Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Kozmetikte çifte vergi bitti PDF Yazdır e-Posta
28 Şubat 2010

Maliye, kimya sektörünün yıllardır eleştirdiği çifte vergi sorununu çözüme kavuşturdu.
Kozmetikte çifte vergi bitti

Aerosol üretiminde kullanılan LPG'nin ÖTV'si sıfıra indirildi. Bugünden itibaren uygulanacak düzenleme ile yerli üreticiyi olumsuz etkileyen yüzde 23'lük maliyet farkı ortadan kalkarken, karar, kozmetik ürünlerine indirim olarak yansıyacak.

Gazla itişi sağlanan ürünlerden kilogram başına alınan 1,21 liralık verginin sıfıra indirilmesiyle birlikte firmaların deodorant, tıraş köpüğü, oda spreyi ve saç spreyi gibi ürünlerin satış fiyatında indirime gitmesi bekleniyor.

Bakanlar Kurulu'nun kararını değerlendiren sektör temsilcileri aerosol ürün üretiminde itici gaz olarak LPG'yi kullandıklarını belirterek, "Maliye yerli üreticinin önünü açıcı bir karar aldı. Biz satın aldığımız LPG'ye ÖTV ödüyoruz. Ayrıca aerosol maddesi için de ÖTV ödeniyor. Dolayısıyla ithal ürünlerle rekabet etmekte zorlanıyorduk.

Ancak şimdi şartlar eşitlenmiş oldu." dedi. Kararın kozmetik sektörü ihracatına da büyük katkı sağlayacağı ifade edildi. Sektör temsilcilerinden edinilen bilgilere göre aerosol ürünlerde ÖTV uygulamasının devreye girmesinden önce Türkiye piyasasının yüzde 70'i yerli ürünlerden oluşurken şimdi piyasanın yüzde 90'ı yabancı ürünlerden oluşuyor.

Aerosol üretiminde kullanılacak Sıvılaştırılmış Petrol Gazı (LPG) teslimlerinde uygulanacak Özel Tüketim Vergisi Tutarının Belirlenmesine Dair Bakanlar Kurulu kararı Resmî Gazete'nin dünkü sayısında yayımlandı. Söz konusu karar bugünden itibaren yürürlüğe girecek. Aerosol, bir gazın içindeki çok ince sıvı veya katı cisimciklerin ufak damlacıklar halinde dağılmış şekilde bulunması olarak biliniyor.

Tıpta genellikle sivrisinek ve pire gibi hastalık taşıyan parazitleri öldürmede, havayı temizlemede, kalabalık yerlerde, damlacık enfeksiyonuyla bulaşan hastalıkları önlemede, akciğer hastalıklarında inhalasyonu için kullanılıyor. Aerosol, elle işleyen bir sprey veya nebülizör, özel olarak yapılmış inhalatör veya bilinen basınçlı kutularda da kullanılıyor.

Zaman