Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Yurt dışındaki merkezden Türkiye’deki şubeye yansıtılan gider payları PDF Yazdır e-Posta
06 Nisan 2010

‘Yurt dışındaki merkezden sağlanan hizmetlerle ilgili olarak Türkiye’deki şubeye yansıtılan gider paylarının kurumlar vergisi matrahının tespitinde gider olarak indirilmesi hk.

Yazınız incelenmiş olup, merkezi .............’da bulunan ................’nin İstanbul (Türkiye Merkez) şubesi olarak Türkiye’de dar mükellef kurum statüsünde bulunduğunuz ve .............’daki merkezden sağlanan hizmetlerle ilgili olarak şubenize yansıtılan tutarların kurumlar vergisi matrahının tespitinde gider olarak indirilip indirilmeyeceği hususunda tereddüt oluştuğu anlaşılmıştır.

5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 01.01.2006 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere 21.06.2006 tarihinde yürürlüğe giren 22. maddesinde, dar mükellef kurumların iş yeri veya daimî temsilci vasıtasıyla elde edilen kazançlarının tespitinde, aksi belirtilmediği takdirde tam mükellef kurumlar için geçerli olan hükümlerin uygulanacağı belirtilmiş olup; bu kurumlar hesabına yaptıkları alım-satımlar için ana merkeze veya Türkiye dışındaki şubelere verilen faizler, komisyonlar ve benzerleri ile (Türkiye’deki kurumun kazancının elde edilmesi ve idamesi ile ilgili olan ve emsallere uygunluk ilkesi uyarınca belirlenecek dağıtım anahtarlarına göre ayrılan paylar ile Türkiye’deki kurumun denetimi için yabancı ülkelerden gönderilen yetkili kişilerin seyahat giderleri hariç olmak üzere) ana merkezin veya Türkiye dışındaki şubelerin genel yönetim giderlerine veya zararlarına katılmak üzere ayrılan payların kurum kazancının tespitinde indiriminin kabul edilmeyeceği hükme bağlanmıştır.

Dolayısıyla, dar mükellefiyette kurum kazancının tespitinde Türkiye’deki kurumun kazancının elde edilmesi ve idamesi ile ilgili olan ve emsallere uygunluk ilkesi uyarınca belirlenecek dağıtım anahtarlarına göre ayrılan paylar ile Türkiye’deki kurumun denetimi için yabancı ülkelerden gönderilen yetkili kimselerin seyahat giderlerinin indirimi kabul edilecektir. Buna göre, söz konusu giderler, Türkiye’deki kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi ile ilgili olmak zorundadır. Ayrıca, bu giderlerin Türkiye’deki kazanca isabet eden kısmının belirlenmesinde kullanılan dağıtım anahtarının emsallere uygunluk ilkesi çerçevesinde belirlenmesi gerekmektedir. Emsallere uygunluk ilkesi, Kurumlar Vergisi Kanunu’nun transfer fiyatlandırması yoluyla örtülü kazanç dağıtımı maddesine uygun olarak belirlenecektir.

Öte yandan, 5422 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu’nda yer alan “örtülü kazanç” müessesesi 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 13. maddesi ile “transfer fiyatlandırması yoluyla örtülü kazanç dağıtımı” adı altında yeniden düzenlenerek 01.01.2007 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

Bu çerçevede, 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 13. maddesinde yer alan transfer fiyatlandırması yoluyla örtülü kazanç dağıtımı hükümlerinin göz önünde bulundurulması suretiyle, şubenize yansıtılan tutarların, Türkiye’deki kurum kazancının elde edilmesi ve idamesi ile ilgili olması ve emsallere uygunluk ilkesine göre belirlenmesi gerekmektedir.

Bununla birlikte, Türkiye ile ............... arasında yapılmış olan Gelir Üzerinden Alınan Vergilerde Çifte Vergilendirmeyi Önleme ve Vergi Kaçakçılığına Engel Olma Anlaşması hükümlerinin öncelikle gözönünde bulundurulacağı tabiidir. (Maliye Bakanlığı Özelgesi 26.04.2007 Tarih ve B.07.1.GİB.0.03.44/4420-5-37995 sayısı)

Nexia