Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Bütçe, tasarruf genelgesi ve gelirlerdeki artışla toparlandı (14.11.2007) PDF Yazdır e-Posta
14 Kasım 2007
Genel seçimlerin bütçe performansını olumsuz etkilemesinin ardından hedefleri tutturmak için alınan tasarruf önlemleri ile gelir performansında gözlenen iyileşme sonucu ekim ayında bütçe, geçen yılın aynı ayına göre olumlu bir seyir izledi.

Son aylarda mali disiplindeki gevşemeye bağlı olarak hem bütçe açığı hem de faiz dışı fazlada gerçekleşmeler öngörülerin altında kalmış ve bunu telafi etmek için bazı önlemler yürürlüğe konulmuştu. Maliye Bakanlığı, bu yılın ekim ayında merkezî yönetim bütçe açığının 102 milyon Yeni Türk Lirası, faiz dışı fazlanın 1 milyar 812 milyon YTL olarak gerçekleştiğini açıkladı. Geçen yılın ekim ayında bütçe 2 milyar 402 milyon yeni lira açık vermiş, faiz dışı fazla da 771,4 milyon yeni lira olmuştu. Maliye Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, bu yıl ekim ayı bütçe uygulama sonuçlarının uygulamaya konulan harcama ve gelir artırıcı önlemlerin olumlu etkilerinin ortaya çıktığı bir dönem olma özelliği taşıdığı kaydedildi. Ekim ayı bütçe gelirleri ile giderlerinin başa baş olduğu, son iki aydaki harcama ve gelir performansının ekim ayı performansına paralel olarak gerçekleşeceği ve yıl sonu hedeflerine ulaşılacağı ifade edildi. Maliye Bakanlığı'ndan üst düzey bir yetkili, bütçe hedeflerine ulaşmak için yürürlüğe konulan sigara ve akaryakıt ÖTV artışlarının kasım ve aralık ayı bütçesine önemli katkılarının olacağını belirterek, "Sonuçlar hedeflerin yakalanmasına önemli destek verecek." diye konuştu.

Ekimde bütçe giderleri 14 milyar 254 milyon YTL, gelirleri de 14 milyar 152 milyon yeni lira düzeyinde gerçekleşti. Söz konusu ayda harcama kalemleri içinde faiz hariç bütçe giderleri 12,34 milyar, faiz giderleri 1 milyar 914 milyon, personel giderleri 3 milyar 744 milyon, cari transferler 5 milyar 69 milyon yeni lira oldu. Geçen yılın ekim ayına göre sermaye giderlerinde 115 milyon, sermaye transferlerinde 128 milyon, faiz giderlerinde 1 milyar 259 milyon YTL azalış, mal ve hizmet alımları, ilaç, tedavi ve cari transferlerin bazı kalemlerinde de artış gözlenen harcama kalemlerinde toplamda 659 milyon YTL'lik bir azalma ortaya çıktı. Gelirler tarafında ise geçen yılın aynı ayına göre 1 milyar 642 milyon YTL'lik bir artış meydana geldi. Bunun alt kalemlerine bakıldığında vergi gelirlerinde 2 milyar 193 milyon, Gelir Vergisi'nde 784 milyon, Kurumlar Vergisi'nde 78 milyon, dahilde alınan mal ve hizmet gelirlerinde 180 milyon, uluslararası ticaret ve muamelelerden alınan gelirlerde 393 milyon, faiz ceza ve paylarında da 308 milyon YTL artış görüldü.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=613159