Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Kollektif Şirketlerin Tasfiyesi PDF Yazdır e-Posta
07 Nisan 2010

SORU: Kolektif şirketlerin tasfiyesinde, tasfiye memurlarının sorumluluğu ve görevleri nelerdir? Buna göre kolektif şirketlerin infisahında tasfiye memuruna gerek var mıdır?

YANIT: Türk Ticaret Yasası'nın 211'inci maddesi hükmü gereği olarak "İflastan başka hallerde bir kolektif şirketin tasfiyesi, tasfiye memurlarına aittir."

Sözü edilen yasanın 219'uncu maddesi gereği olarak da "Tasfiye halinde bulunan şirketi mahkemelerde ve hariçte temsil salahiyeti tasfiye memurlarına aittir."

Tasfiye halinde bulunan kolektif şirket namına tanzim olunan bütün evrak ve senetlerin "Tasfiye halinde bulunan filan şirketin tasfiye memurları" ibaresi ilave edilmek suretiyle tasfiye memurları tarafından imzalanması şarttır.

Tasfiye memurları, önceden seçilmişlerse şirketin infisahını ve sonradan ortaklarca seçilmiş veya mahkemece atanmış olurlarsa, seçim ve atamayı müteakip şirket işlerini gören kimseleri davet ederek onlarla birlikte, gelmedikleri takdirde yalnız başlarına şirketin mali vaziyetini gösteren envanter ile bilançoyu düzenlemekte görevlidirler.

Yasal düzenleme gereği "envanter ve bilançonun imzasından sonra, tasfiye memurları envanter ve bilançonun imzasından sonra, infisah halinde bulunan şirketin envanterde yazılı bütün malları ile evrak ve defterlerine el koyarlar" (Türk Ticaret Yasası Madde: 226)

Tasfiye memurlarının diğer görevleri ise Türk Ticaret Yasası'nın 211-242'nci maddelerinde yer almaktadır. (V. Seviğ)


Referans