Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
İlaç Sektöründe E-Fatura Uygulamaları Nasıl Olacak? PDF Yazdır e-Posta
25 Mart 2010

Image

Bilgi işlem teknolojisindeki gelişmelere paralel olarak Avrupa ülkelerindeki başarılı örneklerinde olduğu gibi Türkiye’de de “e-fatura” 5 Mart 2010 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 397 seri numaralı VUK Genel Tebliğiyle kademeli olarak uygulanmasına başlanıyor.

E-faturanın uygulamsının nasıl olacağıyla ilgili kapsamlı bir bülten hazırlanarak sizlerle paylaşılmıştı. Bu hazırladığımız ilaç sektörü bülteninde özellikle ilaç sektöründe e-fatura uygulaması nasıl olabilir uygulamanın kapsamı ne kadar genişleyebilir bununla ilgili önemli konulara dikkatinizi çekmek istiyoruz.

Ancak öncesinde bir tekrar niteliğinde e-fatuar mevzuatıyla ilgili kısa bir bilgi vermek istiyoruz.

Kimler e-fatura düzenleyebilecek veya e-fatura kabul edebilecek?

Uygulamaya şimdilik sadece anonim şirket ve limited şirket statüsünde olan kuruluşlar dahil olabileceklerdir. Bunların dışındakiler şimdilik e-fatura düzenleymeyecek ve e-fatura kabul edemeyeceklerdir.

Anonim veya Limited şirket statüsünde olmayanlar Gelir İdaresi Başkanlığına başvuruda bulunabilecek, uygulamadan yararlanabilmeleri ayrıca değerlendirmeye tabi tutulacaktır.

E-fatura düzenleyen kağıt fatura da düzenleyebilecek mi?

Mal ve hizmet satışlarında kağıt fatura düzenleyen işletmeler bu tebliğ uygulaması çerçevesinde e-fatura da düzenleyebileceklerdir. Ancak aynı mal ve hizmet satışı için hem e-fatura hem de kağıt fatura düzenlenemeyecektir.


E-fatura ugyulamasından yararlanmak isteyenler ne yapmalıdır?


1-"e-Fatura Uygulaması Başvuru Formu ve Taahhütnamesi ve "Elektronik Mali Mühür Sertifika Sahibi Taahhütnamesi" doldurularak şirket yetkili kişi veya kişileri tarafından imzalanacak ve Gelir İdaresi Başkanlığına başvuruda bulunulacak

2-Başvuruda imza sirküleri ve şirket kuruluş Ticaret Sicil Gazetesi de olacaktır.

3-Başvurusu kabul edilenlere kullanıcı hesapları tanımlamacak ve “Mali Mühür” onayı için başvuruda bulunulacak

4-Mali Mühür başvurusu kabul edilenlerin Mali Mühür Sertifikası ektif hale gelecek ve uygulamaya başlanacaktır.

E-fatura nasıl düzenlenecek ve ilatilecektir?

E-Faturanın düzenlenmesi, gönderme veya alma işlemlerinin Başkanlık tarafından oluşturulan “e-Fatura Uygulaması” aracılığı ile gerçekleştirilmesi zorunludur.

Faturaların elektronik belge olarak oluşturulması ve gönderilmesinde uyulması gereken format ve standartlar
http://www.efatura.gov.tr/ internet adresinde duyurulmuş olup, bu format ve standartlara uygun olmayan faturalar geçerli olmayacaktır.

Hangi bilgi işlem sistemi kullanılacak?

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından oluşturulan “E-FaturaUygulaması ile birlikte elektronik belge olarak düzenlenen faturaların tarafları arasında dolaşımı, gönderme ve alma zamanı gibi önemli kayıtların tarafsız bir biçimde ve güvenli olarak oluşturulması sağlanacaktır.

Eğer şirketlerinizin bilgi işlem sistemleri bu uygulamaya yeterli olduğu teyid edilebilirse gerekli entegreasyon işlemleri yapılarak Başkanlığın E-Fatura Uygulamsı kullanılmadan doğrudan kendinize ait olan bilgi işlem sistemleri aracılığı E-Faturalama yapmanız mümkün olacaktır.

Arşivleme nasıl yapılacak?

