Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Her yerden gizli zengin fışkırıyor! PDF Yazdır e-Posta
09 Nisan 2010

Varlık Barışı’nda ismi açıklamayan bir vatandaşın 7.1 milyar liralık serveti Türkiye’ye getirerek ‘En zengin Türk’ unvanını almasının ardından bir sürpriz de vergi rekortmenleri listesinde yaşandı.
Her yerden
gizli zengin fışkırıyor!
Varlık Barışı’nda ismi açıklamayan bir vatandaşın 7.1 milyar liralık serveti Türkiye’ye getirerek ‘En zengin Türk’ unvanını almasının ardından bir sürpriz de vergi rekortmenleri listesinde yaşandı. Geçen yıl Aydın Doğan 19.1 milyon liralık gelir vergisiyle rekortmenler listesinde ilk sıraya otururken, ikinciliği Rahmi Koç’u geride bırakan Salvo Taragano isimli bir mükellef elde etti. 15.6 milyon lira vergi tahakkuk eden Musevi asıllı Taragano listeye ilk kez girerek dikkatleri üzerine çekti. Geçen yılın Türkiye rekortmeni Rahmi Koç ise 11.1 milyon liralık gelir vergisiyle 3’üncü oldu. Listeye yine Koç ve Sabancı ailesi bireyleri damga vururken bazı isimler ise çıkışlarıyla dikkat çekti.

İKRAZATÇILAR VERGİ REKORTMENİ


Önceki yıl 44’üncü sırada bulunan Onur Air’in patronu Hamit Cankut Bagana 7.2 milyonla 7’nci sıraya çıkarken, Abdi İbrahim İlaç’ın Yönetim Kurulu Başkanı Nezih Barut 9’uncu, şirketin % 50 ortağı olan Barut’un ablası Nesrin Esirtgen ise 11’inci sıradan listeye girdi. Geçen yıl Hazine’den izinli ikrazatçılık yapan Ağ Finans’ın sahibi Zümrüt Ağırbaş ile Avram İkrazat’ın sahibi Avram Peres’in de listeye girmesi dikkat çekti. Geçen yıl ismini gizleyen rekortmen sayısı 21 olurken kira gelirinde ise rekortmen 1.4 milyon lira tahakkuk ile yine Sıtkı Çiftçi oldu. •

BDDK lisansını iptal etmiş

Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından dün açıklanan vergi listesinde ikinci sırada olan Salvo Taragano’nun şirketi Kurtuluş Faktoring hakkında vergi incelemesi bulunduğu öğrenildi. Maliye Bakanlığı Gelirler Kontrolörleri tarafından şirketin hesaplarıyla ilgili yapılan incelemeler sonucunda şirkete yüklü miktarda vergi kesildiği kaydedildi. Öte yandan, BDDK’nın da Kurtuluş Faktoring şirketinin lisansını geçtiğimiz yıl iptal ettiği belirlendi. BDDK, 2 Nisan 2009 kararı ile Kurtuluş Faktoring şirketinin lisansının iptal edildiğini kamuoyuna açıklamıştı.

Şirketini tasfiye ediyor daha rekor kırmayacak!

Vergi şampiyonluğunda 15.6 milyon lira ile ikinci sıraya oturan Musevi asıllı işadamı Salvo Taragano’nun adı ilk kez 2005 yılında gündeme gelmişti. Taragano’nun ortağı olduğu kurtuluş Faktoring binası, 2005 yılında 15 kişilik bir çete tarafından uzaktan kumandalı kalaşnikofla saldırıya uğramıştı. Taragano bu saldırının ardından şirket ofisini önce İkitelli’deki Deposite Alışveriş Merkezi’ne ardından da Sirkeci’ye taşıdı. 1993 yılında kurulan şirket özellikle Sultanhamam piyasasında yakından tanınıyor. ‘Trink Para’ solganıyla ikrazatçılık yapan şirket bugünlerde yoğun bir tasfiye faaliyeti içinde. Alınan bilgiye göre ortaklar emekli olmak istiyor. Taragano’yla ilgili Sultanhamam esnafı tarafından yapılan yorum ise hayli ilginç. Esnaf, “Geçen yıl Maliye müfettişleri başına çöktü. Bir yerde zoraki vergi şampiyonu oldu” diyor.

Listede Sabancı ve Koç aileleri ağırlıkta


Türkiye genelinde en yüksek beyanda bulunan ilk 100 gelir mükellefi arasında iş dünyasının önde gelen ailelerinin ağırlığı hissedildi. Gelir vergisi rekortmenleri listesinin ilk 15’inde Koç ailesinden 6 kişi yer alırken, Doğan ailesinden ise ilk 35’te 5 rekortmen yer aldı. Listenin ilk 20’sine giremeyen Sabancı ailesinin ağırlığı ise liste genelinde hissedildi. İlk 100’e Sabancı ailesinden 9 isim girdi.

Acun ‘varım’, Seda Sayan ‘yokum’ dedi

2008’de listeye ilk kez giren ‘Var mısın Yok musun’ yarışmasının sunucusu Acun Ilıcalı 7 sıra birden atladı. 2.6 milyon lira vergi tahakkuk eden Acun Ilıcalı listeye 45, 2.3 milyon lira ödeyecek olan Mehmet Ali Erbil 53, 1.7 milyon lira vergi ödeyecek olan Cem Yılmaz da 86’ıncı sıradan girdi. Beyazıt Öztürk 98’inci sırada yer alırken 2008’de listede yer alan Seda Sayan ise bu kez ilk 100’e giremedi.

Doları gizli zenginin parası düşürüyor


Maliye Bakanı Mehmek Şimşek’in açıkladığı Varlık Barışı çerçevesinde 7.1 milyar lirayı getiren mükellefin kimliği sır gibi saklanırken, para piyasalarında bu paranın etkisi konuşuluyor. Önceki gün doların 1.49’a gerilemesi, dün yurt dışında doların tüm paralara karşı ciddi değer kazanmasına rağmen içeride hafif yükselişinin perde arkasında, gizli zenginin parası olduğu söyleniyor. Finans kulislerinde konuşulanlara göre, Varlık Barışı çerçevesinde yurda getirilen para, dolar üstünde baskı yaratıyor.

Hüseyin Özay / Star