Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Ali Tezel - Reform süt ile cenaze paralarını da tırpanlayacak (08.11.2007) PDF Yazdır e-Posta
08 Kasım 2007

5502 sayılı Kanun ile SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı birleştirildi ve artık kapatılan bu kurumları çatısı altına alan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) var. Fakat, bu üç kurumun ayrı ayrı uyguladıkları sosyal sigorta kanunlarında birliktelik sağlayacak 5510 sayılı kanun Resmi Gazete’de 16. 06. 2006’da yayımlanmasına rağmen, 22 maddesi Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmişti şimdi iptal edilen 5510 sayılı kanunun yenisi hazırlanmış durumda ve tasarı taslağı da kamuoyuna açıldı. 2008 yılı ocak ayına kadar TBMM’den çıkarılacağı ifade ediliyor. Yeni 5510 ile eski 5510 arasında ise epey farklılıklar var. Eskisinin genel ilkeleri, işçi, memur, esnaf, amele ve çiftçi arasında “nimet ve külfette eşitlik” ile “haklardan en çoğu-külfetlerden en azı” idi. Yenisinin ise iki önemli ilkesi var, “daha geç emeklilik ve daha az emekli aylığı” ile işçi, esnaf, amele ve çiftçi arasında “fukaralıkta eşitlik”. Dikkat edin fukaralıkta eşit olacakların arasında yok, “Yeni 5510”a göre, memurlar ile diğer kamu görevlileri (asker, öğretim üyesi, milletvekili, bakan, başbakan, cumhurbaşkanı) ise ayrıcalıklı sınıf olarak az prim ödeyip çok gelir almaya devam edecek.

1-Cenaze yardımında şu anda geçerli olan durum

Halen geçerli olan kanunlara göre; *SSK’lı vefat ederse ailesine veya cenazeyi kaldıran kimselere 223,73 YTL, Bağ-Kur’lu vefat ederse 185,56 YTL ve memur vefat ederse 850,16 YTL cenaze yardımı verilmektedir.

2-Eski 5510 ne getirmişti?

İŞ kazası veya meslek hastalığı sonucu veya sürekli iş göremezlik geliri, malûllük veya yaşlılık (EMEKLİLİK) aylığı almakta iken veya kendisi için en az 360 gün malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortası primi bildirilmiş olup da ölen sigortalının hak sahiplerine, asgarî ücretin üç katı tutarında yani bugünkü rakamlara göre 1755 YTL. cenaze ödeneği ödenecekti.

3-Yeni 5510 ne getirecekmiş?

Daha TBMM’ye sevk edilmeyen SGK tarafından hazırlanıp, kamuoyuna açılan yeni 5510 ile cenaze paralarına tırpan vurulmuş ve 2 asgari ücrete 1170 YTL.’ye düşürülmüş. Sizin sesiniz çıkmazsa bu şekilde çıkar, hatta 3-5 gün sonra hiç para vermiyoruz demeye de başlarlar.

4-Süt parasında şu anda geçerli olan durum Halen geçerli olan kanunlara göre;

SSK’lılara doğum nedeniyle emzirme yardımı (süt parası) olarak 50 YTL, memurlara ise 2500 gösterge rakamı karşılığı olarak 111,85 YTL doğum yardımı ödeneği verilmektedir.

Bağ-Kur’luların ise bu hakkı yoktur.

5-Eski 5510 ne getirmişti?

TBMM tarafından kabul edilen 2007 yılında yürülüğe girmesi gerektiği halde TBMM’nin aldığı ikinci hatta üçüncü kararlar 2008 yılına ertelenen 5510 sayılı kanunla, işçi, memur, esnaf, tüccar ve şirket ortağı ayrımı yapılmaksızın her doğum için sigortalı kadına veya sigortalı olmayan karısının doğum yapması nedeniyle sigortalı erkeğe altı ay süreyle asgari ücretin 3’te 1’İ kadar yani her ay 195 YTL. olmak üzere toplam 1755 YTL. emzirme yardımı ödenecekti. Sesinizi çıkarmazsanız ödenmeyecek çünkü,

6-Yeni 5510 ne getirecekmiş?

Daha TBMM’ye sevk edilmeyen SGK tarafından hazırlanıp, kamuoyuna açılan yeni 5510 ile bebeklerin süt parasına da göz dikilmiş ve asgari ücretin üçte birinden, yüzde 10’una düşürülmesi planlanmış. Yani ayda 58,5’YTL’den altı ay boyunca 351 YTL. süt parası verilecek.




