Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
İhraç edilen malın ÖTV'si geri alınabilir mi PDF Yazdır e-Posta
24 Şubat 2010

SORU: Özel Tüketim Vergisi'ne tabi bir malın yurtdışına ihracı halinde daha önce söz konusu mal için ödenmiş bulunan verginin ihracat istisnasından yararlanılarak geri alınması mümkün müdür?

YANIT: Özel Tüketim Vergisi mükelleflerinin ihracat istisnasından yararlanabilmeleri için;
• Teslimin yurtdışındaki bir müşteriye yapılması gerekmektedir. Yurtdışındaki müşteri tabiri Özel Tüketim Vergisi Yasası'nın 5/1-a maddesinde tanımlanmış bulunmaktadır. Buna göre yurtdışındaki müşteri; ikametgâhı, kanuni ve iş merkezleri yurtdışında olan alıcılar ile yurtiçinde bulunan bir işletmenin yurtdışındaki faaliyet gösteren şubelerini kapsamaktadır.

• Ayrıca, teslim konusu mal, Türkiye Cumhuriyeti Gümrük Bölgesi'nden çıkmış olmalıdır. Malın ihraç edilmeden önce yurtdışındaki alıcı adına hareket edenlere veya bizzat alıcıya işlenmek ya da herhangi bir şekilde değerlendirilmek üzere Türkiye'de teslim edilen mallar için ihracat istisnası uygulanması mümkün değildir. Yurtdışındaki alıcılara teslim edilmeksizin gümrük antrepolarına konulan mallar ile serbest bölgelere gönderilen mallar da bu bağlamda ihracat sayılmamaktadır.

Yukarıda belirtilen koşullara uygun olarak yapılan ihracat teslimlerine ilişkin olarak düzenlenecek faturalar üzerinden Özel Tüketim Vergisi hesaplanmayacaktır.

İade işlemi Katma Değer Vergisi mükelleflerine yapılan iade işlemlerine benzer niteliktedir. Ancak Katma Değer Vergisi'nde ihraç edilen malın bünyesine giren yani yüklenilen Katma Değer Vergisi'nin iadesi söz konusu iken Özel Tüketim Vergisi'nde, ihraç edilen malın bünyesine giren Özel Tüketim Vergisi'nin iadesi söz konusu değildir. Burada iade edilecek Özel Tüketim Vergisi ihracatçıya teslimde hesaplanan Özel Tüketim Vergisi ile sınırlıdır. Uygulamanın belirgin özelliği;

• Alış faturaları veya benzeri belgelerde gösterilen ve

• Vergi dairesine beyan edilerek ödenen, Özel Tüketim Vergisi'nin ihracatçıya ödenebilir olmasıdır.

Özel Tüketim Vergisi'nde malların ihraç edilmesi halinde, bu verginin iadesi, sadece Özel Tüketim Vergisi mükelleflerinden satın alınan mallar için söz konusudur. Özel Tüketim Vergisinin uygulandığı safhadan sonraki satıcılardan alınan malların ihraç edilmesi halinde, alış belgelerinde görülmeyen, daha doğrusu yer almayan ve malın satış fiyatına dahil edilmiş bulunan Özel Tüketim Vergisi'nin iadesi söz konusu değildir. Dolayısıyla...

• Özel Tüketim Vergisi'nin uygulandığı safhadan sonraki satıcılardan alınan malların ihraç edilmesi halinde, alış belgelerinde yer almayan (görünmeyen) ve malın fiyatına dahil edilmiş olan Özel Tüketim Vergisi iade konusu yapılamamaktadır.

• Özel Tüketim Vergisi ödenerek ithal edilen malların ithalatçısı tarafından ihraç edilmesi halinde, gümrük idaresi ithalat aşamasında ödenen Özel Tüketim Vergisi ithalatçı, ihracatçıya iade edilebilmektedir.

• Özel Tüketim Vergisi'ni gümrüğe ödeyen ithalatçıdan satın alınan malların ihraç edilmesi halinde ise belgesinde görünmeyen ve malın fiyatına dahil edilmiş bulunan vergi iade konusu yapılmayacaktır. (Daha fazla bilgi için bakınız: Erkan, Mehmet "Yorum ve Açıklamalarla Özel Tüketim Vergisi Uygulaması" HUD Yayınları sf: 382-384) (V.Seviğ)

Veysi Seviğ/Bumin Doğrusöz

http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?YZR_KOD=158&H...