Elektronik fatura ilk aşamada anonim ve limited şirketler için uygulamaya konuluyor.
Maliye Bakanlığı, bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile elektronik fatura uygulamasına ilişkin usul ve esasları belirledi.
Tebliğe göre, e-Fatura, kağıt fatura ile aynı hukuki niteliklere sahip olacak. Mal veya hizmet satışı dolayısıyla fatura düzenlemek zorunda olan mükellefler, genel hükümler çerçevesinde kağıt fatura gibi e-Fatura da düzenleyebilecek.
Uygulamanın sağlıklı şekilde gelişimini sağlamak amacıyla e-Fatura, kademeli bir biçimde yaygınlaştırılacak. Başlangıç olarak anonim ve limited şirketler, uygulama kapsamına alınacak. Uygulamadan yararlanacaklar, istenen belgelerle birlikte yazılı olarak Gelir İdaresi Başkanlığına başvuracak. Gerçek kişilerin e-Fatura göndermeleri ve almaları mümkün olmayacak.
e-Fatura, belirlenen usul ve eseslara uygun olarak düzenlenecek ve gönderme ya da alma işlemleri, Başkanlık tarafından oluşturulan e-Fatura Uygulaması aracılığıyla gerçekleştirilecek. Buna uygun olmayan elektronik belgeler, fatura sayılmayacak.
E-FATURADA KULLANIM VE MUHAFAZA
Tebliğ uyarınca, e-Fatura uygulaması, bünyesinde her bir kullanıcıya ait kullanıcı hesabı barındıracak. Bu hesap aracılığıyla kullanılabilecek fonksiyonlar, ilgili hesabın ve kullanıcının niteliğine göre şekillenecek.
Bilgi işlem sistemleri yeterli olan kullanıcılar, gerekli entegrasyonu sağlamak kaydıyla e-Fatura uygulamasını doğrudan kendilerine ait bilgi işlem sistemleri aracılığı ile kullanabilecek.
Mükellefler, gerek düzenledikleri, gerekse adlarına düzenlenen faturaları, yasal süreler dahilinde muhafaza ve istendiğinde ibrazla yükümlü olacak.
e-Faturanın vergi bütünlüğünün sağlanması ile kaynağının inkar edilemezliği, mali mühürle garanti altına alınacak. Muhafaza ve ibraz yükümlülüğü, arşivlenen faturaların doğruluğuna, bütünlüğüne ve değişmezliğine ilişkin olan her türlü elektronik kayıt ve veri, veritabanı dosyası, saklama ortama ile doğrulama ve görüntüleme araçlarının tümünü kapsayacak.
Mükelleflere ait e-Faturalar, mükelleflere ait bilgi işlem sistemlerinde saklanacak, 3. kişiler nezdinde ya da yurt dışında yapılan saklama işlemi Başkanlık açısından bir hüküm ifade etmeyecek.
Mali mühür de, TÜBİTAK Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü tarafından hazırlanan elektronik sertifika altyapısıyla gerçekleştirilecek.
Kullanım alanı ve fonksiyonları nedeniyle mali mühürün, kurumun bildirilen yetkili veya yetkililerinin kontrolünün altında kullanılması, yetkili kişilerin değişmesi halinde de yeni yetkililerin derhal belirlenmesi ve Başkanlığa bildirilmesi gerekecek.
e-Fatura düzenleme yetkisi bulunan mükelleflerin gerek kendi sistemlerinde gerekse e-fatura uygulamasında meydana gelecek arıza ve kesinti durumlarında fatura düzenleyebilmek için yeteri kadar basılı kağıt fatura bulundurmaları da zorunlu olacak.
Bu arada belirlenen usul ve esaslara aykırı biçimde e-Fatura düzenleyen mükellefler hakkında, işledikleri fiile göre Vergi Usul Kanununda öngörülen cezalar uygulanacak.
(AA) |