07 Nisan 2010 |
SORU: Sponsorluk harcamaları kapsamına dahil olan harcamalar nelerdir? Bir kurumun sponsorluk harcaması olarak kurum kazancından indirim yapabilmesi için söz konusu harcamaların yapılabilmesinde herhangi bir ölçü veya kısıtlama var mıdır?
YANIT: Kurumlar Vergisi Yasası'nın 10/1-b maddesine göre Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü'nün Teşkilat ve Görevleri Hakkındaki Yasa ile Türkiye Futbol Federasyonu Kuruluş ve Görevleri Hakkında Yasa kapsamında yapılan sponsorluk harcamaları ancak ilgili dönemde kurum kazancı oluşması halinde indirim konusu yapılabilmektedir.
Kurumlar tarafından yapılan sponsorluk harcamaları, harcamaların yapıldığı tarihte kayıtlarda gider olarak dikkate alındığından, söz konusu harcamaların kurum kazancının tespitinde kanunen kabul edilmeyen gider olarak dikkate alınması ve kurum kazancının yeterli olması halinde, beyanname üzerinde ayrıca gösterilmek suretiyle kurum kazancının tespitinde indirim konusu yapılması gerekmektedir.
Sponsor kurumun adının anılması koşuluyla;
* Resmi spor organizasyonları için yapılan saha, salon veya tesis kira bedelleri,
* Sporcuların iaşe, seyahat ve ikâmet giderleri,
* Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü'nün uygun göreceği spor tesisleri için yapılan ayni ve nakdi harcamalar,
* Sporcuların transfer edilmesini sağlayacak bonservis bedelleri,
* Spor müsabakaları sonucuna göre sporcuların veya spor adamlarına prim mahiyetinde ayni ve nakdi ödemeler, gibi harcamalar sponsorluk harcaması olarak kabul edilmektedir.
Spor sahalarına, sporcuların veya diğer ilgililerin spor giysilerinin ya da spor araç ve gereçlerinin üzerine yazılı veya elektronik sinyaller yardımıyla sanal olarak kurumun tanıtımının yapılmasını sağlayan amblem, marka, isim ve benzeri işaretler konulması gibi doğrudan ticari fayda sağlayan ve kurumun tanıtımını amaçlayan harcamalar ise reklam harcaması olarak kabul edilmekte olup, bu tür harcamalar sponsorluk harcaması olarak kabul edilmemektedir. Bu bağlamda da sponsorluk faaliyetinin yanında reklam ve tanıtım amacını da içeren işlemler nedeniyle yapılan harcamaların, sözleşmede belirtilmek ve emsallerine uygun olmak koşuluyla, reklam ve sponsorluk harcamaları olarak ayrıştırılması mümkündür. (V. Seviğ)
Referans |