Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Vergi kaçıranı yakalatana ikramiye yasaya girecek PDF Yazdır e-Posta
23 Şubat 2010

Maliye Bakanlığı kayıtdışı ile mücadele için ihbar sistemini yeniden yapılandırıyor. Ankara'da yeni bir ihbar merkezi kurulurken, gelen dilekçeler sektörlere göre tasnif edilecek

MALİYE Bakanlığı, vergi kayıp kaçağının önüne geçebilmek için "ihbar" sisteminde köklü değişikliklere gidiyor. Yeni düzenleme ile Türkiye genelinde yapılan bütün ihbarlar anında Ankara'da kurulacak yeni merkeze aktarılacak. "İhbar Takip Yazılımı" ile de ihbar dilekçeleri sektörel açıdan tasnif edilecek. İhbar edene verilecek ikramiyenin hangi vergi ve cezalara ödeneceği net olarak tanımlanacak. İkramiyenin üçte biri rapor tamamlandığında verilecek. Maliye, ihbarlara ilişkin sistemi revize etmeye hazırlanıyor. Gelir İdaresi'nin, 2010 performans programında yer alan projeye göre ihbar mekanizmasının doğru işletilmesi amacıyla "İhbar Takip Yazılımı" sistemi kurulacak. Bu yazılım programı ile ihbar dilekçeleri titizlikle incelenecek, sektörel açıdan tasnif edilecek ve bu bilgiler risk analizi çalışmalarında değerlendirilecek. İhbarlar, Ankara'da deneyimli personel tarafından incelemeye alınacak. İhbar mekanizmasının sağlıklı işlemesi ve kamuoyundan destek bulması için verilecek ikramiyenin hangi vergi ve cezalara ödeneceği yasada net olarak ifade edilecek.

BELEDİYELER KAPSAM DIŞI

İkramiyenin üçte biri inceleme raporu tamamlandığında verilecek. Ancak, dava açılmışsa sonuç beklenecek. İkramiye verilebilmesi için vergi kaybının ortaya çıkması gerekiyor. Belediyelere yönelik yapılan ihbarlar ise dikkate alınmayacak. İkramiye almak isteyenler yazılı belgeleriyle Maliye Bakanlığı'na başvuracak. İhbarı yapanlar dava da bitmişse bir yıl içinde ikramiyesini alabilecek.

Sıfır stopajın maliyeti 1 milyar lirayı aşıyor
MALİYE, Anayasa Mahkemesi'nin bono, yatırım fonu ve hisse senedinde yabancılara sıfır stopaj hükmünü iptalinin ardından sürdürülen çalışmalara da hız verildi. Stopaj oranını yerli ve yabancıya sıfırlanması durumunda 1 milyar lirayı aşkın vergi kaybı ortaya çıkacağı hesaplanırken, uygulanacak oranların yüzde 5-10 arasında olacağı tahmin ediliyor.

http://www.sabah.com.tr/Ekonomi/2010/02/23/vergi_kacirani_ya...