Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Dolaylı vergiye taban genişletme iyileştirmesi PDF Yazdır e-Posta
28 Mart 2010

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kayıtdışılığı önlemede ve vergi tabanını genişletmede başarı elde edilmesi halinde yüksek dolaylı vergilerde iyileştirme yapılabileceğinin altını çizdi

Bütçe ve cari açık rakamlarında olumlu seyirden mutlu olduğunu belirten Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, üretim tarafından da güzel haberler geldiğine dikkat çekerek, "Genel görünüme bakıldığında, artılar eksilerden fazla" dedi. Şimşek, öngörülenden hızlı bir toparlanmanın söz konusu olduğunu belirterek, "İhracatta, kapasite ve sanayide toparlanma bu yılın ilk çeyreği için rakamların iyi çıkacağına işaret ediyor" diye konuştu.

DÜŞÜK FAİZ ÜMİT VERİCİ GELİŞME


Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanlar Kurulu Toplantısı'na konuk olan Bakan Şimşek, vergi beyanını önemli gördüklerini ve kayıt dışılığa karşı etkin bir konum aldıklarını dile getirdi. Şimşek, ABD'de güçlü büyüme sinyallerine rağmen, faizlerin çok düşük seviyede seyrediyor olmasının ümit verici olduğunu ifade etti.

İNDİRİM SÖZ KONUSU DEĞİL

Mehmet Şimşek, "Vergi tabanını genişletmek istiyoruz. Vergilerin düşürülmesi yönünde çabalarımız sürecek. 2011 bütçesini yeni mali kural çerçevesinde yapmayı ümit ediyoruz" ifadelerini kullandı. Şimşek, vergi indirimi konusundaki sözlerine, "Vergi indirimi şu an için söz konusu değil" şeklinde akonuştu. 2009'un ihracatçı için kolay bir yıl olmadığından söz eden TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ise "İhracatta 111 milyar dolarlık bir hedef koyduk" açıklamasını yaptı.

Krizi bankalar tetikledi


Türkiye'deki büyüme sinyallerinin kalıcılığı konusunda iyimser olduğunu ifade eden Bakan Şimşek, bankalara serzenişte bulundu. Şimşek, 'Ortalık toz dumanken, bankalar tipik reaksiyonu gösterip çok temkinli bir patikada işlerini yürüttü. Bu tabii ki krizin etkilerinin Türkiye'ye yansımasını sınırlamadı, hatta belki de derinleştirdi. Ama Türkiye'de ilk defa suni olmayan tek haneli faiz dönemindeyiz. Bankaların bilançoları güçlü. Kamu sektörü borçlanma ihtiyacını azaltıyor. Bankacılık sektörü reel ekonomiyi desteklemeyecek de ne yapacak? Bence fazla da bir seçenekleri de yok" dedi.

http://yenisafak.com.tr/Ekonomi/?t=28.03.2010&i=248954