Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Sigortalıların Subat ayı prim gün sayısı PDF Yazdır e-Posta
21 Mart 2010

Image

Şubat ayında çalıştırılan sigortalılara ilişkin 'Aylık Prim ve Hizmet Belgesi'nin içinde bulunduğumuz mart ayının 23. günü akşamına kadar SGK'ya verilmesi gerekiyor.

Şubat ayının 28 gün olması nedeniyle de bildirilecek prim ödeme gün sayısı özellik arz ediyor.

Sigortalının ayın tamamında çalışmış olması halinde, 30 günden az veya fazla çeken aylarda bildirilmesi gereken prim ödeme gün sayısı sorun olmuyor. Bu durumda ay 28 gün de olsa 31 gün de olsa prim ödeme gün sayısı 30 gün olarak bildiriliyor. Ancak ay içinde işe başlayan, işten ayrılan veya ay içinde işe başlayıp yine ay içinde işten çıkan ya da çeşitli nedenlerle ay içinde eksik çalışan sigortalıların prim ödeme gün sayısı hesabında parmak hesabı yapmak gerekiyor.

AYIN TAMAMINDA ÇALIŞANLAR

Ay içindeki çalışmaları tam olan sigortalıların prim ödeme gün sayılarının, ayın kaç gün olduğuna bakılmaksızın (28, 29, 30 veya 31 gün olduğu üzerinde durulmaksızın) 30 gün olarak gösterilmesi gerekiyor. Buna göre 2010 Şubat ayının tamamında çalışan sigortalının prim ödeme gün sayısı şubat ayının 28 gün çektiğine bakılmaksızın 30 gün gösterilecek.

AY İÇİNDE İŞE BAŞLAYANLAR
Ayın ilk gününde işe başlayan ve ayın tamamında çalışan sigortalılar hariç, ay içinde işe başlayan sigortalıların prim ödeme gün sayılarının, işe giriş tarihleri ve ayın kaç gün olduğuna bakılarak parmak hesabı yapılmak suretiyle hesaplanması gerekiyor.

Buna göre şubat ayının ilk gününde işe başlamış ve ayın tamamı için ücret almaya hak kazanmış olan sigortalının, prim ödeme gün sayısı 30 gün olacak. 11 şubatta işe başlayan ve ayın kalan günlerinin tamamı için ücret almaya hak kazanmış olan sigortalının şubat ayındaki prim ödeme gün sayısı ise 18 gün olacak.

AY İÇİNDE İŞTEN AYRILANLAR
Ayın son gününde çalıştıktan sonra işten ayrılan sigortalılar hariç olmak üzere, ay içinde işten ayrılan sigortalıların prim ödeme gün sayılarının, işten çıkış tarihleri ve ayın kaç gün olduğuna bakılarak parmak hesabı yapılmak suretiyle hesaplanması gerekiyor. Buna göre, şubat ayının son gününde de çalıştıktan sonra işten ayrılmış ve ayın tamamı için ücret almaya hak kazanmış olan sigortalının prim ödeme gün sayısı 30 gün olacak. 20 şubatta işten ayrılan sigortalının prim ödeme gün sayısı ise 20 gün olacak.

İŞE BAŞLADIĞI AY İÇİNDE İŞTEN AYRILANLAR

İşe başladığı ay içinde işten ayrılan sigortalıların ilgili aydaki prim ödeme gün sayıları (ayın ilk günü işe başlayıp son günü işten ayrılanlar hariç), sigortalının işe giriş tarihi ve işten çıkış tarihleri dahil kaç gün olduğuna bakılarak, parmak hesabı yapılmak suretiyle hesaplanacak.

Buna göre şubat ayının ilk günü işe başlayıp son günü işten ayrılan ve ayın tamamı için ücret almaya hak kazanmış olan sigortalının prim ödeme gün sayısı 30 gün olacak. 5 şubatta işe başlayıp 25 şubatta işten ayrılan sigortalının prim ödeme gün sayısı ise 21 gün olacak.

AY İÇİNDE BAZI GÜNLERDE ÇALIŞMAMIŞ OLANLAR
Öteden beri sigortalı olan ve istirahat, ücretsiz izin, disiplin cezası gibi çeşitli nedenlerle ayın bazı günlerinde çalışmayan ve çalışmadığı günler için de ücret almayan sigortalıların prim ödeme gün sayılarının, ilgili aydaki gün sayısından, ücret almaya hak kazanılmamış gün sayısı çıkartılması suretiyle hesaplanması gerekiyor.

Buna göre şubat ayında beş gün istirahat alan ve ayın kalan günlerinin tamamı için ücret almaya hak kazanmış olan sigortalının prim ödeme gün sayısı 23 gün olacak. Ay içinde işe başlayan veya işten ayrılan sigortalıların, aynı zamanda çeşitli nedenlerle ayın bazı günlerinde çalışmaması ve çalışmadığı günler için de ücret almaması halinde, prim ödeme gün sayısı, ücret alınan gün sayısı esas alınmak suretiyle hesaplanacak.

Buna göre 2 Şubat 2010'da işe başlayan sigortalının, 17 Şubatta üç gün ücretsiz izin aldığını, ayın sonuna kadar olan diğer günleri çalışarak ücret almaya hak kazandığını varsayarsak, şubat ayındaki prim ödeme gün sayısı [28 -(1+3)] = 24 gün olacak.

HAFTA TATİLİNİN DURUMU

Hafta tatili ücretine hak kazanılmış tatil günleri prim ödeme gün sayısının hesabında dikkate alınacak. Hafta tatili ücretine hak kazanılmamış tatil günleri ise prim ödeme gün sayısının hesabına dahil edilmeyecek. Ancak hak kazanılmadığı halde kullanılmış olan hafta tatili için ücret ödenmesi halinde, bu sürelere ilişkin ücretler de prime esas kazanca dahil edileceğinden, bu süreler prim ödeme gün sayısına dahil edilecek.

Metin Taş/Sezgin Özcan

http://www.aksam.com.tr/2010/03/21/yazar/16746/metin_tas_sez...