Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
4817 sayılı Yabancıların Çalışma İzinleri Hakkında Kanunun uygulama yönetmeliğinde yapılan değişiklikler, PDF Yazdır e-Posta
26 Şubat 2010

21 Ocak 2010 tarihinde 27469 sayıyla Resmî Gazete’de yayınlanmış, aynı tarihte yürürlüğe girmiştir. Yapılan değişikliklerle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, başvuruların daha hızlı sonuçlandırılması, evrak yoğunluğunun azaltılması, diğer kurumlardan kaynaklanabilen gecikmelerin önüne geçilmesi hedeflenmiştir.

Söz konusu değişikliklerden önemli gördüğümüz değişiklikler aşağıda özetlenmiştir. Değişikliklerin tamamı için ekteki yönetmelik değişikliğine bakılmalıdır.

1. İşverenin Türkiye’de Çalışma Bakanlığı’na yapacağı çalışma izni başvurusu, yabancı çalışanın yurt dışından yapacağı çalışma vizesi başvurusunu takiben 3 iş günü içinde yapılmak zorunda iken, Yönetmelik değişikliği ile bu süre 10 iş gününe çıkartılmıştır.

2. Yeni düzenleme ile “Bakanlık, gerek görülmesi halinde belirtilen tüm belgelerin yanı sıra ek belge talebinde bulunabilir” ibaresi kaldırılmıştır.

3. Yönetmelikte yapılan değişiklikten önce, ‘Mesleki Yeterlilik’ kapsamında, başvuru sahibinden, kendi ülkesindeki meslek kuruluşundan mesleğini icra ettiğine, kendi ülkesindeki meslek örgütüne üye olduğuna ve “meslekten men cezası olmadığına” ilişkin belgeler talep edilmekteydi. Yapılan değişikliklerle bu belgelerin istenmesine ilişkin açıklama kaldırılmıştır.

4. Yabancının, ilgili meslek odasına üyeliğini gösterir belgenin ikamet izin talebi sırasında Emniyet makamlarınca istenilmesi zorunluluğu kaldırılmıştır.

5. İlgili mercilerden talep edilen görüş alınma süresi 30 günden, 15 güne çekilmiştir.

6. Çalışma izin taleplerinin değerlendirilmesinde, halen uygulanmakta olan, yabancı personelin eğitim durumu, ücret düzeyi, yabancının çalışacağı işyerinin ulusal ekonomiye katkısı ve istihdam durumunu gibi kriterlere daha önceki Yönetmelik değinmezken, yeni Yönetmelikte yer verilmiştir.

7. Çalışma izni muafiyetlerinin kapsamı genişletilmiştir.

i. Türkiye’ye gelen tur operatörü için on iki ay içerisinde altı ay olarak belirlenen muafiyet süresi, “bir takvim yılında 8 ay” olarak yeniden düzenlenmiştir.

ii. Türk Uluslararası Gemi Siciline kayıtlı gemilerde çalışan gemi adamları muafiyet kapsamına alınmıştır.

iii. Türkiye Avrupa Birliği Mali İşbirliği Programları kapsamında yürütülen projelerde görevlendirilen yabancı uzmanların, görevleri süresince muafiyet kapsamına alınmıştır.

8. Muafiyet kapsamına alınanların ikametgâh tezkeresi almaları ve sosyal güvenlik ile ilgili yükümlülükleri zorunlu hale getirilmiştir. Emniyet makamlarının muafiyet kapsamında kalan yabancıların Çalışma Bakanlığı’na bildireceği hüküm altına alınmıştır.

9. Yönetmelikte yapılan değişikliklere ek olarak başvuru formunda da revizyona gidilmiştir.

i. Forma, yabancı çalışanın sağlık ve adli sicil durumu ile ilgili sorular eklenmiştir.

ii. Yabancı ve işvereninin beyanının doğruluğu, belgenin tümünün okunup anlaşıldığına yönelik taahhüt alınması yöntemi benimsenmiştir.

iii. Form doldurulurken, formun içinde yer alan verilerin (örneğin firma adresi, firmanın fiili iştigal konusu ve yabancının mesleği gibi) uluslararası standartlara uygun toplanması için Bakanlığın internet sitesinde listeler yayınlanmıştır. Formaların bu listelere riayet edilerek doldurulması öngörülmüştür.pwc