Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
S&P, Türkiyenin notunu artırdı PDF Yazdır e-Posta
19 Şubat 2010

2004 yılından beri Türkiyenin kredi notunu değiştirmeyen uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poor's Türkiye'nin uzun vadeli yabancı para cinsinden kredi notunu ''BB'' seviyesine yükseltti.

Kredi karnemize
bir iyi not daha


Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poor's Türkiye'nin yabancı para cinsinden uzun vadeli kredi notunu ''BB-''den ''BB''ye yükseltti.

 

 Fitch , Moody's ve JCR'de notumuzu yükseltmişti

Türkiye'nin kredi notunu daha önece de uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları Fitch, Moody's ve JCR'de  yükseltmişti. Fitch Aralık ayında Türkiye' nin notunu iki kademe arttırırken, Sıfırcı hoca olarak bilinen  Moody's'de hiç beklenmedik bir şekilde 2010'nun ilk yıllarında 5 yıl aradan sonra süpriz Türkiye'nin notunu yükseltmiş, en son ise Şubat ayının ilk haftası Japon kredi derecelendirme kuruluşu JCR, Türkiye'nin kredi notunu, BB(-)'den, BB'ye yükseltmişti.

 

Türkiye’nin kredi notunda son durum

FİTCH : Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye' nin kredi notunu 2009 Aralık ayında  iki kademe yükselterek, BB( )'ya çıkarttı. Kuruluş, uzun vadeli ulusal para cinsinden notunu da, BB'den, BB( ) ve Türkiye'nin ülke tavan notunu da, BB'den BBB(-)'ye yükseltti.

Fitch'den yapılan açıklamada, kredi notunun yükseltilmesine ana gerekçe olarak, stres testine gösterdiği dayanıklılığın yanı sıra enflasyon, dış finansman ve siyasi risk baskılarının azalmasını gösterdi.

MOODY'S : Piyasalarda sıfırcı hoca olarak bilinen ve 5 yıldır Türkiye'nin notunu yükseltmeyen Moody's 2010' nun ilk günlerinde süpriz yaparak, Türkiye'nin kredi notunu, Ba3'ten, Ba2'ye yükseltti, nota bağlı görünümü de pozitiften, durağana çevirdi.

Kuruluş kredi notunun yükseltilmesine neden olarak, Türkiye'nin mali şokları emebilme kapasitesine olan güvenin yükselmesini gösterdi.

JCR: Japon kredi derecelendirme kuruluşu JCR, Türkiye'nin kredi notunu, BB(-)'den, BB'ye yükseltti. Kuruluş, kredi notu artırımına esas olarak, Türkiye'nin, küresel mali krizde, dış şoklara karşı gösterdiği dayanaklılığı gösterdi.

S&P : Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poor's Türkiye'nin uzun vadeli yabancı para cinsinden kredi notunu ''BB''ye, Türkiye'nin uzun vadeli yerel para birimi cinsinden kredi notunu ise ''BB ''ya yükseltti.

Standard and Poor's, Türkiye'nin yerel para birimi cinsinden uzun vadeli kredi notunu ise ''BB ''ya yükselttiğini, ''B'' olan kısa vadeli notlarını da teyit ettiğini açıkladı.

Notlara ilişkin görünümün ''pozitif'' olduğuna işaret edilen açıklamada, ''Bu not artırımı, Türk hükümetinin, son 10 yılda borç yükünü istikrarlı biçimde azaltmasının sonucu olarak ekonomi politikasındaki esnekliğini düzelttiği yönündeki görüşümüzü yansıtıyor. Bu ayrıca, dışardaki güçlüklere rağmen, finans sektörünün sağlamlığını korumada Türkiye'nin düzenleyici kurumlarının başarısını gösteriyor. Standard and Poor's, Türkiye'nin bankacılık sisteminin en güçlülerinden biri olduğuna inanıyor'' denildi.

Türkiye'nin notlarının hükümetin sağlam ekonomik ve mali yönetimi tarafından desteklenmeye devam ettiği belirtilen açıklamada, Türkiye'nin dış finans ihtiyacının kredi notunda ana risk unsuru olduğu çünkü yatırımcı güvenindeki değişimin ekonomideki büyüme ve kamu finansmanı konusunda kaygıya yol açabileceği ifade edildi.

Açıklamada, ''Görünümün pozitif olması gelecek 12-24 ayda olası bir not artırımı olabileceğini gösteriyor'' ifadesi kullanıldı.

Ekotrent - AA