Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Kazım Yılmaz - Cennetlik ayı (10.11.2007) PDF Yazdır e-Posta
10 Kasım 2007

Ayının biri öldükten sonra Cennet'e gitmiş, Cennet'in kapısında bekçi olan melek, bir yanlışlık olduğunu düşünmüş, çünkü ayılar Cennet'e kabul edilmezmiş. "Sen yanlış geldin, Cehennem öbür tarafta" demiş. Ama ayı ısrarcı, "Hayır efendim, beni buraya gönderdiler" demiş. Bekçi melek, ayıdan elindeki belgeyi istemiş, bakmış doğru, imzalar da tamam. "Sen ne yaptın da buraya gönderdiler" diye sormuş. Ayı, "Valla bilmem ama ben öbür dünyada bir maliyeci yediydim" demiş.
Rivayet bu fıkranın Sayın Unakıtan'ın bakan olduğu zaman bürokratlara anlatarak kendilerinin böyle maliyeci olmamalarını istediği şeklinde. Son günlerde vergi artışları baş döndürüyor. Maktu vergiler genelde her yıl yeniden değerleme oranına göre artar. Bir de yeniden değerlemeye bağlı olmadan yapılan artışlar vardır. İşte bunların açıklaması yoktur. Akaryakıt ve sigaranın ÖTV'sindeki artışlar bu türden artışlar. Bu artışları yapanları yiyen ayılar cennete gidiyormuş. Bakan Bey baştan açıklamış. Ama kendisi aynı duruma düşüyor. Kendini ayılardan kollamalı.

 
Ölen eşin vergi borcu

Bir bayan okurumun oğlu aldığı evi onun, yani annesinin adına tapulamış. Bir süre sonra eşi vefat etmiş. Ölen eşin vergi borcu varmış. Ölen vergi borçlusunun eşi olduğu için Maliye evi haczedebilir mi, satabilir mi diye merak ediyor?
Sevgili okurum, kadınların ikinci sınıf insan olarak görülme anlayışı gittikçe yaygınlaşıyor ama kadınlar da erkeklerle aynı haklara sahipler. Mal mülk sahibi olabilirsiniz. Kimse itiraz edemez. Bunun istisnası mal kaçırmak için yapılan işlemlerdir ve ancak mahkeme karar verirse yok sayılır. Örneğin eşiniz vergi borcunu ödememek için size ev alırsa o işlem iptal edilir. Ev eşinizin sayılır. Veya borcunu ödemek istemeyen eşiniz mallarını size, çocuklarına veya yakın akrabalarınıza düşük bedelle satarsa o işlemler iptal edilir. Bu tür satışlarda bedel yüksek gösterilse bile alınan paranın nereye gittiği kanıtlanmalıdır. Örneğin evi çocuğa sattı ama ortada para yok. O zaman satış hileli demektir.
Hileli işlemler yoksa ölen eşin borcu için (kadın veya erkek fark etmez) sağ kalan eşin malları üzerinde tasarrufta bulunulamaz. Sizin ev almaya yetecek geliriniz olmadığı için vergi dairesi evi aslında eşinizin almış olduğu gerekçesiyle iptal davası açabilir. Ancak size evi oğlunuz almış. Bu durumda vergi dairesi iptal davası açsa bile evi oğlunuzun aldığını kanıtlayabilirsiniz.

 

http://www.takvim.com.tr/2007/11/10/yaz1626-3150-102.html