Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
8.000 TL ve üzeri Mal ve Hizmet Bedeli Tahsilat ve Ödemelerinde Tevsik Zorunluluğu PDF Yazdır e-Posta
10 Şubat 2010

 

MAL VE HİZME BEDELİ TAHSİLAT VE ÖDEMELERİNDE
TEVSİK ZORUNULULUĞU
 
VUK. Mük. Madde: 257/2
(VUK. Genel Tebliği Sıra No: 332)
01.05.2004 tarihinden geçerli olmak üzere
Tutar
Mükellefler ticari işlemleri ile nihai tüketicilerden mal veya hizmet bedeli olarak yapacakları .......................................
TL’nı aşan tahsilat ve ödemelerinin banka, özel finans kurumu veya PTT aracılığıyla yapıldığını tevsik etmek zorundadır.
8.000,00
 
 
Dönemi
Tebliğler
 
01.08.2003 - 30.04.2004
VUK. Genel Tebliği Sıra No: 323
10.000.000.000
01.08.2003
VUK. Genel Tebliği Sıra No: 320
5.000.000.000
 
Tevsik Zorunluluğunun Kapsamı
Tahsilat ve ödemelerin tevsik zorunluluğu kapsamına; birinci ve ikinci sınıf tüccarlar, kazancı basit usulde tespit edilenler, defter tutmak zorunda olan çiftçiler, serbest meslek erbabı ile vergiden muaf esnafın kendi aralarında yapacakları ticari işlemleri ile nihai tüketicilerden (Türkiye'de mukim olmayan yabancılar hariç) mal veya hizmet bedeli olarak yapacakları tahsilat ve ödemeleri girmektedir.
 
Tahsilat Ve Ödemelerin Yapılacağı Aracı Kurumlar
Tevsik zorunluluğu bulunan tahsilat ve ödemeler banka, özel finans kurumları ve Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü, (PTT) aracılığıyla yapılacaktır.
Yukarıda belirtilen kurumlar aracı kılınmak suretiyle; havale, çek, kredi kartı ve bu kurumlar aracılığıyla tahsil edilen senetler gibi bankacılık araçları kullanılarak yapılan ödemeler ve tahsilatlar karşılığında dekont veya hesap bildirim cetvelleri düzenlendiğinden tevsik edilmiş sayılacaktır. Banka ve özel finans kurumlarının internet şubeleri üzerinden yapılan işlemlerde aynı kapsamdadır.
 
Tevsik Zorunluluğu Olmayan Ödeme Ve Tahsilatlar
Genel ve katma bütçeli idareler, döner sermaye işletmeleri, sermaye piyasası aracı kurumları, yetkili döviz müesseseleri, noterler ve tapu idarelerinde yapılan işlemlere konu ödeme ve tahsilatlar ile 8.000,00 TL’nın altında kalan her türlü mal ve hizmet bedeline ilişkin olarak yapılacak ödeme ve tahsilatların banka, özel finans kurumları ve PTT aracılığıyla yapılması zorunluluğu bulunmamaktadır.
 
Tevsik Zorunluluğuna Uyulmaması
Vergi Usul Kanununun mükerrer 355 inci maddesinde yer alan hükme göre mükerrer 257 inci madde ile getirilen zorunluluklara uymayan mükelleflere her bir işlem için usulsüzlük cezası kesilecektir. Ayrıca, mükellefler arası ticari işlemlerde birinin tahsilatı diğerinin ödemesi olacağından özel usulsüzlük cezası her iki mükellef için de uygulanacaktır.