Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Ticaret Kanunu için muhalefeti patronlar ikna edecek PDF Yazdır e-Posta
15 Mart 2010

Yeni Türk Ticaret Kanunu ve Borçlar Kanunu tasarılarının yasalaşması için işadamları harekete geçti.

TÜSİAD, TOBB, TİM ve YASED başkanları, düzenlemelere karşı çıkan siyasî partilerin liderlerini ziyaret ederek onlardan destek isteyecek. Alınan bilgilere göre, muhalefeti ikna girişimi, iki gün önce Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu (YOİKK) toplantısının basına kapalı bölümünde gündeme geldi. Sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile görüşen Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, patronlardan yardım istedi.

Bakan Babacan, Yeni Türk Ticaret Kanunu ve Borçlar Kanunu'nun bir an önce yasalaşması için işadamlarından muhalefeti ikna etmelerini istedi. Edinilen bilgilere göre TÜSİAD, TOBB, YASED ve TİM yetkilileri talebe sıcak bakıyor.

YOİKK toplantısında yatırımların artırılması konusu da gündeme geldi. Uluslararası Para Fonu (IMF) ile görüşmelerde stand-by'ın rafa kaldırılmasının ardından iş dünyası temsilcileri, iç ve dış şoklara karşı oluşturulacak yeni çıpanın bir an önce devreye alınması yönünde görüş bildirdi. Yabancı yatırımcının siyasi ve ekonomik istikrarı önemsediğine dikkat çeken sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, seçim tartışmalarının da bitmesi gerektiğini düşünüyor. Önceliğin yapısal reformlar ve sürdürülebilir büyüme olduğuna dikkat çekiliyor.

1956 yılında yürürlüğe giren Türk Ticaret Kanunu'nun (TTK) yeniden düzenlenmesi için ilk adım 1999'da atılmıştı. Hazırlanan taslak, 2007 yılında Meclis gündemine taşındı. Ancak araya seçim dönemi girdiği için görüşmeler bir türlü başlayamadı. Kasım 2008'de görülen acil gereklilikler sebebiyle mevcut TTK'nın 70 maddesi TBMM'de yeni TTK taslağından alınan maddelerle değiştirildi. Yeni kanun, iş dünyasının iş yapma biçimini tümüyle yeniden düzenlemeyi amaçlıyor. 1926 tarihli Borçlar Kanunu'nun yenilenmesi için de ilk çalışmalar 1997'de başlamıştı. Kanunun daha sade ve günün şartlarına ayak uyduran bir şekilde dönüştürülmesi hedefleniyor. 649 maddelik yeni tasarıya göre kira artışı, Üretici Fiyatları Endeksi'ne göre belirlenecek. Döviz cinsinden kiralara, olağanüstü gelişmeler yaşanmazsa 5 yıl zam yapılmayacak. Depozito, konut ve işyeri kiralarında 3 aylık kira bedelini aşamayacak. Çatı onarımı ve dış cephe boyası gibi giderleri ev sahibi karşılayacak. Uyarıya rağmen gürültü yapan, yüksek sesle müzik dinleyen, balkonda mangal yakan kiracının sözleşmesi iptal edilebilecek.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=961697&title=ti...