Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Maliye'de büyük skandal! Ortada tek kuruş yok PDF Yazdır e-Posta
11 Nisan 2010

Maliye Bakanı Şimşek, 6.4 milyar lirayı Türkiye'ye getirdiğini açıkladı. Ancak ortada gelen tek kuruş para yok!
Maliye'de büyük
skandal! Ortada tek kuruş yok

Son günlerde ekonomi basının gündemine oturan “Meçhul Türk” Maliye Bakanlığı’nı karıştırdı. Maliye Bakanı Şimşek, 6 Nisan’da talihsiz bir açıklama yaparak Varlık Barışı'nda bir kişinin 6.4 milyar lirayı Türkiye'ye getirdiğini açıkladı.

Bu açıklamadan sonra ekonomi basını bu kişinin ismini ve paranın hangi banka hesaplarına yattığını öğrenmek için harekete geçti. Ancak Türkiye’ye gelen bir para olmadığı için ne bu kişinin ismine ulaşılabilindi, ne de paranın izine… Bu kadar büyük paranın Türkiye gelmesi halinde bir bankanın hesaplarına yatması gerekiyor. Bankacılar da günlerdir paranın hangi hesaplara yattığını araştırıyor ama bulamıyorlar… Çünkü yatan bir para yok!

Ankara kulislerinde bürokratların beyan edilen rakamın sanki Türkiye’ye gelmiş gibi Bakan’a aktardığı konuşuluyor. Bakan yanıltan bürokratların ise bu hatayı temizleyebilmek için kara kara düşünmeye başladıkları konuşuluyor. Bakan Şimşek’in de çok sinirlendiği ve olayın basına sızmaması için tüm bürokratlara konuşma yasağı getirdiği söyleniyor. Zaten böyle bir paranın Türkiye’ye gelmediğini anlamak için Bakan’ın 4 Ocak tarihinde yaptığı açıklama ile 6 Nisan tarihinde yaptığı açıklamada rakamlara bakmak yeterli.

Açıklanan rakamlar arasınad büyük bir fark yok. Oysa yurtiçinden yapılan beyanlarda yüzde 5 stopaj, yurtdışından yapılanlarda ise yüzde 2 stopaj kesintisi yapılıyor. Eğer 6.4 milyarlık bir para girişi olduysa tahakkuk eden vergi miktarında bir artışın söz konusu olması gerekir ki, Bakan Mehmet Şimşek’in 4 Ocak’ta açıkladığı rakamlarla 6 Nisan’da açıkladığı rakamlar neredeyse aynı. Yani beyan var ama giriş yok. Bu yüzden gizlilik ilkesinin ileri süren ve ısrarla sır vermeyeceklerinin mesajını vermeye çalışan Maliye yetkililerinin bu krizi çözmek için arayış içerisinde oldukları ifade ediliyor. 'Para Türkiye'ye geldi' açıklaması yapıldığı için şimdilik geri adım atamayan Maliye içerisindeki sorunun ise her geçen gün derinleştiği söyleniyor.

İŞTE BAKANLIK’TAN 4 OCAK’TA YAPILAN AÇIKLAMA


Varlık Barışı Uygulaması Sonuçları Basın Toplantısı Konuşma Metni

4 Ocak 2010 Ankara

22 Kasım 2008 tarih ve 5811 sayılı “Bazı Varlıkların Milli Ekonomiye Kazandırılması Hakkında Kanun” ile uygulamaya konulan ve 2 Mart 2009 tarihinde sona eren Varlık Barışı uygulaması, 10 Temmuz 2009 tarihinden itibaren 31 Aralık 2009 tarihine kadar uzatılmış ve söz konusu uygulama bu tarih itibariyle sona ermiştir.

Varlık Barışı uygulamasının sonucunda; 26 milyar 949 milyon 937 bin lirası yurt dışından, 20 milyar 352 milyon 608 bin lirası da yurt içinden olmak üzere toplam 47 milyar 302 milyon 545 bin liralık kaynak, Varlık Barışına konu edilmek üzere beyan edilmiştir. Bu beyanlar üzerinden 1 milyar 556 milyon 629 bin lira vergi tahakkuk ettirilmiştir. Uygulama kapsamında vergi dairelerine verilen beyanname sayısı yaklaşık 64.000 adettir.