SGK’nın istediği belgelere yabancılar gülüyor

Sayın Ali Tezel bey, sizlere ilk önce minnet ve şükranlarımı iletmek isterim. Bizler için faydalı bilgileri gündeme taşıdığınız için Allah sizden razı olsun. Devletlerin vatandaşına yapamadığı yardımı, siz bizlere yapıyorsunuz. Elinize kaleminize sağlık. Benim de bir sorunum var. Şöyle ki, eşimi Almanya’da Bağ-Kur’dan hanımı emekli etmeye çalışıyorum. Şimdi en son bir evrak geldi buradan bizden bazı evrakları istiyorlar. Fakat hiçbirini veremiyorlar. Diyorlar ki sizin hanımınız Almanya’dan

1994 senesinde beri emekli bunlara lüzum yok. Emekli olan bir kişiden neden isteniyor. Yani işin Türkçe’si, Almanya’da ne İşçi bulma kurumu, ne Vergi dairesi ne de Belediye bu evrakları veremiyorlar. Ne yapmalıyız ve nasıl bunları temin edebiliriz. Çok müşkül durumdayız. Alman makamları bunları vermek istemiyor ve çok zorluk çıkarıyor. Hele bu istenilen evrakları her sene çıkartmamız imkansız. Bu hususta beni aydınlatırsanız memnun olurum. Ayrıca kuruma karşı dava açılsa kazanma şansımız var mı? Tavsiye edeceğiniz bir avukat var mı? Osman Zengin

Sayın okurum, 3201 sayılı Kanun gereğince yurtdışı borçlanması yaparak hanımınızı emekli edecekseniz paranın ödenmesinin yanı sıra yurda kesin dönüş yapılmış olması şarttır. Ancak, SGK tarafından 12.07.2007 günü yayınlanan 2007/59 sayılı genelge gereğince, kesin dönüşten başka bazı belgeler isteniyor ki bunları temin edebilmek daha doğrusu yabancı ülkede bu belgelerin neden istenildiğini anlatabilmek deveye hendek atlatmaktan beter. 2007/5 sayılı genelgeyle sizlerden bazı yeni belgeler istiyorlar, bunlar, “...çalıştığı işyerinden ayrıldığını ve işsizlik ve hastalık sosyal sigorta ödeneklerini almadığını gösterir güncel tarihli hizmet belgesi..”dir ve bunları getirmeden de eşinizi emekli etmezler.

Bu belgeleri getirdiniz diyelim yetmez. Şayet bir yıl içinde 6 aydan fazla yurtdışına giderseniz dönerken o ülkenin yetkililerinden, “yurtdışında çalışmadıklarını, işsizlik ile hastalık sosyal sigorta ödeneklerini almadıklarını gösterir güncel tarihli hizmet belgelerini her takvim yılı sonuna kadar sosyal güvenlik kuruluşlarına vermek zorunda”dırlar. Bu belgeler getirilmezse de emekli aylığınızı size ödemeye son verirler. Mesela Almanya bizleri daha doğrusu SSK’yı, Bağ-Kur’u tanıyor ya belki bu istedikleri belgeleri verir ama siz ve eşiniz emekli olduktan sonra turistik gezi için Kolombiya’ya, Hindistan’a gittiğiniz ve orda 6 aydan fazla kaldınız diyelim o ülkelerden bu belgeleri nasıl isteyecekseniz, hadi istediniz diyelim size (daha doğrusu bizlere) nasıl gülecekler düşünebiliyor musunuz? Bu nedenle siz bu belgeleri temin edemiyorsanız o zaman dava açmanız gerekecek Sosyal Güvenlik konularında uzman olan Belgin Vataf (0532 3279514) veya Ataman Altan’ı (0532 5762575) aramanızı tavsiye ederim.




Düzeltme ve özür

KEY ana paranız 5 değil 6 lira

Geçen hafta KEY’lerle ilgili büyük rakamlı beklentileriniz olması diye gerçek durumu açıklamıştık ama başladığı 1987 yılı başından bittiği 1995 yılı sonuna kadar adına KEY ödenmiş birisinin ana parasının 5 YTL. olduğunu ifade etmiştik ama doğrusu 6 YTL’dir. Düzeltir özür dileriz.

 

http://www.aksam.com.tr/yazar.asp?a=97717,10,185