Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
ATO, 130 BİN ESNAFIN HESAPLARINA USULSÜZ BLOKE KOYAN BANKALARI MEKTUPLA UYARDI'' PDF Yazdır e-Posta
03 Kasım 2007
Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, Maliye Bakanlığı Gelir idaresi Başkanlığının, 130 bin esnafın hesaplarına usulsüz bloke koyan bankalara uyarıcı mahiyette mektup gönderdiğini bildirdi.

     Aygün, yazılııklamasında, Gelir İdaresi Başkanı Mehmet Akif Ulusoy ile bir telefon görüşmesi yaptığını, Ulusoy'dan ''banka hesaplarına haciz uygulamasından vazgeçilmesini talep ettiklerini'' belirtti. Ulusoy'dan, esnafın canını yakan usulsüz banka uygulamalarına son verilmesi için bankalara yazı yazıldığını öğrendiklerini kaydeden Aygün, ''Bugüne kadar yapılan usulsüz hacizlerin iadesi gerektiğini, aksi halde haksız olarak vatandaşın parasına el konulmuş olacağını'' ifade etti.
     Maliye Bakanl
ığı'nın kendi yayınladığı tebliğde, ihtiyati haciz ve haciz bildirilerinin, borçlunun tebliğ tarihinde banka hesaplarında mevcut olan varlıklarını kapsadığını dile getiren Aygün, şunları kaydetti:
     ''Yani Maliye'nin bir ki
şiyle ilgili bankaya bugün yaptığı haciz işleminin ertesi gün geçerliliği kalmaz. Geçerli olması için Maliye'nin yeni bir haciz işlemi yapması gerekir. Oysa bankalar yasa dışı olarak haciz işlemini sürekli kıldı. Hesapta o gün para yoksa, haciz işleminin bitmesi gerekirken, sonraki günlerde banka hesaplarına yatan paralara da el koydu. Blokeler hala çözülmüyordu. Bu yasal değildi. Bankalar sınır ötesi uygulama yapıyordu. Binlerce esnaf bu nedenle mağdur oldu. 130 bin esnaf çeklerini, senetlerini ödeyemediler. Birbiri ardına kara listeye düşüyorlar. Bundan sonra kredi kullanamayacaklar. Bunun sorumlusu olan bankalar şimdi ne yapacaklar? Maliye bankaları uyarmakta neden geç kaldı?''
     Sinan Aygün, banka hesaplar
ına haciz koyma uygulamasının derhal durdurulması gerektiğini bildirdi.
     Aygün, tebligat yoluyla vergi mükellefine ''borcunu öde'' ça
ğrısı yapmadan, banka hesaplarının bloke edilmesinin, vergi literatüründe ''yumurta veren tavuğu kesmek ya da kazı bağırtarak yolmak'' olduğunu belirtti. A.A.