Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Yurtdışı borçlanmasında önemli bir ayrıntı PDF Yazdır e-Posta
18 Şubat 2010

Türk vatandaşlarının yurtdışında çalışarak veya ev kadını olarak geçen sürelerini borçlanmaları halinde, borçlandıkları gün sayısı, prim ödeme gün sayısına ve fiili hizmet süresine ekleniyor. Türkiye'deki sigortalılığın başlangıç tarihinden önceki sürelerin borçlanılması halinde ise sigortalılık başlangıç tarihi, borçlanılan gün sayısı kadar geriye götürülüyor.

Peki.. Yurtdışı borçlanması yapmayı düşünenler, borçlandığınız sürelerin hangi sigortalılık kapsamında değerlendirileceğinin, borçlanma talep tarihindeki sigortalılık halinize göre belirleneceğini ve bunun da emeklilik şartlarınızı etkileyebileceğini biliyor musunuz?

Bilmeyenler için yanıtlayalım.

Borçlandığınız süreler; Türkiye'de sigortalılığınız varsa borçlanma talep tarihindeki en son sigortalılık halinize göre, sigortalılığınız yoksa 4/b (Bağ-Kur) kapsamında geçmiş sigortalılık süresi olarak kabul ediliyor.

EV HANIMLARININ DURUMU

Yurtdışında geçen sürenin çalışarak veya kadınlar için ev hanımı olarak geçmiş olmasının, borçlanılan sürenin hangi sigortalılık haline göre geçmiş sayılacağında etkisi bulunmuyor. Yurtdışında ev hanımı olarak geçen sürelerin borçlanılması halinde de borçlanma talep tarihindeki sigortalılık hali belirleyici oluyor.

Buna göre, yurtdışında ev kadını olarak geçen süreler de Türkiye'de sigortalılık varsa; borçlanma talep tarihindeki en son sigortalılık haline göre, Türkiye'de sigortalılık yoksa 4/b (Bağ-Kur) kapsamında geçmiş sigortalılık süresi olarak değerlendiriliyor.

SÜRE DEĞERLENDİRİLMESİ
Yurtdışı borçlanması talep tarihinde, son defa;

l SSK veya Tarım SSK ya da 5510 sayılı Kanun'un 4. maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı hizmeti bulunanların borçlandıkları süreler 5510 sayılı Kanunun 4. maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi (eski SSK),

l Bağ-Kur veya Tarım Bağ-Kur ya da 5510 sayılı Kanunun 4. maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında sigortalı hizmeti bulunanların borçlandıkları süreler 5510 sayılı Kanunun 4. maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi (eski Bağ-Kur),

l Emekli Sandığı Kanunu ya da 5510 sayılı Kanunun 4. maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında geçen hizmeti bulunanların borçlandıkları süreler 5510 sayılı Kanunun 4. maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi (eski Emekli Sandığı),

l İlk defa 2008 yılı Ekim ayı başından sonra 5510 sayılı Kanunun 4. maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında çalışmaya başlayanların borçlandıkları 1 Ekim 2008 tarihinden önceki süreler 5510 sayılı Kanunun 4. maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi,

l Türkiye'de sigortalı hizmeti bulunmayanların borçlandıkları süreler 5510 sayılı Kanunun 4. maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi (eski Bağ-Kur), kapsamında geçmiş bir hizmet olarak kabul ediliyor.

4/a KAPSAMINDA ÇALIŞMADAN BORÇLANMAYIN
Yukarıda ayrıntılı olarak belirttiğimiz üzere, Türkiye'de sigortalılığı olmayanların borçlandıkları süreler 4/b (Bağ-Kur) kapsamında geçen sigortalılık süresi olarak değerlendirileceğinden, bayanların 7200, erkeklerin 9000 prim günüyle 4/b'li (Bağ-Kur'lu) gibi emekli olmaları söz konusu olabilir.

Son defa 4/a (SSK) kapsamında sigortalılığı olmayanlar en az birkaç gün bir işyerinde 4/a (SSK) kapsamında çalıştıktan sonra yurtdışı borçlanması yapmaları halinde borçlandıkları süreler 4/a (SSK) kapsamında geçen sigortalılık süresi olarak değerlendirileceğinden, 4/a'lı (SSK'lı) gibi 3600 günle 5900 gün arasındaki prim ödeme gün sayısı ile emekli olabilme şansını elde edebilirler.

Sekiz aylık askerlik borçlanmasıyla bir yaş erken emekli olursunuz
15.01.1989 tarihinde SSK'lı olarak işe başladım. 02.01.1992 tarihinden beri bir işyerinde çalışıyorum. Askerliğimi sigortadan önce yaptığım için benim de emeklilik yaşımın erkene gelme durumu nedir? Askerliğimin bir kısmını borçlanma imkanı var mı ve şimdiki askerlik borçlanması bedeli kaç liradır? Dursun Özyurt

15.01.1989 sigorta başlangıcıyla (devredilen) SSK'dan emeklilik için 25 yıllık sigortalılık süresi, 51 yaş ve 5450 prim günü koşullarına tabisiniz. Askerlik sürenizin tamamını veya bir kısmını borçlanabilirsiniz. Askerliğinizi ilk defa sigortalı olduğunuz tarihten önce yaptığınızdan, sekiz aylık askerlik borçlanması yapmanız halinde sigorta başlangıcınız 15.05.1988 tarihine geri gelir ve emeklilik yaşınız 50 yaşa düşer. 30 Haziran 2010 tarihine kadar yapacağınız askerlik borçlanmasının her bir günü için 24,30 TL ile 157,95 TL arasında olmak üzere seçeceğiniz günlük prime esas kazanç tutarının yüzde 32'si oranında (7,78 TL ile 50,54 TL arasında) prim ödemeniz gerekiyor.

Bir liralık sandviç için fatura alınması gerekiyor
MALİYENİN görüşüne göre, mükelleflerin ticari faaliyetlerine ilişkin olarak satın aldıkları (kırtasiye, büro ve temizlik malzemeleri gibi) ve bedeli fatura düzenleme haddini aşmayan mal ve hizmet alımları için düzenlenen perakende satış veya yazar kasa fişlerinin gider belgesi olarak kabul edilmesine ilişkin düzenleme, mükelleflerin sadece işyerinde kullanmak ve tüketmek amacıyla satın aldıkları mal ve hizmetleri kapsamakta olup, şehir içi ve dışındaki iş seyahatlerinde yeme, içme gibi harcamalarının bu kapsamada değerlendirilmesi mümkün olmayıp, bu tür harcamaların fatura ile belgelendirilmesi gerekiyor.

Metin Taş/Sezgin Özcan

http://www.aksam.com.tr/2010/02/18/yazar/16351/metin_tas_sez...