Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Yurtdışı Zararların Mahsubu PDF Yazdır e-Posta
31 Mart 2010

SORU: Yurtdışı zararlarının Türkiye'ye taşınması için Kurumlar Vergisi Kanunu'nda yer alan hüküm gereği "Her yıl için denetim yaptırma zorunluluğu" var mıdır? Yoksa sadece zararın oluştuğu yıl için yaptırılacak denetim yeterli midir?

YANIT: Kurumlar Vergisi Yasası'nın 9/1-b maddesi uyarınca Türkiye'de Kurumlar Vergisi'nden istisna edilmiş bulunan kazançlarla ilgili olanlar hariç olmak üzere kurumların, yurtdışındaki faaliyetlerinden doğan zararların Türkiye'de beyan edilecek olan kurum kazancından mahsubu belirli esaslara bağlanmış olup, bu konuya ilişkin usul ve esasları belirleme yetkisi Maliye Bakanlığı'na aittir.

Kurumların yurtdışı faaliyetlerinden doğan zararlarını, Türkiye'de beyan ettikleri kazançlarından mahsup edebilmeleri için, faaliyette bulundukları ülkenin vergi yasalarına göre beyan ettikleri vergi matrahlarını (zarar dahil) her yıl o ülke mevzuatına göre denetim yetkisini haiz kuruluşlara incelettirip rapora bağlatmaları ve bu raporun aslı ile birlikte tercüme edilmiş bir örneğini Türkiye'deki ilgili vergi dairesine vermeleri gerekmektedir. Bu bağlamda da söz konusu denetim kuruluşu tarafından hazırlanacak rapor ekinde yer alacak olan vergi beyanlarının bilanço ve gelir tablosunun da yabancı ülkedeki yetkili makamlarca onaylanması zorunludur.

Faaliyette bulunulan yabancı ülkedeki denetim yetkisini haiz bir denetim kuruluşunun olmaması halinde, her yıla ait vergi beyannamesi ve eki bilanço ile gelir tablosunun, yabancı ülkenin yetkili makamlarından alınacak ve onaylattırılacak birer örneğinin, mahallindeki Türk elçilik veya konsoloslukları, yoksa orada Türk menfaatlerini koruyan ülkenin aynı mahiyetteki temsilciliklerine onaylatılarak, aslının ve tercüme edilmiş örneğinin ilgili vergi dairesine verilmesi gerekmektedir.

Kurumların yurtdışı faaliyetlerinden doğan zararlarını, Türkiye'de beyan ettikleri kazançlarından mahsup edebilmeleri için yurtdışı faaliyet sonuçlarını, her yıl tevsik etmeleri (kanıtlamaları) gerekmektedir. Dolayısıyla kurumların yurtdışı zararlarının mahsubu, için yurtdışında söz konusu faaliyetin denetimden geçmiş olduğunun kanıtlanması da zorunlu olmaktadır. (V.Seviğ)

Radikal