Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Küçük esnafın işleri durgun; çünkü Türkiye gerçek gündeme dönemedi (14.11.2007) PDF Yazdır e-Posta
14 Kasım 2007
Sanayi Bakanı Zafer Çağlayan, YÖK'ün sanayicinin taleplerini karşılamaktan uzak olduğunu söyledi.

Sınır ötesi operasyon tartışmaları devam ederken, reel sektör acil çözüm bekleyen meselelerin gecikmesinden yakınıyor. Reel kesimin doğrudan muhatabı konumundaki Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan da özellikle küçük esnafın durgunluk yaşadığını belirterek, mevcut gündemlerin alışveriş kararlarını menfi yönde etkilediğini söyledi.

"Halktaki 'ne olacak?' sorusu konut sektöründe ve küçük esnafta durgunluğa yol açıyor." diyen Çağlayan'a göre ekonominin genel göstergeleri sağlam ve bunalım söz konusu değil. Bakan Çağlayan, SSK primlerindeki 5 puanlık indirimin mutlaka tahakkuk edeceğini de yineledi.

İstanbul'da gazetelerin ekonomi editörleriyle bir araya gelen Sanayi ve Ticaret Bakanı Çağlayan, bakanlıktaki 75 gününden Ticaret Kanun Tasarısı'na kadar pek çok konuda önemli açıklamalarda bulundu. Çağlayan, bakanlık görevini devralır almaz sanayi stratejisine odaklandıklarını dile getirdi. Bu çerçevede Devlet Planlama Teşkilatı ile birlikte çalışılıyor. İlk adım olarak da sanayi envanterinin çıkarılması hedefleniyor. Yeni dönemdeki küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin (KOBİ) sorunlarının çözümü için, esnaf ve sanatkârın çalışma şartları da yeniden düzenlenecek. İllerdeki sanayi ve ticaret müdürlükleri bakan gibi hareket edecek. 81 ili tek tek dolaşacağını kaydeden Çağlayan, "Sıkıntıları, bölgesel potansiyelleri tespit edip, yatırım alanları ve bölgesel-sektörel teşvikler dahil çözüm önerilerini geliştireceğiz. Artık sonuç getirmeyen işlerin peşinde koşmayacağız. Devletin parasını harcıyoruz, yani sizin, hepimizin parasını harcıyoruz. Sistem makyaja prim veriyorsa ben bu prim sistemini değiştireceğim." diye konuştu. Örnek olarak organize sanayi veya küçük sanayi bölgelerini verdi. Yeni OSB için gelenlere önce mevcut durumun envanterini isteyeceğini ifade eden Sanayi Bakanı, "Sanayi politikasında mevcut durumun tespit edilebilmesi için gazetecilikteki 5N1K kuralı gibi kimin, nerede, ne zaman, niçin, nasıl ve ne şekilde üretim yapacağı da ortaya konacak." dedi. SSK primlerinin mutlaka düşürüleceğini aktaran Çağlayan, "Bu konuda hükümet içinde bir görüş ayrılığı yok. 2008'de günü geldiğinde mutlaka yapılacaktır." dedi. Ancak indirime karşılık işverenlerden de istihdam artışı sağlayarak kayıt dışının önüne geçmelerini beklediğini kaydetti. İstihdam konusundaki çelişkiyi de "Üniversite mezunu iş bulamıyor, sanayici nitelikli eleman arıyor. Bunun için YÖK'ün de düzenleme yapması gerekiyor, çünkü iş bulunamayacak bölümlerden öğrenciler hâlâ mezun oluyor. Bir ilde tek bir torna makinesi var. O da meslek lisesinde. Bu bölümden mezun öğrenci nerede çalışacak?" sözleri ile özetledi. Çağlayan, kamuoyunda 'Hipermarket Yasası' olarak bilinen Büyük Mağazacılık ve Alışveriş Merkezleri Kanun Tasarısı'nı çıkarmadan önce her kesimin mutabakatını alacaklarını söyledi: "Asgari mutabakat sağlanacak, sağlanmazsa biz devreye gireceğiz. Kavganın en az çıkacağı hale getireceğiz." Reklam ve promosyonla ilgili de benzer bir tutum sergileyeceklerini ifade ederek, "Şu kadar ceza kestim demek önemli değil. Cezanın az kesilmesi sistemin işlediğini gösterir." dedi.

