Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Merkezin enflasyon değerlemesi faiz indirimine devam diyor (06.11.2007) PDF Yazdır e-Posta
06 Kasım 2007
Merkez Bankası’nın ekim ayı enflasyon verileri üzerine dün yaptığı dağerlendirme, kasım ayında da faiz indirimi yapabileceği yönündeki beklentilere destek verdi. Tüketici fiyatları endeksinin (TÜFE) eylül ayındaki yüzde 1,03’lük artışın ardından ekim ayında da yüzde 1,81 ile bütün tahminlerin üzerinde bir artış göstermesi, faiz indirimi beklentilerini gölgelemişti. Yıllık enflasyon hızının yüzde 7,70’e yükselmesi, 10 aylık enflasyonun yüzde 6,08 ile Merkez Bankası’nın yılsonu hedefindeki belirsizlik aralığının üstüne şimdiden çıkması bir tedirginlik yarattı. Son iki ayda TÜF’de gözlenen toplam yüzde 2,86’lık artışın, yüzde 4 olan yıllık hedefin neredeyse dörtte üçü düzeyinde olması kaygı yarattı.

Ancak buna karşın Merkez Bankası’nın eylül ve ekim ayı enflasyon değerlendirmeleri ile 16 Ekim’deki faiz indirimini açıklarken ortaya koyduğu yaklaşım bir arada okunduğunda, ekim ayı enflasyon verilerinin, Merkez Bankası açısından “temkinli faiz indirimi”ne ara vermeyi gerektirecek nitelikte olmadığı görülüyor.

Gıda dışında durum olumlu

Merkez Bankası, ekim ayında tüketici fiyatlarında görülen yüksek artışta temel etkeninin gıda fiyatları olduğunu belirtiyor ve bunu kuraklığa bağlıyor. Merkez Bankası, gıda fiyatlarında kuraklığa bağlı artışa 0,50 puanlık faiz artışı öncesinde eylül enflasyonunu değerlendirirken de dikkat çekmişti. Yani Merkez Bankası açısından bu alanda çok yeni bir durum yok.

Merkez Bankası çekirdek enflasyon kabul edilen özel kapsamlı TÜFE-H endeksi ile dayanıklı tüketim malları ve hizmet fiyatlarındaki düşüş eğiliminin sürdüğünü özellikle vurguluyor. Merkez Bankası, bu göstergelerdeki düşüş eğilimini “temkinli faiz indirimi” politikasına geçişinin en önde gelen dayanağı olarak görüyor. Merkez Bankası çekirdek enflasyon ile hizmet fiyatlarındaki düşüşte gözlenen düşüşte ekim ayında bir yavaşlama olduğunu kabul ediyor ama bu frene neden olan şeyin de yine gıda fiyatlarındaki artış olduğunu özel olarak belirtiyor.

Merkez Bankası “Parasal sıkılaştırmanın altın dışındaki dayanıklı mal grubu fiyatları üzerindeki gecikmeli etkisi güçlü bir şekilde sürmektedir” tesbitini aynen tekrarlıyor. Eylül ayı değerlendirmesinde bu alanda fiyatların yıllık olarak yüzde 4 düştüğünü belirten Merkez Bankası, ekim değerlendirmesinde 7 aylık düşüşün yüzde 4,2 olduğuna dikkat çekiyor.

Merkez Bankası petrol ve doğalaz fiyatlarında uluslar arası piyasalarda görülen artışın, dolar kurunun düşük seyretmesi nedeniyle iç piyasaya yansımadığını da belirtiyor.

Düşüş eğilimi değişmedi

Bütün bu değerlendirmelerden sonra Merkez Bankası’nın enflasyonun yönü konusunda eylül ve ekim verilerinin ardından yaptığı öngörüler birbiriyle paralel. Merkez Bankası eylül değerlendirmesinde “Gıda ve enerji fiyatlarına ilişkin risklere rağmen önümüzdeki dönemde enflasyonun eğiliminin aşağı yönlü olmaya devam edeceği tahmin edilmektedir” diyordu. Ekim ayı verilerinden sonra vardığı sonuç da “Yönetilen/yönlendirilen fiyatlardaki ayarlamaların kısa vadede enflasyonda geçici bir artışa yol açacağı düşünülse de sonrasında yeniden düşüş eğilimine gireceği tahmin edilmektedir” oldu.

Merkez Bankası, geçen hafta yapılan özel tüketim vergisi artışı, ekmek ve su fiyatlarına yapılan zamlar ile elektrik fiyatlarında beklenen zamların enflasyonda yaratacağı artışın kısa süreli olacağına ve eflasyondaki “orta vadeli düşüş eğiliminin” değişmeyeceğine inanıyor. Bekleyen kamu zamlarının 2007 yılı içinde tamamlanması, aslında 2008 enflasyonu açısından “avantaj” yaracak. Zamlar 2007 enflasyonunu daha da yükseltecek ama 2007 sonu endeksinin yüksek olması, 2008 artış oranlarının düşük gözükmesini sağlayacak.

Merkez Bankası’nın faiz kararlarının kısa vadeli, 2007 enflasyonu açısından bir değeri zaten yok. Merkez Bankası’nın faiz kararını, 2008’de enflasyonun nasıl bir patika izleyeceğine yönelik öngörüleri belirleyecek. Merkez Bankası, enflasyonda düşüş eğiliminin süreceğini öngördüğüne göre, “temkinli faiz indirimi” politikasında da bir değişiklik beklememek gerek.

 

http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=82854&ForArsiv=1