Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
SGK'ya olan borçlar nasıl taksitlendirilir? PDF Yazdır e-Posta
07 Nisan 2010

Image

Ekonomik krizle birlikte işverenlerin borçları da doğal olarak katlandı. Bu borçların içersinde istihdam üzerindeki vergi, sigorta primi ve işsizlik sigortası primlerinin de önemli bir yeri bulunmaktadır.

İşverenlerin nakit sorunlarını çözüp rahat bir nefes almasında borcun tecili veya taksitlendirilmesi çoğu zaman hayati önem taşımaktadır. Zira nakit sıkıntısı çektiği için kriz dönemlerinde türeyen tefecilerin eline düşen işveren sayısı azımsanmayacak kadar çoktur. Oysa ki işverenlerin, SGK borçlarını belirli şartlarda tecil ve taksitlendirme olanakları da bulunmaktadır.

SGK'ya birikmiş prim ve idari para cezası borcu bulunan işverenlerin borçlarını ödeyebilmeleri için Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümleri çerçevesinde 36 aya kadar tecil ve taksitlendirilebilmektedir.

Borcun miktarına göre teminat

SGK'YA birikmiş prim ve idari para cezası Borçlarını tecil ve taksitlendirmek isteyen işverenlerin 50 bin TL'ye kadar olan borçları için teminat istenilmemekte, bu tutarın üzerindeki borçları için ise 50 bin TL'yi aşan kısmın yarısı tutarında teminat alınmaktadır.

Muhasebe kayıtlarından bulunan rasyo değerleri 1.50 ve daha düşük olan işverenler borçlarını 36 ay, 1.5 ila 2.00 arasında olanlar ise borçlarını 30 ay süreyle taksitlendirebilmektedir.

Tecil ve taksitlendirmelerde ilk taksit tutarının peşin olarak yatırılması gerekmektedir. Ayrıca, talep edilmesi halinde ilk altı aylık taksit tutarları, eşit taksit tutarlarının yarısı olarak da belirlenebilmektedir.

Borçlarını taksitlendirenler teşviklerden yararlanabilecek
Borçların tecil ve taksitlendirilmesi, devlet desteği, teşviklerden ve 5 puanlık prim indiriminden yararlanılması imkanını da işverenlere ayrıca vermektedir. Tecil ve taksitlendirme başvurularının borçlu olunan Sosyal Güvenlik İl/Merkez Müdürlüklerine yapılması gerekmektedir.

SGK'ya borcu bulunan işverenlerin borçlarını bu şekilde tecil ve taksitlendirmeleri halinde; örneğin 100 bin TL'lik toplam bir borç eşit taksitler halinde ödendiğinde tecil faiziyle birlikte 127 bin TL olarak 36 ayda tamamıyla ödenmiş olmaktadır.

Sosyal güvenlik uygulamalarında düzenlenecek belgeler
Sosyal Güvenlik Kurumu uygulamalarında en karmaşık konulardan birini de belge, bildirge ve formların doldurulup Kuruma cezasız gönderilmesidir. Zira sadece her ay SGK' ya verilmesi gereken Aylık prim ve hizmet belgesinin bile çok sayıda türü ve teferruatı bulunmaktadır. Örneğin hizmet akdi ile tüm sigorta kollarına tabi çalışanlar için ayrı, emekliler için ayrı, memurlar için ayrı yer altında sürekli çalışanlar... için ayrı belge türleri bulunmaktadır. Diğer yandan çalışanın işe girişinden çıkışına kadar çok sayıda belge ve bildirge düzenleme yükümlülükleri bulunmaktadır. SGK'nın cezalarının asgari ücrete endeksli olduğu göz önünde bulundurulduğunda söz konusu belgeleri usulüne uygun ve süresinde düzenlemenin önemi kendiliğinden ortaya çıkmaktadır. Belirtilen konulardaki sıkıntılara deva olabilecek ilk rehber kitap Türkiye'nin bilgi ve çözüm mutfağı olan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Derneği Genel Sekreteri SGK Başmüfettişi Ercüment Öztürk ile Başkan Yardımcısı SGK Müfettişi Mahmut Çolak'ın ortak titiz çalışmaları sonucu Yaklaşım Yayıncılıktan piyasaya sürülmüştür. 'Sosyal Güvenlik Uygulamalarında Düzenlenecek Belgeler' başlıklı eser açıklamalı ve yorumlu olarak SGK için düzenlenecek tüm belge-bildirge-form ve dilekçe örneklerini ihtiva etmektedir.Emsalsiz bu eserin tüm ilgililere faydalı olacağı kanısındayım.


Günün Sözü: 'Çalışanın alınteri kurumadan ücretini ödeyiniz'
Hz. Muhammed

http://www.tercuman.com.tr/v1/yazaryazi.asp?id=10007