Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Vakıfa bağışlanan gayrimenkullerin bedelsiz üniversiteye devri ve Veraset ve İntikal Vergisi PDF Yazdır e-Posta
03 Nisan 2010

Ticaret odası tarafından eğitim konularında faaliyet gösteren vakfa bağışlanan gayrimenkullerin, vakıf tarafından kurulan üniversiteye bedelsiz olarak teslimi olayında, vakfa yapılan bağışın ve bağışlanan gayrimenkullerin bedelsiz olarak üniversiteye devrinin veraset ve intikal vergisine tabi olmadığı.

Dilekçenizde, İstanbul Deniz Ticaret Odasınca Vakfınıza bağışlanan gayrimenkullerin, Vakfınız tarafından kurulan..... Üniversitesine bedelsiz devredileceği belirtilerek, yapılan bağışların veraset ve intikal vergisinden muaf olup olmadığı hususundaki Başkanlığımız görüşü sorulmaktadır.

Bilindiği üzere, 7338 sayılı Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu'nun 1. maddesinde, Türkiye Cumhuriyeti uyruğunda bulunan şahıslara ait mallar ile Türkiye'de bulunan malların veraset yoluyla veya herhangi bir suretle olursa olsun ivazsız bir şekilde bir şahıstan diğer şahsa intikalinin veraset ve intikal vergisine tabi olduğu hükme bağlanmıştır.

Aynı Kanun’un 3. maddesinin (a) fıkrasında, amme idareleri, emekli ve yardım sandıkları, sosyal sigorta kurumları, umumi menfaate hadim cemiyetler, siyasi partiler ve bunlara ait olan veya bunların aralarında kurdukları teşekküllerden Kurumlar Vergisine tabi olmayanların veraset ve intikal vergisinden muaf olduğu hükme bağlanmış, (b) fıkrasında ise (a) fıkrasında sayılanlar dışında kalan hükmi şahıslara ait olup, umumun istifadesi için ilim, araştırma, kültür, sanat, sıhhat, eğitim, sağlık, hayır, imar, spor gibi maksatlarla kurulan teşekküllerin veraset ve intikal vergisinden muaf olduğu hükmüne yer verilmiştir.

Diğer taraftan, Kanun’un 4. maddesinin (f) fıkrasına göre, yukarıda belirtilen 3. maddenin (a) ve (b) fıkraları şümulüne giren şahısların statüleri gereğince maksatları içinde usulüne uygun olarak yaptıkları yardımlar veraset ve intikal vergisinden istisna edilecektir.

Bu hükme göre, Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu’nun 3. maddesinin (b) fıkrasında belirtilen amaçları gerçekleştirmek için kurulan vakıflara bu nitelikleri devam ettiği sürece yapılacak bağış ve yardımların veraset ve intikal vergisinden müstesna tutulması gerekmektedir.

Bu itibarla, Vakfınızın eğitim konularında faaliyette bulunmak üzere kurulmuş olması halinde, İstanbul Deniz Ticaret Odasınca bağışlanan gayrimenkullerle ilgili olarak Vakfınızın bu niteliği devam ettiği sürece anılan maddenin (b) fıkrası gereğince veraset ve intikal vergisinden muaf tutulması gerekir. Ayrıca, Vakfınızın Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu’nun 3. maddesinin (b) fıkrasında sayılan ilim, araştırma, kültür, sanat, sıhhat, eğitim, din, hayır, imar ve spor gibi maksatlarla yaptığı yardımların söz konusu Kanun’un 4. maddesinin (f) fıkrası uyarınca vergiden istisna edilmesi gerekmektedir.

Öte yandan, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 56. maddesinin (a) bendinde, "Yükseköğretim üst kuruluşları, yükseköğretim kurumları ve bunlara bağlı kuruluşlara yapılacak her türlü bağış ve vasiyetler, vergi, resim, damga resmi ve harçlardan muaftır. Bağış ve vasiyetlerin kullanılmasında, bağış ve vasiyet yapanların koydukları ve kanunlara göre geçerli sayılan kayıtlara ve şartlara uyulur." hükmüne yer verilmiş olup, aynı maddenin (b) bendinde ise üniversitelerin ve yüksek teknoloji enstitülerinin genel bütçeye dahil kamu kurum ve kuruluşlarına tanınan mali muafiyetler-istisnalar ve diğer mali kolaylıklardan aynen yararlanacağı hüküm altına alınmıştır.

Aynı Kanun’un ek 7. maddesinde, "Vakıflarca kurulacak yükseköğretim kurumları, bu Kanunun 56. maddesinde yer alan mali kolaylıklardan, muafiyetlerden ve istisnalardan aynen istifade ederler ve bunlar emlak vergisinden muaf tutulurlar." hükmüne yer verilmiştir.

Buna göre, İstanbul Deniz Ticaret Odasınca Vakfınıza bağışlanan gayrimenkullerin Vakfınız tarafından ...... Üniversitesine bedelsiz devri halinde, 2547 sayılı Kanun’un yukarıdaki hükümleri gereğince, üniversiteden veraset ve intikal vergisinin aranılmaması gerekmektedir. (Maliye Bakanlığı Özelgesi 03.06.2008 Tarih ve B.07.1.GİB.0.60/6003-167-56148 Sayı)

Nexia