Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Nihat Ergün, kaza nedeniyle "pert" olmuş araçların yollara çıktığını belirterek, "Ölmüş araba canlı olarak yollarda dolaşıyor" PDF Yazdır e-Posta
10 Mart 2010

Bugüne kadar yapılan hurda teşvikinin de başarılı olmadığına dikkat çeken Ergün, bu nedenle hem ikinci el oto satışlarında hem de hurda araçlar konusunda kapsamlı çalışma yapmak istediklerini açıkladı.

Bir grup gazeteciyle sohbet eden Bakan Ergün, Kayserili oto galericilerinden gelen talep doğrultusunda ikinci el oto satışlarına çeki düzen vermek ve bunları kayıt altına almak için bir çalışma yaptıklarını anlattı.

Sigorta şirketlerinin kaza sonrası ‘pert’ olmuş arabaları piyasaya sattığını belirten Ergün, “Tamirciler de bu arabaların önünü arkasını kesiyor. Bir başkasıyla birleştiriyor. Trafikteki başka bir aracın motor şase numarası bu arabaya verilip trafiğe çıkarılıyor. Bir anlamda ölmüş araba canlı olarak yollarda dolaşıyor” dedi.

Hurda teşviki düşünüp düşünmedikleri sorusuna ise Ergün, bunun kapsamlı bir çalışma gerektirdiğini söyledi. Daha önce yapılan teşvik uygulamasında arabaların hurdaya ayrılmak yerine el değiştirerek trafiğe çıkmaya devam ettiğini söyledi. Ulaştırma Bakanlığı’nın ticari araçları gençleştirmek için getirdiği teşvikin de gereken ilgiliyi görmediğini ifade etti.

Vergiyi artırmayı düşündük!

Hurda araçları piyasadan çekmenin tek yolunun teşvik olmadığını belirten Ergün, eski araçlara yönelik ‘yüksek vergi’ uygulamasının da bir yöntem olduğunu söyledi. Ancak bu tür araçları ‘dar gelirlilerin’ kullandığına dikkat çeken Ergün, “O zaman dar gelirli insanların araba sahibi olmalarını engellemiş olurduk. Bu nedenle vergiyi gündemimize almadık” dedi.

Yeni yapılacak bir hurda teşvikinin piyasadaki yanlış uygulamaları engelleyecek şekilde dört başı mamur bir çalışma gerektirdiğinin altını çizen Ergün, yeni uygulamanın hurda araçların yarattığı ekonomik sorunların yanı sıra sosyal boyutunu da kapsaması gerektiğine dikkat çekti. Sektörün böyle bir beklentisi olmasına karşın, olayın tüm yönlerini kapsayacak bir çalışma yapabilmek için hurda teşvikini ertelediklerini söyledi.

http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/14063042.asp?mnID=1406304...