Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Takdir Komisyonu Kararına göre salınan vergiler icin "Varlık Barışından" yararlanılamıyor PDF Yazdır e-Posta
27 Şubat 2010

Image

Hüküm ve açıklamalar çerçevesinde, 2004 yılı hesaplarınızın basit rapora istinaden takdir komisyonuna sevk edilmesi işlemi 5811 sayılı Kanuna göre vergi incelemesine başlanıldığı anlamına gelmemektedir.

Maliye Bakanlığı Özelgesi
Tarih : 31.12.2009
Sayı : 118237
5811 s. K. Md. 3

Mükellef hesaplarının basit rapora istinaden takdir komisyonuna sevkedilmesi işleminin 5811 sayılı Kanunu’na (Varlık Barışı Kanunu) göre vergi incelemesine başlanıldığı anlamına gelmediği; takdir komisyonu kararına göre salınan vergiler için 5811 sayılı Kanun kapsamında mahsup imkanından yararlanılamayacağı hk.

2004 yılı hesaplarınızın incelenmesi sonucunda 23.11.2009 tarihli basit rapor ile takdir komisyonuna sevk edilmenizin önerildiğini belirterek takdir komisyonunca matrah takdir edilmesi halinde sözkonusu matrahtan 26.12.2009’da 5811sayılı Kanun kapsamında beyanda bulunduğunuz matrahın mahsubunun mümkün olup olamayacağı hususunda görüş talep edilmektedir.

Vergi Usul Kanunu’nun 134. maddesinde; “Vergi incelemesinden maksat ödenmesi gereken vergilerin doğruluğunu araştırmak, tespit etmek ve sağlamaktır.” hükmü; aynı Kanun’un 75. maddesinde ise; “72. maddenin birinci fıkrasına göre kurulan takdir komisyonu 74. maddedeki görevleri dolayısıyla bu kanunda yazılı inceleme yetkisini haizdir” hüküm yer almaktadır.

5811 sayılı Kanun’un 3. maddesinin beşinci fıkrasında; “Birinci ve ikinci fıkralar kapsamında bildirilen veya beyan edilen varlıklar nedeniyle 01.01.2008 tarihinden önceki dönemlere ilişkin hiçbir suretle vergi incelemesi ve vergi tarhiyatı yapılmaz. Ancak diğer nedenlerle bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra başlayan 01.01.2008 tarihinden önceki dönemlere ilişkin vergi incelemeleri sonucu gelir, kurumlar ve katma değer vergisi yönünden tespit edilen matrah farkından, bu kanun kapsamında beyan edilen tutarlar, bu tutarlara ilişkin tarh edilen verginin vadesinde ödenmesi koşuluyla mahsup edilerek tarhiyat yapılır.” hükümlerine yer verilmiştir.

1 Seri No.lu Genel Tebliğ’de konu ile ilgili olarak ayrıntılı açıklamalara yer verilmiştir. Anılan Tebliğ’in “5.2. Kapsama girmeyen inceleme ve tarhiyatlar” başlıklı bölümünün ikinci paragrafında;

“Vergi incelemeleri ile ilgili olarak mükellefler nezdinde; işe başlama tutanağının düzenlenmesi, vergi incelemesi yapılmak üzere mükellefin davet edilmesi, yasal defter ve belgeleri isteme yazısının tebliğ edilmiş olması veya matrah tesisine yönelik tutanak düzenlenmesi yada yasal defter ve belgelerin incelenmek üzere vergi incelemesine yetkili olanlara ibraz edilmiş olması durumunda, vergi incelemesine başlanıldığı kabul edilecektir.”

Açıklamasına yer verilmiştir.

Yukarıda yer alan hüküm ve açıklamalar çerçevesinde, 2004 yılı hesaplarınızın basit rapora istinaden takdir komisyonuna sevk edilmesi işlemi 5811 sayılı Kanuna göre vergi incelemesine başlanıldığı anlamına gelmemektedir. Ayrıca, takdir komisyonu kararına göre salınan vergiler için 5811 sayılı Kanun kapsamında mahsup imkanından yararlanılabilmesi mümkün değildir./yaklaşım