İştirak kazançları istisnasında kur farklarının durumu |
|
|
|
04 Nisan 2010 |
‘İştirak hissesi satışının döviz karşılığında vadeli olarak gerçekleşmesinden kaynaklanan kur farkı gelir veya giderinin sermayeye eklenmesi gereken kazanç tutarı ile ilişkilendirmeksizin, kurum kazancının tespitinde gelir veya gider olarak dikkate alınacağı.
Dilekçenizde, şirketiniz aktifine kayıtlı iştirak hisselerini 16.01.2006 tarihinde başka bir şirkete döviz karşılığında 18 ay vadeli olarak sattığınız, satıştan elde edilen ve istisna uygulamasına konu edilen kazancın, satış bedelinin tahsil edileceği dönemlerde sermayeye ilave edileceğine dair alınan yönetim kurulu kararı çerçevesinde 2006 yılında yapılan tahsilatların 2006 yılı, 2007 yılında yapılan tahsilatların ise 2007 yılında sermayeye ilave edildiği belirtilerek, bu satıştan kaynaklanan döviz cinsinden alacakların istisna kazancın tespitinde dikkate alınmaksızın Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre değerlemeye tabi tutulmak suretiyle oluşan kur farklarının kambiyo karı ya da zararı, aynı şekilde iştirak hisselerini alan şirket tarafından da kambiyo karı ya da zararı olarak dikkate alınmasında herhangi bir sakınca olup olmadığı konusunda Başkanlığımız görüşü sorulmaktadır.
Mülga 5422 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 8. maddesinin (12) numaralı bendinde, kurumların en az iki tam yıl süreyle aktiflerinde yer alan iştirak hisseleri ile gayrimenkullerinin satışından doğan ve sermayeye eklenmesine karar verilen kazançlarının maddede yer alan şartlar dahilinde kurumlar vergisinden istisna olduğu hüküm altına alınmış olup, sermayeye ilave edilme işleminin satışın yapıldığı yılı izleyen ikinci takvim yılının sonuna kadar gerçekleştirilmesi şarttır. Vadeli satış halinde, ilk yapılan tahsilatın iştirak hissesi veya gayrimenkulün maliyet bedeline ilişkin olduğu kabul edilecektir.
Söz konusu düzenleme uyarınca maddede belirtilen kıymetlerin satışından elde edilen kazancın sermayeye eklenmesine karar verilmesi ve sermayeye ilave edilme işleminin satışın yapıldığı yılı izleyen ikinci takvim yılı sonuna kadar yapılması halinde bahse konu kazanç kurumlar vergisinden istisna edilmektedir. Dolayısıyla, sermayeye eklenmesine karar verilen istisna kazancın tespitinden sonra, istisna kapsamındaki değerlerin satışından kaynaklanan alacaklar için ortaya çıkan kur farklarının istisna kazancın tespitinde dikkate alınması mümkün değildir.
Bu kapsamda, döviz üzerinden veya vadeli olarak gerçekleşen satışlarda, istisnaya konu kazancın tespitinden sonra bu satışlarla ilgili yabancı para ya da alacakların değerlemesinden kaynaklanan unsurlar, istisna kapsamındaki kazançla ilişkilendirilmeyecektir.
Buna göre, şirket aktifinde iki tam yıl bulunan iştirak hisselerinin satışından kaynaklanan kazancın, satışın yapıldığı tarih itibariyle mülga 5422 sayılı Kanun’un 8. maddesinin (12) numaralı bendi şartları çerçevesinde istisna uygulamasından yararlanabilmesi mümkün bulunmaktadır. Bahse konu iştirak hissesi satışının döviz karşılığında vadeli olarak gerçekleşmesinden kaynaklanan alacaklara ilişkin kur farkı gelir veya giderlerinin istisna kazanç tutarı ya da sermayeye eklenmesi gereken kazanç tutarı ile ilişkilendirilmeksizin, kurum kazancının tespitinde gelir veya gider olarak dikkate alınabilmesi mümkün bulunmaktadır. (Maliye Bakanlığı Özelgesi, 03.06.2008 Tarih ve B.07.1.GİB.0.03.50/5011-714/56337 Sayı )
Nexia |