Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
"Şirket bazında af yapılabilir" PDF Yazdır e-Posta
04 Mart 2010

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kriz mağduru küçük işletmelerin vergi ve sigorta borçlarında yeniden yapılandırma sinyali verdi

Elektronik Fatura Projesi'ni tanıtan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kriz nedeniyle sıkıntıda olan küçük işletmelerin vergi ve sigorta prim borçlarında yeniden yapılandırma sinyali verdi: "Kesinlikle bir genel af olmayacak. Ancak şirketler bazından yeniden yapılandırma olabilir." Avrupa Birliği çerçevesinde hayata geçmesi durumunda yıllık 243 milyar euro tasarruf sağlayacak elektronik faturayla ilgili açıklamalarının ardından soruları da cevaplayan Şimşek, genel bir vergi yapılandırması veya affının vergide uyumu bozduğunu kaydetti.

DENETİM ARTACAK

Şimşek, "İlke olarak bu tür uygulamaları diğer reformlarla desteklenmezse doğru bulmuyorum. Ama şu yapılır. Gelir İdaresi Başkanlığı'na genele ilişkin değil bir takım prensipler çerçevesinde şirket bazında düzenlemeler yapılabilir mi diye çalışma olabilir. Genele ilişkin yapılandırma yok gündemimizde" dedi. Şimşek, son dönemde sigarada vergilerin artırılmasının ardından kaçakçılığın daha cazip hale geldiğini, bu duruma karşı yeni bir yapılanmaya giderek denetimlerin artırılacağını söyledi. Maliye Bakanı "Sigarada vergileri yükselttik ve bu tabi kaçakçılığı daha cazip hale getirdi. Biz idare olarak buna kayıtsız kalamayız. Gelir İdaresi Başkanlığı'nda (GİB) bandrolsüz ürünlerin satışını ve kaçakçılığı engelleyecek bir yapıya gidildi" dedi.

'TEKEL'İ DEĞERLENDİRİYORUZ'

Danıştay'ın Tekel işçileriyle ilgili verdiği kararın hatırlatılması üzerine Bakan, Tekel konusunda Danıştay kararını hükümet olarak değerlendirdiklerini açıkladı. Şimşek, yapılması gereken düzenleme olursa kamuoyuyla paylaşılacağını söyledi. Şimşek, Tekel işçilerine iş kaybı tazminatının 8 ay ödenip ödenmeyeceğine ilişkin soruya ise "Yargı kararına uyacağız" yanıtını verdi.

"Gelir idaresi'nin özerkleşmesi için adım atacağız"

ULUSLARARASI Para Fonu'nun (IMF) uzun süredir talep ettiği Gelir İdaresi'nin güçlendirilmesine yönelik adımlar konusunda da bilgi veren Bakan Şimşek, bunun orta vadeli proje olduğunu belirtti. Gelir İdaresi Başkanlığı'nın güçlendirilmesinin çok önemli bir konu olduğunu, başlangıçta kaynak ve personel açısından idareye esneklik ve özerklik tanıyacak bir yapı için yakında adım atılacağını ifade ederek, "Önümüzdeki bir-iki ay içinde bir takım tasarılarda buna ilişkin hususları görebilirsiniz" şeklinde konuştu.

'Stopaj çalışmasını tamamladık'

MALİYE Bakanı Mehmet Şimşek'in açıklamalarında öne çıkan noktalar şunlar:

* Stopaj çalışması tamamlandı, seçenekler bu hafta Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda görüşülebilir.
* Gelir İdaresi'nin özerkleşmesi için adım atacağız, 1-2 ay içinde buna ilişkin tasarı hazırlayacağız.
* Enflasyonun uzun aradan sonra çift haneye çıkması üzücü ama çok da sürpriz değil.
* Geçici fiyat artışlarının etkisi zamanla sistemden çıkacak, enflasyonda kalıcı artış trendi görmüyoruz.
* Orta vadeli enflasyon beklentilerinde bozulma yok.
* Gelir vergisi reformu radikal değişiklik içeren aşamada değil ama ona ilişkin çalışmalar devam edecek, belki bazı hususları reformu beklemeden uygulamaya koyacağız.
* Maliye Bakanlığı olarak, Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararı (stopaj) ile ilgili çalışmalarımızı tamamladık, bu hafta içinde seçenekleri Ekonomik Koordinasyon Kurulu'nda görüşebiliriz.
* Ücretlilerde geriye doğru vergi iadesini gerektirmeyecek bir düzenleme düşünüyoruz.
* Bütçenin bu yıl büyük bir şok olmazsa öngörülenden daha iyi olma ihtimali yüksek.
* Referandumun ekonomi ve bütçe üzerinde kalıcı bir etki yaratacağını tahmin etmiyorum.

http://www.sabah.com.tr/Ekonomi/2010/03/04/genel_degil_ama_s...