Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
ÖZELGELERDE SERBEST MESLEK KAZANCI PDF Yazdır e-Posta
10 Mart 2010

1. Maliye Bakanlığı gelir İdare Başkanlığı'nın 18.12.2006 tarih ve 99346 sayılı özelgesi;
"Yüzde 50'si kendisine ait olan yüzde 50'si eşine ait olan aracın eşe ait kısmının kiralamak suretiyle noterlik faaliyetinde servis aracı olarak kullanılması halinde, söz konusu aracın kendisine ait kısmının envantere dahil olması şartıyla, araca ait giderlerin hasılattan indirilmesi mümkündür."

2. Antalya Vergi Dairesi Başkanlığı'nın 25.8.2009 tarih ve 109 sayılı özelgesi;
"Serbest meslek faaliyetinde mesleki giderlere ilişkin 68. maddesinin 3. bendinde, mesleki faaliyetle ilgili seyahat ve ikamet giderlerinin, seyahat maksadının gerektirdiği süre ile sınırlı olmak şartıyla indirim konusu yapılabileceği düzenlenmiştir. Bu hüküm karşısında, avukatlık faaliyeti sürdüren mükellefin, davalarının birçoğunun Ankara'da olması, konaklamaya ilişkin otel masraflarının konut kiralamış olması halinde mesken giderinden daha fazla olması sebebiyle, artık kiralamış olduğu meskende konaklıyor olması halinde, Ankara'da kiralanmış olan konutun mesleki kazancının tespitinde indirim konusu yapılması mümkün değildir."

3. Konya Vergi Dairesi Başkanlığı'nın 10.11.2008 tarih ve 1966 sayılı özelgesi;

"Serbest muhasebeci mali müşavirlik faaliyet ile iştigal eden kişinin, hizmet akdi ile işyerinde çalışmakta olan eşi için ücret bordrosu düzenleyerek yapacağı ücret ödemelerini ve Sosyal Güvenlik Kurumu'na fiilen ödediği sosyal güvenlik primlerini, GVK'nın 68. maddesi hükmüne göre meslek kazancının tespitinde gider olarak dikkate alması mümkündür."

4. Bursa Vergi Dairesi Başkanlığı'nın 10.4.2009 tarih ve 1197 sayılı özelgesi;
"Serbest muhasebecilik faaliyetinde bulunan mükellefin, ilköğretimde okuyan oğlu için yaptığı eğitim harcamalarına ait faturanın eşi adına düzenlenmiş olması, Medeni Kanun hükümlerine göre, karı koca arasında aile birliği esası geçerli olduğundan, -beyan ettiği serbest meslek kazancının yüzde 10'una kadar olan eğitim harcamalarını, GVK'nın 89/2'nci maddesi uyarınca gelir vergisi matrahının tespitinde, gelir vergisi beyannamesinde bildirdiği gelirlerden indirim konusu yapmasına engel teşkil etmemektedir."

5. Bursa Vergi Dairesi Başkanlığı'nın 13.8.2009 tarih ve 2904 sayılı özelgesi;

"Temmuz 2008 dönemleri arasında gelir vergisi mükellefiyeti bulunan ve daha sonra işini terk eden müşterinizin, söz konusu dönemlere ilişkin beyannamelerini elektronik ortamda vermek istediğinizden bahisle, bu hizmete ilişkin olarak düzenleyeceğiniz serbest meslek makbuzunda gelir vergisi stopajı hesaplanıp hesaplanmayacağı konusunda bilgi talebinde bulunulduğu anlaşılmıştır. İşini terk eden ve şu anda herhangi bir vergi mükellefiyeti bulunmayan müşterinizin, GVK'nın 94. maddesinde tevkifat yapmakla zorunda olan kişiler arasında bulunmaması nedeniyle, vereceğiniz hizmete karşılık vergi mükellefi olmayan müşterinizden yapacağınız tahsilâtlar için düzenleyeceğiniz serbest meslek makbuzu üzerinde stopaj gelir vergisi hesaplanması mümkün bulunmamaktadır."

6. İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı'nın 2.2.2009 tarih ve 2343 sayılı özelgesi;

"GVK'nın 68/8. maddesi hükmü ve 110 seri no'lu GVK Genel tebliği açıklamaları uyarınca, 1479 sayılı Bağ-Kur kapsamına giren ticaret erbabı ile serbest meslek erbabı, ödedikleri Bağ-Kur primlerini, tebliğde belirtilen esaslar dahilinde, ticari veya mesleki kazançları dolayısıyla verecekleri yıllık beyannamede gösterdikleri gelirden indirim konusu yapabilirler. 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun 88. maddesinde ise; kuruma fiilen ödenmeyen prim tutarlarının, gelir ve kurumlar vergisi uygulamasında gider yazılamayacağı hüküm altına alınmıştır. Bu hükümlere göre, 2008 yılında ödemiş olduğunuz Sosyal Güvenlik Destekleme Priminin ödenmiş olduğunun tevsik edilmesi şartıyla sadece 2008 yılına isabet eden kısmını serbest meslek kazancınızın tespitinde indirim konusu yapılması mümkün bulunmaktadır. Diğer taraftan, geçmiş dönemlere ait ödemeler ve gecikme zamlarının ise serbest meslek kazancınızın tespitinde gider olarak indirim konusu yapılması mümkün değildir."

Referans