Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Maliye, "organize sanayi"de 5 yıllık vergiden vazgeçti PDF Yazdır e-Posta
26 Şubat 2010

Image

OSB’lerden geçmişe dönük beş yıllık vergi ödemelerini isteyerek sanayicinin tepkisiyle karşılaşan Maliye, sürpriz vergiden geri adım attı.

Gelir İdaresi Başkanlığı, OSB’lerin elektrik ve doğalgaz satışından elde ettikleri gelirin altyapı yatırımı yapmak şartı ile vergiden muaf olduğunu hatırlatarak, OSB’ler için oluşacak ilave vergi yükünü iptal etti.

Beş yıllık fatura
Maliye müfettişleri, üyelerine düşük bedelle elektrik ve doğalgaz satan 136 Organize Sanayi Bölgesi’nden (OSB) elde ettikleri gelirin geçmişe dönük beş yıllık vergisini ödemelerini istedi. OSB’lerin bu kalemden elde ettikleri gelirin 2004 itibariyle vergisini isteyen Maliye, ilgili yazıyı 8 Ocak’ta gönderdi. Yeni vergi kalemi oluşmasıyla milyar dolarlık ilave yükle karşı karşıya kalacakları endişesi yaşayan sanayiciler ise konuyu Maliye Başkanı Mehmet Şimşek’e iletti.

Gelir İdaresi Başkanlığı, OSB’lerin elektrik ve doğalgaz satışından elde ettikleri gelirin altyapı yatırımı yapmak şartı ile vergiden muaf olduğunu hatırlatarak, Vergi dairesine OSB yöneticilerini rahatlatacak yazıyı gönderdi. OSB’lerin yasal olarak altyapı yatırımı yapılması şartıyla vergiden muaf olduğuna dikkat çeken bir Maliye yetkilisi, “Sanayicilerin arsa, elektrik, doğalgaz ve su gibi ortak ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik kurulan iktisadi işletmeler Kurumlar Vergisi’nden muaftır. Dolayısıyla OSB’ler için ilave bir vergi yükü oluşmayacak” dedi.

Kurumlar vergisinden muaf

Kurumlar Vergisi’nin dördüncü maddesi kurumlar vergisinden muafiyete açıklık getiriyor. Kanunun ilgili maddesinde konuya ilişkin olarak vergiden muaf olanlar şöyle sıralanıyor: “Organize sanayi bölgeleri ile küçük sanayi sitelerinin altyapılarını hazırlamak ve buralarda faaliyette bulunanların; arsa, elektrik, gaz, buhar ve su gibi ortak ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla kamu kurumları ve kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ile gerçek ve tüzel kişilerce birlikte oluşturulan ve kazancının tamamını bu yerlerin ortak ihtiyaçlarının karşılanmasında kullanan iktisadî işletmeler.”

OSBÜK, ‘çarklar duracak’ diyordu

KÜRESEL krizin etkilerini silmeye çalışan reel sektöre yönelik Maliye’nin sürpriz vergisi sanayiciyi zora sokmuştu. OSB’leri vergi mükellefi olarak değerlendiren maliye müfettişlerinin beş yıllık vergi faturası çıkarmasına büyük tepki gelmişti. Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kurulu (OSBÜK) Başkanı Mahmut Yılmaz, ilave verginin sanayinin çarklarını durduracağını söylemişti.


http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/13936655.asp?gid=254