Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Damga Vergisi Kanunu Uygulamasında Nüsha ve Suret Ayrımına İlişkin Olarak Hazırlanan Damga Vergisi Sirküleri Yayınlandı. PDF Yazdır e-Posta
01 Nisan 2010


Damga vergisi uygulamasında nüsha/suret ayırımını konu alan Sirküler yayımlandı

Gelir İdaresi Başkanlığınca yayınlanan 30.03.2010 tarihli ve 19 sayılı Damga Vergisi Sirküleriyle, nüsha ve suretlerin vergilemesiyle ilgili açıklamalar yapılmıştır.

Sirkülerde yer alan açıklamalar incelendiğinde, konuyla ilgili farklı bir yorum getirilmediği ve mevcut uygulamanın özetlendiği görülmektedir.

Sirkülerde yapılan açıklama çerçevesinde, Damga Vergisi Kanunu uygulamasında nüsha ve suret tanımları ile bunların vergilemesi aşağıdaki şekilde olmaktadır:

 



Tanım

Vergilemesi

NÜSHA

Aynı hüküm ve kuvveti haiz olmak üzere birden fazla düzenlenmiş ve taraf/taraflarınca ayrıca imzalanmış olan kâğıtların her biri nüshadır. Bu kapsamda nüshalar, belli bir hususu ispat ve belli etmek üzere müstakilen ve aynı zamanda farklı mekânlarda ibraz edilebilir mahiyette olan kâğıtlardır.

Kâğıt nüshalarının birden fazla olması durumunda her bir nüsha ayrı ayrı, aynı miktar veya nispette damga vergisine tabidir.

 

SURET

Aslında bulunan ibarelerin aynısını taşıyan, fakat aslında bulunan imzaları taşımayıp aslına uygun olduğuna ilişkin onaylayanın imzasını veya kaşesini ihtiva eden kâğıtları ifade eder. Taraf/taraflarınca düzenlenerek imzalanmış, diğer bir ifadeyle hukuken tekemmül etmiş bir kâğıdın usulüne uygun olarak çıkarılmış, ancak taraflarınca ayrıca imzalanmamış örnekleri surettir.

Suretler damga vergisine tabi değildir. Ancak, Kanun’a ekli (1) sayılı Tablonun “IV-Makbuzlar ve diğer kâğıtlar” başlıklı bölümünün 3. fıkrası gereği, bu Tabloda yazılı kâğıtlardan, aslı 1,00 TL’den fazla maktu ve nispi vergiye tabi olanların resmi dairelere ibraz edilecek suretleri 2010 yılı için 0,55 TL maktu damga vergisine tabidir.

 

Sirkülerde ayrıca, kâğıtların fotokopi ile çoğaltılmış örneklerinin de "Aslına uygundur" ya da "Aslı gibidir" şerhi ile onaylayanın imzası veya kaşesini ihtiva etmesi halinde mahiyeti itibarıyla suret; kâğıdın taraflarınca ayrıca imzalanması halinde ise nüsha olarak değerlendirilmesi gerektiği açıklanmıştır.pwc

 

İlgili Sirkülere aşağıdaki bağlantı yardımıyla ulaşabilirsiniz.