Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
EPDK'ya 150 milyar dolarlık rüzgar santral talebi geldi (05.11.2007) PDF Yazdır e-Posta
05 Kasım 2007
Image
  
  
Büyük holdinglerden sonra Botaş da rüzgar enerjisinden elektrik üretmeye talip oldu. Kurum, Marmara Ereğlisi'ndeki sıvılaştırılmış doğalgaz terminali bahçesine rüzgar santralı kurmak için Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'na (EPDK) lisans başvurusu yaptı

Santral, 10 Megawat (MW) kurulu güce sahip olacak. Geçtiğimiz günlerde Socar&Turcas ortaklığına satılan Petkim de İzmir'e 47,5 MW gücünde rüzgar santralı kurmak istiyor. EPDK'ya rüzgardan elektrik üretmek için yapılan lisans başvuruları 78 bin MW'yi, yatırım değeri ise 150 milyar doları geçti.

Kurul'dan alınan bilgiye göre rüzgar santralı lisansı için 742 başvuru yapılırken Sanko Holding, Hüsnü Özyeğin'in şirketleri ve Polat Holding en fazla başvuru yapan şirketler arasında yer alıyor. Rüzgardan elektrik üretimi için öne çıkan bazı şirketler ise şunlar: Enerji Devi İspanyol İberdrola, petrol şirketi BP, İngiliz Universal, Park Madencilik ve Enerjisa.

Rüzgar santrallarına yoğun ilgi, EPDK yetkililerini de şaşırttı. Kurul yetkilileri, hem karada (onshore) hem de denizde (offshore) rüzgardan elektrik üretimi için başvuru yapılmasını sevindirici gelişme olarak yorumlandı. Öte yandan, İzmir rüzgar santralı yatırımı için en fazla ilgi gösterilen il oldu. Kurul, başvuruları inceleyip Türkiye Elektrik İletim AŞ'ye de sorarak nihai kararını verecek. Aynı yer için yapılacak başvuruların durumu ise henüz net değil. Kurul, belirlenecek kriterlere göre başvuru sayısını bire indirip lisans verecek.

TPAO ile birleşmek istiyor

BOTAŞ Genel Müdür Vekili Saltuk Düzyol, enerji sektöründe artık küçük oyuncuların şansının kalmadığını ve global oyuncu olabilmek için şirketlerin birleştiğini belirterek, "Biz de bu çerçevede BOTAŞ ile TPAO'nun birleşmesi gerektiğine inanıyoruz." dedi. Gaz De France'nin zaten yüzde 90 pazar payına sahip olmasına rağmen Suez ile, Almanya'da da E.ON ile Ruhrgas'ın birleştiğini vurgulayan Düzyol, global oyuncu olan birçok şirketin de 'Türkiye'de enerji sektöründe özelleşme olsa da alsak' diye beklediğini kaydetti. Düzyol, bütün analizlere göre AB'de 2015'lere kadar 5 veya 6 tedarikçinin kalacağını aktardı. Düzyol, "Bu konuda yapılan resmî bir çalışma yok, fakat biz TPAO ile BOTAŞ'ın birleşmesi gerektiğine inanıyoruz. Küçük oyuncuların yaşama şansı yok bu sektörde." açıklamasını yaptı. Botaş'ın yıllık cirosu 11 milyar dolar civarında. TPAO'nun bu yılki cirosu ise 3 milyar dolar.

http://www.zaman.com.tr/webapp-tr/haber.do?haberno=609452