Varlıkların toplam beyan edilen tutar içindeki yüzde dağılımı aşağıdaki gibidir;

Döviz yüzde 50,4

Türk Lirası yüzde 29,6

Altın yüzde 7

Menkul Değerler yüzde 6,6

Taşınmaz yüzde 6,4

Bilindiği üzere, Varlık Barışı uygulamasının 22 Kasım 2008 - 2 Mart 2009 dönemini kapsayan ilk döneminde; 10 milyar 748 milyon 738 bin lirası yurt dışından, 4 milyar 83 milyon 331 bin lirası da yurt içinden olmak üzere toplam 14 milyar 832 milyon 69 bin liralık kaynak beyan edilmiş ve bu varlıklar üzerinden 419 milyon 141 bin lira vergi tahakkuku gerçekleştirilmişti.

Uygulamanın ikinci döneminde; 16 milyar 201 milyon 199 bin lirası yurt dışından, 16 milyar 269 milyon 276 bin lirası da yurt içinden olmak üzere toplam 32 milyar 470 milyon 475 bin lira varlık beyan edilmiş ve bu varlıklar üzerinden 1 milyar 137 milyon 487 bin lira vergi tahakkuk ettirilmiştir.

Diğer taraftan, Aralık ayı içinde banka ve aracı kurumlara beyan edilen varlıkların bu kurumlarca bildirimine ilişkin süre 15 Ocak 2010 tarihinde sona ereceğinden, yukarıdaki rakamlar bu bildirimlerden sonra netleşecektir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

İŞTE MALİYE BAKANI’NIN 6 NİSAN’DA YAPTIĞI AÇIKLAMA


Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Varlık Barışında toplamda 48,1 milyar liralık beyan ve bu beyan üzerinden yaklaşık 1 milyar 566 milyon liralık vergi tahakkuku söz konusu olduğunu, bunun da yaklaşık bugüne kadar 1 milyar 58 milyon lirasının tahsil edildiğini bildirdi.

Şimşek, Maliye Gelirler Kontrolörleri Vakfı tarafından düzenlenen ''Kurumlar Vergisi Beyanı ve Özellikli Durumlar'' konulu panelinde yaptığı konuşmanın ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

İkinci Varlık Barışında beyan edilen tutarın yaklaşık 10 milyar lirasını sadece bir mükellefin getirdiğini bildirdiğine yönelik haberlere ilişkin soru üzerine, Şimşek şu bilgileri verdi:

''Varlık Barışında toplamda 48,1 milyar liralık beyan söz konusuydu. Bu beyan üzerinden yaklaşık 1 milyar 566 milyon liralık vergi tahakkuku söz konusu. Bunun da yaklaşık bugüne kadar 1 milyar 58 milyon lirası tahsil edildi. Dolayısıyla, yüzde 67,5 oranı tahsil edildi. İlk Varlık Barışı döneminde beyan, 14,8 milyar lira civarındaydı, yaklaşık 419 milyon liralık vergi tahakkuku söz konusuydu. Tahsil edilen vergi miktarı ise o dönemde 203,6 milyon liraydı. Oradaki başarı oranı yüzde 48,6 idi. Yani tahakkuk eden vergilerin tahsil edilen kısmı toplam içerisinde yüzde 50'nin altındaydı.

İkinci Varlık Barışı döneminde ise toplamda 33,2 milyar liralık beyan söz konusu. Bunun sonucunda 1 milyar 146 milyon liralık vergi tahakkuku söz konusu. Bunun da 855 milyon lirası tahsil edildi. Yani buradaki tahsilat oranı bugüne kadar yüzde 75. İlkinde yüzde 48 civarındaydı, ikincisinde yüzde 75 civarında.''

(FİNANSGUNDEM)