Özellikle küçük ve orta boy işletmeleri vuran küresel kriz, bu şirketlerin vergi ve sigorta primlerini ödeyememelerine neden oldu.
Uzun süredir hükümetten vergi ve sigorta borçları konusunda yeniden yapılandırma isteyen şirketlere nihayet bir ses geldi. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kesinlikle bir genel af olmayacağını vurguladıktan sonra, “Ancak bazı prensipler çerçevesinde şirketler bazında yeniden yapılandırma olabilir” dedi.
Elektronik faturalandırmaya geçiş konusunda bir basın toplantısı düzenleyen Bakan Şimşek, gündemdeki konularla ilgili soruları da yanıtladı. Vergi borçlarının yeniden yapılandırılmasına ilişkin 18 aylık sürenin Mayıs ayında dolduğunu anımsatan bir gazeteci, küresel krizi de dikkate alarak vergi borçları için yeni bir yapılandırma düşünüp düşünmediklerini sordu.
Şimşek, vergi affı olarak ifade edilen genel bir yapılandırmaya kesinlikle karşı olduğunu tekrarladıktan sonra, “Ama Gelir İdaresi Başkanlığına genele ilişkin değil de , birtakım prensipler çerçevesinde, şirket bazında yeniden yapılandırma yetkisi verilmesine ilişkin bir çalışma olabilir” dedi.
Hemen olmaz!
Bakan Şimşek, bu konuyla ilgili bir model geliştirilip Gelir İdaresi’ne esneklik tanınıp tanınmayacağına ilişkin bir çalışma yürüttüklerini belirterek, “Tabii ki firmaların mali bünyesi bozulabiliyor. Ödeme sıkıntısına girebiliyorlar. Onlara ilişkin belki bir sistem gerekiyor. O sistemi nasıl geliştirebiliriz, o çalışmaya Maliye Bakanlığı olarak açığız. Öncülük edebiliriz” dedi.
Şimşek, ancak çalışma yapılıyor olmasının uygulamanın hemen başlayacağı anlamına gelmediğini belirterek şöyle devam etti:
“Bir model geliştirip idareye bu konuda esneklik tanınabilir mi? Örneğin vergi alacağının hiçbir şekilde reel değerinin altına düşmemesi koşuluyla, firmanın mali bünyesinde ödeme kapasitesi dikkate alınarak, taksitlendirme konusu idareye bırakılabilir. Buna ilişkin çalışma yapmamız lazım. Buna ilişkin çalışma yapıyoruz, dedim. Bu türden bir uygulamayı hemen getireceğiz anlamında bir söz sarf etmedim.”
Bakan Şimşek, genel af niteliğindeki düzenlemelere ‘ilke’ olarak karşı çıktığını belirtirken, “Şuanda gündemimizde genele ilişkin bir yeniden yapılandırma çalışması yok. Gelirse de diğer reformlarla destekleyici olursa, daha kalıcı etkide olur” diye konuştu.
Gelir İdaresi Başkanlığı, Eylül 2009 tarihi itibariyle 850 bin lira ve üzerinde vergi borcu olan ya da ceza kesilen kişi ve şirket sayısını 6 bin 435 olarak açıklamıştı.
http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/13992244.asp?gid=373 |