Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Çeşitli Kanunlarda Değişiklik Öngören Kanun Tasarısı PDF Yazdır e-Posta
18 Mart 2010


Çeşitli kanunlarda değişiklik öngören kanun tasarısı Bakanlar Kurulunca kabul edildi.

Başta vergi kanunları olmak üzere birçok kanunda değişiklik öngören kanun tasarısı 11.03.2010 tarihinde Bakanlar Kurulunda kabul edilmiştir.

Yürütme ve yürürlük maddeleri hariç, bir geçici maddeyle birlikte 29 maddeden oluşan tasarıda, esas olarak Devletçe elektronik ortamda hizmet sunumunun yaygınlaştırılmasını sağlamayı amaçlayan düzenlemeler yer almaktadır.

Tasarıda 6183 sayılı Kanun, Harçlar Kanunu, Emlak Vergisi Kanunu ve Belediye Gelirleri Kanunu ile ilgili birer madde bulunmaktadır.

Tasarının vergi kanunlarında değişiklik öngören düzenlemeleri aşağıda özetlenmiştir:

  • Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunda yapılacak değişiklikle; Kanun’un41. maddesinin üçüncü fıkrası ile son fıkrasında yer alan “azami 20” ibarelerinin “azami 30” olarak değiştirilmesi öngörülmektedir.

Bu değişikliğin yasalaşması halinde, bankalarca yapılan e-tahsilâtlarda, tahsil edilen paraların Maliye Bakanlığı hesaplarına intikal süreleri uzatılmış olacaktır.


  • Harçlar Kanunu’nun 122. maddesine bir fıkra eklenerek, elektronik ortamda güvenli elektronik imza kullanılarak gerçekleştirilen iş ve işlemlerden elektronik ortamda tahsil edilecek harçların yüzde beş indirimli olarak tahsili öngörülmektedir.

Değişiklikle; kullanıcıların elektronik ortamda yapacakları işlemler bakımından teşvik edilmesi ve elektronik ortamda sunulan hizmetlerin yaygınlaştırılması amaçlanmaktadır.

  • Harçlar Kanunu’nun 132. maddesinin birinci fıkrasında yapılacak değişiklikle, avukatların ve diğer vatandaşların tüm yargı harçlarını UYAP vasıtasıyla çevrimiçi (havale, EFT) ödeyebilmeleri için yargı birimi hesaplarında toplanan harçların doğrudan Maliye Bakanlığı hesaplarına yatırılabilmesine imkân tanınmaktadır.
  • Emlak Vergisi Kanunu’nun 8. maddesinin ikinci fıkrasının son cümlesi değiştirilerek, bina vergisindeki indirimli oranlardan faydalanılmasını sağlayacak hususların tespitinde Maliye Bakanlığına yetki verilmektedir.
  • Belediye Gelirleri Kanunu’nun 21. ve 22. maddelerinde yapılan değişikliklerle; eğlence vergisi için beyanname verme zorunluluğu, biletle girilmesi zorunlu olsun veya olmasın tüm eğlence faaliyetlerini kapsayacak biçimde genişletilmekte, biletle girilen yerlerde eğlence vergisinin peşin ödenmesi usulü kaldırılmaktadır.pwc

 

İlgili kanun tasarısına aşağıdaki bağlantı yardımıyla ulaşabilirsiniz.