Bir önceki yazımızda analık halinde geçici iş göremezlik konusunu işlemiştik. Yazımızdan sonra okuyucularımızdan sigortalıların istirahatlı oldukları sürelerde adlarına sigorta primi ve gün bildirimlerinin yapılıp yapılmayacağı sorulmaktadır.
Sigortalının İstirahatlı veya Çalışmadığı Sürelerin Bildirimleri Nasıl Olacak?
506 sayılı Yasaya göre;
-Sigortalıların SSK'ya (Devredilen), her ay için 30 gün üzerinden bildirilmeleri gerekir.
-SSK uygulamasında her ay 30 gün ve yıl 360 gün olarak kabul edilmektedir.
-Hastalık, iş kazası, ücretsiz izin, devamsızlık, sözleşmeye dayalı kısmi çalışma durumlarında sigortalı bildirimlerinin 30 günden az olarak yapılma durumu ortaya çıkmaktadır.
-Ayrıca saat başı çalışmalarda aylık çalışma saat toplamları bir günlük çalışma süresi olarak kabul edilen 7,5 saate bölünmesi sonucu aylık çalışma gün sayısı tespit edilmiş olacaktır.
-Eksik gün uygulamasının suiistimal edilmemesi için 506 sayılı Yasanın 79'uncu maddesine göre; "Ay içinde bazı işgünlerinde çalıştırılmadığı ve ücret ödenmediği beyan edilen sigortalıların otuz günden az çalıştıklarını açıklayan bilgi ve belgelerin işverence prim bildirgelerine eklenmesi şarttır." Hükmü uyarınca sigortalıların ay içerisinde SSK'ya yapılan 30 günden az bildirimlerin nedeninin yasal süre içerisinde bildirilmesi gerekmektedir.
Sigortalıların Ay İçinde Çalışmadığı Günlerin SSK'ya Bildirilmesi Nasıl Olacak?
-Sosyal Güvenlik Kurumuna verilen Aylık Prim ve Hizmet Belgesinde kayıtlı sigortalılardan ay içinde (30) günden az çalışan ve bu nedenle de gün sayısı ve ücreti noksan gösterilen varsa, Örnek ek (8) belgesi ile birlikte eksik gün ve ücret ödeme nedeni belgesiyle Kuruma verilmelidir.
-Ek (8) ve eki belgelerin en geç Aylık Prim ve Hizmet Belgesini verme süresi içinde SGK'nın ilgili birimine verilmesi gerekir.
-E-bildirge yoluyla takip eden ay sonuna kadar Kuruma verilen aylık prim ve hizmet belgelerinde sigortalıların eksik günleri varsa bu durumunda Ek (8) ve eki belgeleriyle birlikte belirtilen süre içinde doğrudan verilmesi veya iadeli taahhütlü posta yolu ile Kuruma gönderilmesi gerekmektedir.
Eksik Gün Bildirim Gerekçeleri Nelerdir?
-Sigortalının istirahatlı olduğunu gösteren resmi kuruluşlara ait sağlık tesisleri veya iş yeri hekimlerince düzenlenmiş hekim raporu,
-Sigortalının ücretsiz izinli olduğunu kanıtlayan izin belgesi,
- Sigortalının disiplin cezası alması, gözaltına alınması, tutukluluk haline ilişkin belgeler,
-Kısmi süreli çalışmalara ait yazılı iş sözleşmesi,
-En az işverenin imzasını havi puantaj kayıtları,
-Grev, lokavt, genel hayatı etkileyen olaylar, doğal afetler nedeniyle iş yerinde faaliyetin durdurulduğunu veya işe ara verildiğini gösteren ilgili resmi makamlardan alınan yazı örneği, olarak sayılmıştır.
Eksik Gün Bildirim Gerekçeleri Süresi Dışında Verilirse Ne Olacak?
- Aylık Prim ve Hizmet Belgesinin verilmesi gereken aydan sonra verilmesi halinde işleme konulmaz.
