Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Yurtdışında ev hanımı olarak geçen sürelerin borçlanılması PDF Yazdır e-Posta
25 Şubat 2010
1987 yılında SSK'lı olan gelinim, 18 yıldır Amerika'da yaşıyor. Orada hiç çalışmadı. Şimdi ev kadınlarına tanınan haktan yararlanarak emekli olmak istiyor. Ancak SSK başlangıcı olduğu halde, 'Bağ-Kur'dan emekli olacaksınız ve 9000 günü doldurmanız lazım' dediler.

Sizin geçen günkü (18 Şubat 2010 tarihli AKŞAM'daki) yazınızdan, 5000 günü doldurup SSK'dan emekli olabilir anlamını çıkardık. Yanlış mı anladık? Bu durumda 5000 gün hesabı ile SSK'dan emekli olabilir mi? Yoksa SSK'dan emekli olması için orada 3,5 sene çalışması mı gerekiyor? Fikret Ökten

Yurtdışında geçen sürenin çalışarak veya ev hanımı olarak geçmiş olmasının, borçlanılan sürenin hangi sigortalılık haline göre geçmiş sayılacağında etkisi bulunmuyor. Yurtdışında ev hanımı olarak geçen sürelerin borçlanılması halinde de borçlanma talep tarihindeki sigortalılık hali belirleyici oluyor. Konuya ilişkin yanlış uygulamayı SGK 2008/115 sayılı Genelge ile düzeltti.

Buna göre, Türkiye'de SSK kapsamında sigortalı hizmeti bulunan gelininizin yurtdışında ev kadını olarak geçen süreleri, ilgili sosyal güvenlik il müdürlüğünce/sosyal güvenlik merkezince borçlandırılacak ve borçlandırılan süreler 4/a (SSK) kapsamında geçmiş bir hizmet olarak kabul edilecektir.

SSK sigorta başlangıcı 23.05.1987 tarihinden önce ise 5150 prim günüyle 43 yaşını, 23.05.1987 tarihinden sonra ise 5225 prim günüyle 44 yaşını doldurduğu tarihte emeklilik şartlarını yerine getirmiş olur.