Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Anayasa paketinde sürpriz: Emekliye toplu sözleşme hakkı verilecek PDF Yazdır e-Posta
31 Mart 2010

Hükümet tarafından hazırlanan anayasa paketinde, 9 milyon emekliye memurların toplu sözleşmelerinden faydalanma hakkı veriliyor. Maaşları enflasyon oranında artırılan SSK ve Bağ-Kur emeklilerine, memurlarla yürütülen toplu görüşmenin ardından Uzlaşma Kurulu'nun kabul ettiği oranda zam yapılması öngörülüyor.

Türkiye'nin gündemine oturan anayasa değişiklik paketinden 9 milyon emekliye sürpriz çıktı. Anayasa paketiyle emekliye, memura verilen toplu sözleşme hakkından faydalanma imkanı getiriliyor. Böylece memurların alacağı zam miktarından emekli de aynen yararlanacak. Düzenleme özellikle 5 milyon 290 bin SSK emeklisi ile 2 milyon 89 bin Bağ-Kur emeklisinin hayatını değiştirecek. Halen enflasyon oranında zam alan emeklinin aylıklarındaki artış çok sınırlı kalıyordu. 2009'un ilk yarısındaki enflasyonun düşük kalması dolayısıyla işçi ve Bağ-Kur emekli aylıklarına yüzde 1,83'lük zam yapılmıştı. En düşük işçi emeklisi aylığı 11 lira artarken, Bağ-Kur emekli aylığı 5 lira artmıştı. Anayasa paketinin yasalaşmasının ardından bütün emekliler, Uzlaştırma Kurulu'nun memur için vereceği oranda zam alacak.

Hükümetin çıkarmaya hazırlandığı anayasa paketiyle birlikte emeklilerin maaş artışında önemli değişiklik olacak. Buna göre 9 milyon emekli de toplu sözleşme hükümlerinden faydalanabilecek ve memur kadar ücret artışı alabilecek. Uzlaştırma Kurulu'nda alınan kararlar emekliler için de bağlayıcı olacak. Memur emeklisine ise hükümetin inisiyatifiyle memura yapılan maaş artış oranında zam yapılıyordu. Anayasa paketiyle memur emeklisinin alacağı zam oranı garanti olacak.

Anayasa değişiklik paketinin 6. maddesinde yapılacak düzenleme ile memura toplu sözleşme hakkı verilirken Uzlaştırma Kurulu kararları bağlayıcı olacak. Emeklilerin de toplu sözleşme hakkından faydalanması anayasaya girecek. Ayrıntılar ise kanunla düzenlenecek. Uzmanlar, emeklinin toplu sözleşme hakkında faydalanmasını sağlayacak düzenlemenin kanunla düzenlenecek olmasının teknik zorunluluk olduğunu dile getiriyorlar. Zaman'a bilgi veren uzmanlar, "Toplu sözleşme masasında memurun yüzdelik zammı dışında sosyal hakları da gündeme geliyor. Emeklinin toplu sözleşmeden faydalanmasının anayasa hükmü olması halinde emeklilerin masadaki pazarlık sonucu elde edilen giyecek yardımından mesai saatine, ek ödemeden döner sermaye gelirine kadar bütün haklardan yararlanması gerekir. Oysaki buradaki amaç, emeklinin alacağı zam oranının memur maaş artışı kadar olması. Bu sebeple yapılacak düzenlemenin anayasada genel ilke olarak yer alması, ayrıntının kanunla düzenlenmesi gerekiyor." şeklinde konuşuyorlar.

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, anayasa değişikliğinin emeklileri sevindirecek bir düzenleme olduğunu söyledi. Toplu sözleşme masasında memura verilecek zamdan emeklilerin de faydalanabileceğine işaret eden Gündoğdu, "Ek ödenek ve sosyal imkanlardan yararlanmaları ise söz konusu değil. Ancak banka promosyonları gibi imkanlardan emekliler de faydalanabilmeli. Bunun için de Başbakanlık genelgesi gerekiyor. Biz emeklilere sendikal hakkın da verilmesini istedik. Ancak yer almadı. Emekliler vakıf, dernek çatısı altında örgütleniyor. Sendikal hakları olsa seslerini çok daha rahat duyurabilecekler." dedi

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=967592&title=an...