-Ancak, sonradan düzenleme imkanı olmayan veya resmi nitelikteki belgeler sonradan da verilirse kurum tarafından değerlendirilir.
Eksik Gün Bildirimlerinde İdari Para Cezası Uygulanır mı?
-Eksik gün bildirimi sebebiyle Yasada öngörülen süre içinde verilmeyen Ek-8 belgesi için idari para cezası uygulanmamakla birlikte;
-Ancak, Ek-8 ve eki belgeleri yasal süresinde Kuruma vermeyen işverenin sonradan ibraz ettiği belgeler geçerli kabul edilmezse, işverenden ek aylık prim ve hizmet bildirgesi veya sosyal güvenlik destek bordrosu talep olunur.
-Talep olunan ek prim belgelerinin süresi dışında verilmesi halinde idari para cezası uygulanır.
-Yasal süre dışında verilen her bir ek aylık prim ve hizmet bildirgesi veya aylık sosyal güvenlik destek bordrosu için asgari ücretin sekizde biri (1/8) oranında idari para cezası verilir.
Eksik Gün Bildirimlerinde Ay Hesabı 30 Gün Olarak mı Dikkate Alınacaktır?
-Açık bir hüküm bulunmamakla birlikte eksik gün bildirimin ait olduğu aya ilişkin kısıt gün hesabı yapılmaktadır.
-Örnek: 30 gün çeken aylarda (Şubat dahil) bir problem olmamakla birlikte 31 gün çeken aylarda kısıt gün hesabı yapılmaktadır. Ağustos ayında 10 gün istirahatlı bulunan sigortalının gün bildiriminin ise (31 gün - İstirahat süresi) 21 gün olarak Kuruma bildirilmesi gerekmektedir.
-Sigortalının İstirahatı nedeniyle (394 sayılı Hafta Tatili yasası uyarınca) hafta sonu iznini hak edememesi halinde ise bu durumunda ayrıca ek:8 formunda açıklanması gerekmektedir.
İstirahatlı Sürelerde Sigortalı Adına Prim Ödemesi Yapılabilir mi?
506 ve İş Yasasında istirahatlı olan sigortalı adına sigorta primi ödenmesi veya ödenmemesi hakkında açık bir hüküm bulunmamakla birlikte genel uygulama, raporlu kalınan sürelerde prim ve gün bildiriminde bulunulmaması şeklindedir.
-İstirahat süresince, Kurumuna müracaat eden sigortalı çalışmadığı günler için iş göremezlik (istirahat parası) parası almaktadır.
-Ancak işverenlerin sigortalıların sağlık sebebiyle çalışamadığı günlerde sosyal güvenlik ve parasal yönünden bir hak kaybına uğramaması için sigortalıya ücret ödemesi (atifet kabilinden- yardım amacıyla) halinde bu ödemelerin sigorta primine ve gün sayısına dahil edilmesi gerekmektedir.
-Sigortalıya raporlu olduğu sürece tam ücret ödemesi yapan işverenin dilemesi halinde, sigortalının Kurumdan aldığı hastalık ödeneğini talep hakkı bulunmaktadır.
İstirahatlı Sürelerde Sigortalı çalışırsa Ne Olur?
-Gerek İş Kanunu ve gerekse Sosyal Sigortalar Kanunu hekim raporuna rağmen çalıştırılan işçinin tedavisinin gecikmesinden dolayı ortaya çıkan sonuçlardan işvereni sorumlu tutmuştur.
-Sağlık raporu olduğu halde işçi çalıştırılırsa ve bunun sonucunda işçinin hastalığında bir artış meydana gelirse veya tedavi süreci uzarsa, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılan sağlık harcamalarının tamamı işverenden tahsil edilir. Bu nedenle istirahatlı sigortalıların çalıştırılmaması gerekmektedir.
Sağlıcakla ve sosyal güvenlikle kalın...
http://www.bugun.com.tr/haberler/091107/p76292y235.asp |