E-Faturalar şirketlerin bilgi işlem sistemlerinde saklanmak zorundadır. İstenildiğinde şirketlerin bu arşivlerdeki elektronik belgelerinin teminini sağlayacaktır.

Arşivleme şirketler tarafından Türkiye sınırları içinde yapılması zorunlu olup, yurtdışında yapılan arşivlemeler Bakanlık tarafından geçerli kabul edilmemektedir. Ancak, yurt dışında da ikincil bir arşivleme yapılmasına engel teşkil etmez.

E-Fatruraların geçerliliği nasıl sağlanacak?


E-Faturalarda “Mali Mühür” kullanılması zorunludur. Bununla birlikte işletmelere ait veri bütünlüğünün, kaynağın ve içeriğin garanti altına alınması ile gerekli durumlarda gizliliğin sağlanması fonksiyonlarının yerine getirilmesi amaçlanmıştır.

İlaç sektöründe uygulama nasıl olacaktır?

İlaç sektöründe uygulama nasıl olacağı analiz edildiğinde bu sisteme dahil olabilecek tarafların kimler olduğuna tekrar ele almak gerekmektedir.

İlaçların, etken maddelerin ithal edilmesi/üretimi ve yurtiçinde satışı aşamasında hangi şirketlerin ve kişilerin olduğu aşağıdaki şemada gösterilmeye çalışılmıştır.

Ayrıca bu şirketlerden hangilerinin e-fatura uygulamasından yararlanabileceği genel olarak açıklanmıştır.



1:İlaç şirketlerine yurtiçinde mal ve bitmiş ilaç tedarik eden şirketler genel olarak Anonim ve Limited şirket statüsünde olduğundan e-faturalama uygulamasına geçebileceklerdir.

2:Yurtdışından ithal edilen hammadde ve bitmiş ilaçlar için gümrükte kağıt fatura uygulamasına devam edilecek yurtdışından e-fatura düzenlenmesi şimdilik mümkün değildir.

3:İlaç şirketleri genel olarak Anonim ve Limited şirket statüsünde olduğundan dolayı e-fatura uygulamsına geçebileceklerdir.

4:Ecza Depolarından Anonim ve Limited şirket statüsünde olanlar uygulamaya geçebilecektir. Özellikle sektörün %70’ini hakim olan iki şirketin Anonim şirket olmasından dolayı uygulamada sorun olmayacaktır.

Ancak, ecza depolarının mal satışı yaptıkları eczanelerin kendi mevzuatları gereği Anonim veya Limited şirket olarak kurulamamaları sebebiyle satışaları e-fatura olarak yapılamayacaktır.

Ayrıca, kooperatifler ve Türk Eczacılar Birliği bu uygulamalardan yararlanamayacak olup, taleplerini ayrıca Bakanlığa bildirmeleri gerekecektir.

5:Eczeneler yukarıda belirtildiği gibi hem alışları için hem de satışları için e-fatura uygulamasından şimdilik yararlanamayacaklardır.

6:İlaç sektöründe sıklıkla görülen fason imalat yapan üretici şirketler de genelde Anonim veya Limited şirket statütüsünde oldukalrından bu uygulamadan yararlanabileceklerdir.

7:SGK sadece ödemeyi yapan kurum olduğundan e-fatura uygulamsı içinde olmayacaktır.

Yukarıda da görüleceği üzere e-fatura uygulaması ilaç sektöründe oldukça etkili bir şekilde uygulanabilecektir. Ancak, Mali İdarenin bu uygulamaya kademeli olarak geçmesi özellikle eczane tarafında uygulamayı mümkün bırakmamamıştır.

MEDULA sistemiyle e-reçetelendirme işlemine başlayan Sağlık İdaresinin yakın zamanda eczaneleri de e-fatura uygulamasına alması sistemin kapsamlı olarak işlemesi açısından çok daha etkili olacağı görüşündeyiz.

VUK 397 sıra Numaralı Genel Tebliğinin metnine aşağıdaki bağlantı aracılığıyla ulaşabilirsiniz.pwc

* Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 397)

E-fatura uygulamsıyla ilgili sormak istediğiniz konuların olması halinde lütfen bizlere ulaşmakta tereddüt etmeyiniz.

ozdogrular