde vuku bulmuş ve bildirim, vergi değerini tadil eden sebebin meydana geldiği, bütçe yılını takip eden yılda verilmiş ise bildirimin verildiği tarihte 29. maddeye göre hesaplanan vergi değeri esas alınarak yıllık olarak tarh olunacağı; 32. maddesinde ise, bildirimin süresinde verilmemesi halinde, verginin idarece tarh edileceği, idarece tarhiyatta her yıla ilişkin vergi değerinin 29. madde hükmü dikkate alınarak hesaplanacağı belirtilmiştir.

Bu itibarla, kayıtlarınızda arsa olarak görünen taşınmazların bina olarak kullanıldığının mükelleflerce bildirilmesi veya herhangi bir şekilde Belediyenizin bilgisi dahiline girmesi halinde yapı kullanma izin belgesi alınmasa dahi yerinde gerekli kontroller yapılmak suretiyle emlak vergisinin bina vergisi olarak tarh edilmesi gerekmektedir.