Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Konut Kirası Bankaya Yatmazsa Ceza Mal Sahibine Kesilir PDF Yazdır e-Posta
31 Mart 2010

Kiracı olarak bir dairede oturuyorum. Dairenin sahibi Almanya’da çalışıyor. Kirayı yeğenlerine elden ödüyorum. Ancak benim gibi kiracı olan komşum; kanun çıktığını ve kiranın bankaya yatması gerektiğini, elden ödenen kiralara ceza geleceğini, kendisi kirayı banka hesabına yatırdığını söylüyor. Bu durumda ne yapmam lazım. Mal sahibim Almanya’da. Elden kira ödediğim için bana ceza gelir mi?

Ayşe Hn.

Komşunuz haklı. Çünkü 1 Kasım 2008 tarihinden itibaren 500 TL ve üstündeki konut kiraları ile tutarı ne olursa olsun işyeri kiralarının banka veya Postane yoluyla ödenmesi zorunlu hale getirildi. Ödediğiniz aylık kira tutarı 500 TL veya üstündeyse kirayı mal sahibi adına bankada veya Postane’ye açılacak bir hesaba ödemeniz gerekiyor. Ödemediğiniz takdirde 250 TL’den az olmamak üzere, ödediğiniz kira tutarının yüzde 5’i kadar özel usulsüzlük cezası kesilmesi gerekiyor. Ancak, ceza size değil, mal sahibine kesilir. Almanya’da olduğundan dolayı mal sahibi muhtemelen bu uygulamayı bilmiyordur. Mal sahibinizle görüştüğünüzde kiranın banka hesabına yatırılmasına itiraz etmeyecektir. Sorun yaşamamak için; mal sahibinin banka hesabı varsa (ki mutlaka vardır) hesap numarasını alın, banka hesabı, yoksa bir bankaya mal sahibi adına açılacak olan hesaba kiraları ödeyin.

yaklaşım