Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Kazım Yılmaz - Kaçakçılıkla mücadele ikramiyesi (03.11.2007) PDF Yazdır e-Posta
03 Kasım 2007

Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu'na göre; kaçak eşyayı ihbar edenlere ve bu eşyaya el koyan görevlilere ikramiye ödeniyor. Hafta içinde Resmi Gazete'de konu ile ilgili olarak bir yönetmelik yayınlandı. Yönetmeliğe göre; kaçak eşyanın yakalanması eylemini sevk ve idare eden mülki idare amirleri ile kaçak eşyanın yakalanması eylemine bizzat ve fiilen katılan Gümrük Müsteşarlığı, Jandarma Genel Komutanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Sahil Güvenlik Komutanlığı'na bağlı personele ikramiye ödeniyor.
İkramiyenin miktarını bilmiyorum. Yönetmelikten de anlaşılmıyor, çünkü bakanlıkça belirlenecek bir rakama atıf yapılıyor. Ondan sonra da nasıl hesaplanacağı anlatılıyor.
Benim kafama tak
ılan soru, rakam değil. Vergi kaçakçılığını yakalayanlara neden ikramiye verilmediği. Düşünün, bir sahte fatura çetesini yakalıyor ve milyonlarca lira vergiyi kurtarıyorlar ama ikramiye alamıyorlar. Muhbire ise her türlü ikramiye var. Kaçak malı ihbar eden de, vergi kaçağını ihbar eden de ikramiye alıyor.

Kayıtdışı ekonominin resmi nedenleri

Resmi Gazete'de yayımlanan 2008 yılı ekonomik programının kayıtdışı ekonomi ile mücadeleye ayrılan bir bölümü var. Bölüm mevcut durumun açıklaması ile başlıyor. Alınması gereken önlemlerle bitiyor. Mevcut durum açıklamasında önce kayıtdışılığın Türk ekonomisinin yapısal sorunu olduğu belirtiliyor. Sonra da temelinde yer alan nedenler sayılıyor. İşte o nedenler:

* Makroekonomik istikrarsızlık,

* Geçmiş dönemlerdeki yüksek enflasyon,

* Yüksek vergi ve prim oranları,

* İdari-mali-yasal yükler gibi ekonomik nedenler,

* İşletmelerin çok büyük bölümünün küçük ölçekli olması,

* Yoksulluk,

* İşsizlik,

* Yolsuzluk,

* Kamu harcamalarında israf,

* Çarpık kentleşme,

* Bürokratik formaliteler,

* Ekonomide nakit kullanımının gelişmiş ülkelere göre yüksek olması,

* Denetim sisteminin etkin olmaması,

* Kamu kurumları arasındaki koordinasyon eksikliği,

* Sıkça çıkarılan aflar,

* Kayıtdışılıkla mücadelede toplumsal ve siyasi iradenin oluşmaması.

Benim söyleyecek sözüm yok. Sizce başka söze gerek var mı?

 

http://www.takvim.com.tr/2007/11/03/yaz1626-3150-126.html