Zafer Çağlayan, bakan olduktan sonra iş temposunun ve sosyal hayatının da etkilendiğini anlattı. Oda başkanı olduğu dönemde en geç 00.30'da yatan Çağlayan, yeni dönemde 02.30'da eve gittiğinde kendini mutlu sayıyor. "Cep telefonuyla beni arayıp da ulaşamayanları da gece ikiden sonra arıyorum eğer uyanabilecekse." diyen Sanayi Bakanı, bunun için arayanları evli, çocuklu, uyanabilir gibi başlıklar altında tasnif etmiş. Bakanlığın santral telefonundaki bekleme müziğini de değiştirmiş. Önce Mariah Carey'in Türkçe 'kalbimi sana vereceğim' anlamındaki şarkısı yerine şimdi Türk Hava Yolları'nın kullandığı müzikler çalıyor. Müziklerin seçimini arabada giderken yapıyor. Akşamları bakanlıkta yemek çıkmadığı için kalan personele kuru üzüm, incir ve fındık ikram ediliyor. Bakanlığın harcama bütçesi çok az olduğu için bazı harcamaları cebinden yapıyor. Çağlayan, bakan olmasına rağmen gittiği illerde esnafın kendisini 'Sayın Başkan' diye karşılamasını ise "Demek Ankara Sanayi Odası Başkanı ve TOBB Başkan Yardımcısı olarak iyi bir iz bırakmışız." şeklinde yorumladı.

Teknik direktör benim futbolcu seçemiyorum

Bakan Zafer Çağlayan, en fazla imzaladığı evrakın başında mahkeme yoluyla görevine geriye dönen bürokratlara ait evrakın geldiğini belirterek, "Her insanla çalışamayabilirsin. Görev değişikliği yapıyorsun, adam mahkeme kararı ile geri dönüyor. Yani futbol takımının başına antrenör oluyorsun; ama istediğin oyuncuyu seçemiyorsun." ifadelerini kullandı. Çağlayan, 27 yıllık sanayici, 20 yıllık meslek odası üyesi, 12 yıllık sanayi odası başkanı olarak, çok iyi tanıdığını düşündüğü bakanlığın çok daha derin bir yapıya sahip olduğunu aktardı. AB uyum sürecindeki 35 başlığın 21'i bakanlığı doğrudan ilgilendiriyor. Eylem planındaki 72 başlıktan 12'si doğrudan 9'u da dolaylı yönden yine Sanayi Bakanlığı ile ilgili. Bakanlık, kuyumcunun terazisinden benzinin pompasına, reklama kadar her alanla ilgileniyor.

Ticaret Kanunu tasarısı bugün Meclis'e geliyor

Bakan Çağlayan, Ticaret Kanunu'nda köklü değişiklikler içeren tasarının bugün Meclis'e geleceğini belirterek yeni dönemdeki düzenlemeleri de anlattı. Bu düzenlemelerin bazıları şunlar: Kanunun uygulanması için akademisyenlerden, ilgili sivil toplum kuruluşu temsilcilerinden, esnaf odaları ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nden, diğer bakanlık mensuplarından ve bakanlığın ilgili elemanlarından komisyon oluşturuluyor. Tasarı Meclis'ten geçtiğinde şeffaflık anlayışıyla küçük pay sahibi, şirketlerdeki bilinçli ve sorumlu çoğunluk ve yapıcı azınlık korunmuş olacak. Anonim şirketlerin kamuyu aydınlatacak internet sitelerini bakanlık düzenleyecek. Şirketlere merkezi tüzel kişilik numarası verilecek ve bununla her türlü bilgiye ulaşılabilecek.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=613155