Maliye Bakanlığı Özelgesi
Tarih : 10.12.2009
Sayı : B.07.1.GİB.0.01.29/2921-229-1243/116838
VUK Md. 229, 231
Kredi kartı ile yapılan tahsilat tutarlarının, verilecek KDV beyannamesinin ilgili dönemde gerçekleştirilen teslim ve hizmetlere ait bedelin kredi kartı ile tahsil edilen kısmı satırında yer alması gerekmekte olup, bu tutarın Tablo-1’de (e-Beyannamede Matrah) beyan edilen tutar ile uyum göstermemesi ve vergi dairesince bu hususun sorulması halinde, tahsilatın avans niteliğindeki veya taksitli satışlara yönelik olduğu "izah" nedeni olarak kullanılabilecektir.
Dilekçenizin incelenmesinden kredi kartı ile yaptığınız satışlarda faturanın düzenlenme süresi ile katma değer vergisi uygulaması hususlarında Başkanlığımız görüşünün istenildiği anlaşılmıştır.
213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun 229. maddesinde fatura, satılan emtia veya yapılan iş karşılığında müşterinin borçlandığı meblağı göstermek üzere emtiayı satan veya işi yapan tüccar tarafından müşteriye verilen ticari vesika olarak tanımlanmıştır. Kanun’un 231. maddesinin (5) numaralı bendinde de, faturanın malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren yedi gün içinde düzenleneceği, bu süre içinde düzenlenmemiş olan faturaların hiç düzenlenmemiş sayılacağı; 232. maddesinde ise, birinci ve ikinci sınıf tüccarlarla kazancı basit usulde tespit edilenler ve defter tutmak mecburiyetinde olan çiftçilerin sattıkları emtia veya yaptıkları işler için fatura vermek, satın aldıkları emtia ve hizmetler için de fatura istemek ve almak zorunda oldukları hükme bağlanmıştır.
Bu hükümler uyarınca fatura, emtia satışı veya iş yapılması dolayısıyla düzenlenen bir belgedir.
Kredi kartı, satışa konu mal veya hizmetin bedelinin tahsilinde kullanılan bir araç olup, kredi kartıyla yapılan her tahsilatın, işletme tarafından yapılan bir mal satışı veya sunulan hizmete ilişkin olduğu kabul edilir. Buna göre fatura, mükellefler tarafından kredi kartıyla yapılan tahsilata değil, tahsilatın ait olduğu satış veya hizmetin Vergi Usul Kanunu’nda belirtildiği şekilde belgelendirilmesine yönelik olarak düzenlenmektedir.
Yukarıda yapılan açıklamalara göre, yapılan tüm mal veya hizmet satışlarına ilişkin olarak, Kanunda belirtilen şekil şartlarına uygun olarak azami yedi gün içinde fatura vb. belge düzenlenmesi zorunlu olup, bu satışlarla ilgili olarak tahsilatın kredi kartı ile yapılması sırasında ayrıca fatura vb. belge düzenlenmesine gerek bulunmamaktadır.
Diğer taraftan, malın tesliminden veya hizmetin yapılmasından önce fatura düzenlenmesi de mümkün bulunmaktadır. Mal bedelinin tamamının veya bir kısmının malın tesliminden önce avans olarak alınması durumunda bu tarih itibariyle fatura düzenlemeniz mümkündür. Malın teslimi anında toplam bedel üzerinden faturası düzenlenen taksitli satışlarda sonraki taksitlerin kredi kartı ile ödenmesi durumunda, yapılan tahsilatlar daha önceden düzenlenmiş olan faturayla ilişkilendirilmek suretiyle yeni bir fatura düzenlenmesine gerek bulunmamaktadır.
Öte yandan, kredi kartıyla yapılan tahsilatların ilgili olduğu mal veya hizmet satışına ilişkin belgelerinin düzenlenmiş olduğuna dair ispat külfetinin mükellefe ait olduğu tabiidir.
Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 1/1. maddesine göre her türlü ticari, zirai ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetler katma değer vergisine tabi bulunmakta olup Kanun’un 10. maddesinde vergiyi doğuran olayın mal teslimi ve hizmet ifası hallerinde, malın teslimi veya hizmetin yapılması ile; malın tesliminden veya hizmetin yapılmasından önce fatura veya benzeri belgeler verilmesi hallerinde, bu belgelerde gösterilen miktarla sınırlı olmak üzere fatura veya benzeri belgelerin düzenlenmesi ile meydana geldiği belirtilmiştir.
Buna göre, ileride gerçekleşecek bir teslim veya hizmete ilişkin olarak yapılan avans niteliğindeki tahsilatlar, henüz vergiyi doğuran işlem meydana gelmemiş olduğundan katma değer vergisine tabi değildir.
Mükelleflerin, katma değer vergisine tabi iş ve işlemlerinin beyanına ilişkin 1 No.lu Katma Değer Vergisi Beyannamesi’nin 45. satırında "Kredi Kartı ile Tahsil edilen Teslim ve Hizmet Bedelleri" yer almaktadır. Ancak bu bilgi verginin tarh ve tahakkuku ile ilgili olmayan denetim amaçlı bir bilgidir. Burada, vergiyi doğuran olay vuku bulsun bulmasın belirli bir dönemde kredi kartı ile yapılan tahsilatlar gösterilmektedir. Dolayısıyla kredi kartıyla yapılan söz konusu tahsilat, o anda gerçekleşen bir mal veya hizmet satışına ait olabileceği gibi daha önceden gerçekleşmiş ve faturalandırılmış bir işleme de ait olabilir.
Bu çerçevede, şirketiniz tarafından avans niteliğinde veya malın teslimi anında faturası düzenlenmiş olan satışlara ilişkin olarak ileri bir tarihte kredi kartı ile yapılan tahsilat tutarlarının, verilecek beyannamenin ilgili dönemde gerçekleştirilen teslim ve hizmetlere ait bedelin kredi kartı ile tahsil edilen kısmı satırında yer alması gerekmektedir. Ancak, yer alan bu tutarın Tablo-1’de (e-Beyannamede Matrah) beyan edilen tutar ile uyum göstermemesi ve vergi dairesince bu hususun sorulması halinde, tahsilatın avans niteliğindeki veya taksitli satışlara yönelik olduğu ve toplam teslim bedelinin, teslim anında Vergi Usul Kanunu’nda belirtildiği şekilde "izah" nedeni olarak kullanılabilecektir. |